Menu

Snuffen en snikken: toppersonages die Familie vaarwelzegden

Tijdens 27 seizoenen Familie hebben we al heel wat nieuwe personages mogen verwelkomen. Zo maakte enkele maanden geleden Lien Van de Kelder nog haar intrede als zakenvrouw. Helaas hebben we over de jaren heen ook maar al te vaak afscheid moeten nemen van legendarische toppersonages. Neem een zakdoek bij de hand en blik weemoedig met ons terug.

18.09.2017
Door Céline R

Zatte Rita: hét toppersonage van 27 jaar Familie

Het is bijna drie jaar geleden dat Jacky Lafon besliste uit de langstlopende soap van Vlaanderen te stappen. Een moment dat heel wat kijkers zich nog goed herinneren, want dat betekende dat ook cultfiguur zatte Rita van het toneel verdween. Die wekte ondanks haar stommiteiten en onhandelbaar drankprobleem heel wat sympathie op bij de kijkers. Hoewel Lafon zelf aangeeft spijt te hebben van haar ontslag, lijkt het er niet op dat ze snel weer in de serie zal verschijnen. Dat neemt niet weg dat we elke keer als we “klotewijf” of “gij zijt de nagel aan mijn doodskist, gij” horen, nostalgisch terugdenken aan onze favoriete alcoholiste.

Grote schoenen te vullen na bad boys Bert en Xavier

De grootste slechteriken die Familie ooit gekend heeft, zijn ongetwijfeld Xavier Latour en Bert Van den Bossche. We kunnen moeilijk zeggen dat we hun persoonlijkheden missen – de twee waren door en door verdorven, maar wat was het leven spannend ten tijde van deze bad boys! Van een bomaanslag over talrijke doodpogingen tot een ontspanning uit de gevangenis: het minste wat je van Bert kunt zeggen, is dat hij leven in de brouwerij bracht. Maar ook Xavier zorgde voor de nodige intriges. Na maar liefst zeven moorden doorheen zijn carrière in Familie, werd hij door Bert eigenhandig van het dak van een hotelgebouw gezwierd. Eén ding is zeker: alle schurken die na hen komen, hebben grote schoenen te vullen.

Heimwee naar Marie-Rose

Meer dan tien jaar vertolkte Martine Jonckheere de rol van Marie-Rose De Putter. Een rol waar we allen een haatliefdeverhouding mee hadden. Marie-Rose was namelijk een onhebbelijk mens voor ze stierf in een helikoptercrash. Tenminste, dat deden de scenaristen ons geloven. Achteraf bleek dat ze de crash wonderbaarlijk had overleefd en door geheugenverlies een nieuwe identiteit had aangenomen. Toen ze haar familie terugvond, bleek ze best een warm mens te zijn. Een vaste waarde die we nog lang niet zullen vergeten!

Hoe zal Linda ons verlaten?

Eind vorig jaar werden Familie-fans met verstomming geslagen toen ze hoorden dat ook Linda de reeks zou verlaten. Linda was al de vierde vrouw van Jan, die haar op zijn beurt bedroog met haar beste vriendin Viv. Voorlopig neemt deze warme moederkloek nog genoegen met de driehoeksrelatie, maar welke straffe gebeurtenis zal dan wél haar definitieve exit betekenen?