Een verwijderde tweet van Nokia en het hele internet staat in rep en roer! Niemand weet wanneer de smartphoneconsole op de markt zal komen, maar wij hebben wel een ideetje van wat een gamesmartphone moet kunnen.

Sinds Nokia India op 18 september deze tweet verstuurde, houden gamers hun adem in. De tweet luidde: "Stay tuned for a phone you can #GameOn pic.twitter.com/CiuxGbIvkR".
De bekende tweet, die intussen al werd verwijderd, trok meteen alle aandacht. Bij de tweet zat een filmpje met fragmentjes, gevolgd door het silhouet van een smartphone met drie oplichtende lichtjes.
Wanneer mogen we hem verwachten? Wordt hij alleen in India gelanceerd, of ook in de rest van Azië/de wereld? Hoeveel zal hij kosten? Wij tasten even hard in het duister als jij.
Remember N-Gage
Dit is geen nieuwe trend, want bijna twee jaar geleden lanceerde Razer al zijn RAZER PHONE. Het prijskaartje was stevig: 750 euro bij de release.
Maar ook Razer haalde de mosterd elders. Want 15 jaar geleden, op 7 oktober 2003, lanceerde Nokia de N-Gage: een telefoon waarvan het design speciaal was uitgekiend voor gamers, met een alfanumeriek toetsenbord en multidirectionele toetsen aan weerskanten van het scherm. Als kers op de taart kon je er zelfs spelcartridges in schuiven (ja hoor, in de tijd speelden we nog met cartridges).
Iets minder ver terug in de tijd (maar dan nog) lanceerde Sony Ericsson in 2011 de Xperia Play, een smartphone die het midden hield tussen een telefoon en een spelconsole. De Xperia Play flopte grandioos.
Een smartphone om te gamen: onder de loep
Over het algemeen scoren smartphones voor gamers veel beter op het vlak van prestaties maar ook van ergonomie. We moeten er geen tekeningetje bij maken: de smartphones moeten urenlang spelplezier bieden. Een ander verschil is dat ze bedoeld zijn voor een breder publiek: voor gamers maar ook voor meer veeleisende gebruikers (die meer vragen van de batterij).
Heb je een smartphone nodig om te gamen? In feite niet echt, nee. Bovendien kan je, in tegenstelling tot vroeger, tegenwoordig op elke smartphone gamen. Dat is logisch: ze worden steeds krachtiger. Als specifieke gamesmartphones in het verleden niet vlot verkochten, was dat onder andere daaraan te wijten.
Als je vooral wil gamen op je toestel, moet je er juist op letten dat hij over een voldoende krachtige processor beschikt, veel RAM-geheugen heeft... en een batterij met veel capaciteit. Allemaal voorwaarden waaraan de meeste smartphones die vandaag verkocht worden, voldoen. En als de batterij van je smartphone niet krachtig genoeg is, kan je altijd een externe batterij nemen, vooral nu snelladers zo ingeburgerd zijn.
Kortom, #GameOn met je huidige toestel. Of niet.