Menu

5G

Hello 5G

5G beschikbaar voor al onze postpaid klanten

Orange investeert meer dan ooit in het netwerk zodat jij verbonden kan blijven met je dierbaren en je favoriete content.

We vernieuwen ons 4G-netwerk volledig en rollen geleidelijk aan 5G uit.

Naar de netwerkdekkingskaart

Onze missie:

De missie van Orange is om jou toegang te geven tot de nieuwste technologieën. Op die manier kan jij genieten van een kwaliteitsvolle communicatie en een nog meer betrouwbare breedbandverbinding.

Dankzij de 5G-technologie is het mogelijk te genieten van nieuwe ervaringen in een wereld die steeds sneller zal draaien.

En dat is niet alles. 5G maakt het mogelijk om veel meer data tegelijk te verwerken en zorgt voor een hoge stabiliteit van de verbinding op dichtbevolkte plaatsen, of tijdens sport- of culturele evenementen.

Goed nieuws!

Al onze Go & Love-abonnees kunnen 5G ontdekken, zonder extra kosten.

Wat zijn de voordelen van 5G?

Snellere reactietijd

Dankzij de extreem korte wachttijd maakt 5G de verbinding zeer stabiel en betrouwbaar. Het maakt het ook mogelijk om een deel van het netwerk toe te wijzen aan een specifieke klant om een naadloze verbinding te garanderen (bijvoorbeeld: voor medische diensten of voor autonome voertuigen).

Een nog hogere snelheid

Met deze nieuwe mobiele generatie kunnen gegevens worden uitgewisseld aan ultrahoge snelheden, tot wel 3 keer hoger dan die van 4G. Hierdoor kan je genieten van een betere streamingervaring bij het bekijken van je favoriete video's of het videobellen met je familie en collega’s.

Meer geconnecteerde objecten

5G maakt het ook mogelijk om enorm veel geconnecteerde objecten met elkaar te verbinden en ze ook gelijktijdig te kunnen gebruiken.
Op deze manier kan 5G meerdere technologische innovaties ondersteunen, die ons kunnen beïnvloeden in alle aspecten van ons leven.

Nieuwe ervaringen

5G maakt toegang tot nieuwe toepassingen, diensten en zakelijke kansen mogelijk. Zo biedt het mogelijkheden voor nieuwe opkomende technologieën zoals gaming, virtual reality (VR) en augmented reality (AR), die dankzij 5G voor iedereen toegankelijk zullen zijn.

Uiteindelijk zal 5G-technologie de manier waarop we leven, werken en spelen veranderen.

Toegang krijgen tot 5G is eenvoudig. Je hebt nodig:

Een postpaid tariefplan

Bij Orange is niets eenvoudiger: al onze abonnees kunnen 5G ervaren. Om ervoor te zorgen dat al onze klanten met een smartphone 5G kunnen ontdekken in een 5G-zone, openen we 5G in alle Go-tariefplannen zonder extra kosten. Dit betekent dat alle Go-klanten en nieuwe Go & Love-klanten dit nieuwe netwerk kunnen ontdekken als ze een 5G-ready smartphone hebben en zich in een 5G-zone bevinden.

Een compatibele 5G-smartphone of ‘5G ready’ smartphone

Alle 5G-smartphones moeten eerst worden getest en gecertificeerd op ons 5G-netwerk om er zeker van te zijn dat ze goed werken*.

Heb je al een 5G-smartphone?

Check hier of deze al 5G ready is.

Een 5G-netwerk

Orange Belgium rolt zijn 5G-netwerk geleidelijk uit net als bij 4G.

De regelgevende context voor het aanbieden van 5G verschilt tussen de 3 gewesten: Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Gewest. Daarom starten we met de uitrol van dit netwerk van de toekomst in Vlaanderen waar de emissienormen (EMF) al werden aangepast om 5G aan te kunnen bieden. Ook in sommige landen van de Europese zone, waaronder Frankrijk, Luxemburg en Nederland, kan je al in 5G surfen.

Alles over de uitrolplanning van ons 5G-netwerk in de FAQ hieronder.

Heb je nog vragen?

Hoe verloopt de uitrol van 5G?

Orange heeft ervoor gekozen om 5G in te zetten waar het nuttig is voor zijn klanten: op de drukste plekken, waar 4G op korte of middellange termijn dreigt te verzadigen.

Dankzij de complementariteit van onze 4G- en 5G-mobiele netwerken kunnen we onze klanten de beste connectiviteitservaring in heel België bieden.

Het mobiele telefoonnetwerk van Orange zet 5G op een doordachte en verantwoorde manier in. Doordat de meeste 5G-antennes worden ingezet op reeds bestaande 4G-sites, kunnen we het aantal nieuwe sites beperken.

Bovendien maakt 5G het mogelijk om een optimale connectiviteit te garanderen in dichtbevolkte gebieden waar de behoeften het grootst zijn en waar het 4G-netwerk op korte termijn dreigt te verzadigen. Daarom willen we met voorrang stedelijke gebieden, de hoofdwegen en spoorassen bedienen, evenals drukbezochte buitengebieden zoals stadscentra, de Belgische kust, enz.
 

Wat is de status van 5G uitrol en in welke steden is het beschikbaar?

Orange 5G is al beschikbaar in Antwerpen, Gent en omgeving en aan de Belgische kust.

Check hier de kaart met onze 5G-dekking

Ook in volgende landen van de Europese zone kan je al in 5G surfen: Bulgarije, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Hongarije, Letland, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje en Zweden.

5G-antennes

5G-antennes worden "slim" genoemd omdat ze geavanceerdere functies bieden dan 4G-antennes en zijn uitgerust met innovatieve technologieën:

  • Zo kunnen ze een zeer groot aantal gebruikers tegelijkertijd verbinden en vermijden ze netwerkverzadiging.
  • Ook is het hierdoor mogelijk om het signaal te richten op de gebruikers die het nodig hebben, om zo de stralingsblootstelling en het energieverbruik van het 5G-netwerk te beperken

 
Ontdek de energie-efficiëntie

 

De installatie van nieuwe antennes

5G is in principe afhankelijk van bestaande 4G-sites en vereist vrijwel geen nieuwe installaties.

De regels om vergunningen te verkrijgen voor het plaatsen van antennes zijn dezelfde ongeacht de technologie, van 2G tot 5G. Elke antenne moet vergund zijn door de bevoegde regionale autoriteiten, die ook toekijken op de naleving van de vastgestelde regels.

Heb je al een 5G smartphone? Kijk hier of hij 5G ready is

*hou er rekening mee dat niet alle 5G-smartphones die verkrijgbaar zijn bij onze concurrenten of in het buitenland, gecertificeerd kunnen worden als compatibel met ons 5G-netwerk.

De 5G-smartphones zullen de komende weken geleidelijk worden geüpdatet om je toegang te geven tot 5G.

- Samsung

  • Smartphones: Galaxy A13 5G / Galaxy A22 5G / Galaxy A33 5G / Galaxy A42 5G / Galaxy A52 5G / Galaxy A53 5G, Galaxy Z Fold3 5G / Galaxy Xcover 6 PRO 5G / Galaxy S20 FE 5G / Galaxy S21 FE 5G new hardware / Galaxy S21 5G / Galaxy S21+ 5G / Galaxy S21 Ultra 5G / Galaxy Note 20 5G / Galaxy Note 20 Ultra 5G / Galaxy S22 5G / Galaxy S22+ 5G / Galaxy S22 Ultra 5G
  • Tablets: T736B / X706B / X806B /X906B/ Galaxy Tab S7+Lite 5G / Galaxy Tab S7+ 5G / Galaxy Tab S8 5G / Galaxy Tab S8+ 5G / Galaxy Tab S8 Ultra 5G

- iPhone: iPhone 12 en 13

- Xiaomi: Alle Xiaomi 5G smartphones

- OPPO: Alle OPPO 5G smartphones

Deze informatie zal regelmatig worden bijgewerkt.

Heeft 5G gevolgen voor de gezondheid?

De lancering van 5G roept legitieme vragen op bij het publiek, met name over de impact ervan op de gezondheid. Er zijn de afgelopen 20 jaar meer dan 20.000 onderzoeken uitgevoerd naar de gevaren van blootstelling aan elektromagnetische golven. Geen enkel medisch onderzoek heeft een negatief effect van golven op de gezondheid aangetoond.

Bovendien zal het, specifiek voor de lancering van 5G in België, bij de toewijzing van frequenties gebruikmaken van frequentiebanden die al tientallen jaren worden gebruikt voor huishoudelijke toepassingen zoals radio, televisie en … wifi.

Ten slotte moet worden opgemerkt dat de Belgische regelgeving over emissienormen - het niveau van het toegestane emissievermogen voor antennes - een van de meest restrictieve ter wereld is, tientallen keren strenger dan de WHO-aanbevelingen (Wereldgezondheidsorganisatie).

Orange Belgium respecteert uiteraard alle toepasselijke regelgeving voor bestaande technologieën en zal dit blijven doen bij de lancering van elke nieuwe technologie.

Voor meer informatie, bezoek de pagina over dit onderwerp op de site van Agoria, de federatie van technologiebedrijven.

En voor het milieu?

In een context waarbij er steeds meer gegevens worden uitgewisseld, maakt 5G het mogelijk om waar nodig meer capaciteit te bieden, met veel hogere snelheden dan 4G. Deze nieuwe technologie zal ook een veel tragere stijging van het energieverbruik garanderen dan wanneer we het 4G-netwerk zouden moeten updaten om hetzelfde verkeer af te handelen.

En in tegenstelling tot eerdere generaties van mobiele netwerken, heeft 5G het probleem van energieverbruik geïntegreerd in het ontwerp. De Orange Group, die meewerkte aan de definitie van de 5G-standaard, heeft er vanaf het begin op aangedrongen dat alles in het werk wordt gesteld om energiebesparingen te realiseren.

Daarom hebben leveranciers van netwerkhardware gewerkt aan de energieprestaties van 5G-antennes, die veel efficiënter zijn. En dit wanneer het verkeer toeneemt omdat ze grotere bandbreedtes kunnen beheren dan 4G-antennes. Ze leveren daarom een ​​hogere doorvoer om meer gebruikers tegelijkertijd te bedienen.

In een onbelast netwerk verbruikt een 5G-antenne in eerste instantie meer dan een 4G-antenne. Maar de energie-efficiëntie neemt geleidelijk toe naarmate de implementatie vordert, het verkeer toeneemt en de uitrusting verbetert.