Menu

Eén app voor alle verplaatsingen van het gezin

Het is niet altijd makkelijk om je weg te vinden in de officiële apps van aanbieders van openbaar vervoer en micromobiliteit. De oplossing? Een app die de functies van alle andere bundelt. Een app zoals een van deze vier.

22.05.2019
Door Céline R

Wanneer je door België reist, moet je niet zelden jongleren met de apps van de NMBS, TEC, De Lijn, Uber, Lime, Dott enz. De meeste informeren ons goed over alternatieve vervoermiddelen, maar je moet jezelf al een flinke dosis moed inpraten om al die informatie te doorlopen. Gelukkig bestaan er apps met diensten die je het leven makkelijker maken.

CityMapper, in België en wereldwijd

CityMapper is veruit het compleetst, met uurroosters van bus, metro, tram en trein, en sloeg onlangs de weg in van de micromobiliteit. Je vindt er nu ook deelfietsen en -steps mee, taxi's en auto's met chauffeur (zoals Uber). Geef je vertrekpunt en je bestemming op en laat je in real time de weg wijzen, met een miniem gegevensverbruik.

Google Maps, op de tram en zelfs op de trein

Google Maps is veruit de populairste app in z'n genre. In 2010 al sloegen Google en de MIVB de handen in elkaar in het kader van de dienst Google Transit. Reizen met het openbaar vervoer werd van dag op dag kinderspel. Je kan er zelfs je reisweg in real time bekijken. Sindsdien zijn ook de treinen weer terug van weggeweest. Met Google Maps stippel je je traject uit zoals jij wil: met de auto, de fiets, te voet of met het openbaar vervoer. De app is beschikbaar op iPhone en Android.

Met of zonder data, HERE WeGo

De Europese app – vroeger beter bekend als Nokia Maps – werd bij de overname omgedoopt tot HERE WeGo. Download alle landkaarten op de app, gratis en voor niks. Plan je reis met de auto, te voet, met de fiets en de grootste openbaarvervoermaatschappijen. In België kan je de MIVB en NMBS kiezen, een taxi of een Uber.

Kilometers: een veelbelovend concept voor professionals

Kilometers staat nog in z'n kinderschoenen. Het platform werd speciaal voor professionals ontwikkeld, wordt gesynchroniseerd met de Google-agenda van de gebruiker en analyseert de uit te voeren trajecten met behulp van artificiële intelligentie. Zo is het platform in staat om tijdvensters met de uitgestippelde routes tussen de afspraken in te voegen. Volgens de bedenkers wil Kilometers "een slimme assistent" zijn die pendelaars via verschillende vervoermiddelen op hun bestemming helpt. Kilometers berekent het beste traject aan de hand van de snelste reisroutes. Werknemers zijn minder lang onderweg, waardoor ook hun ecologische voetafdruk verkleint. Dat alles gratis, dankzij partnerships met de diverse transportfirma's.