Deepfake-video’s komen steeds vaker voor. Misschien heb je er zelf al zien verschijnen op sociale media! Maar wat is het eigenlijk? Ontdek een nieuwe kant van kunstmatige intelligentie met praktische voorbeelden.

Wat is deepfake?
Eenvoudig gezegd: nepvideo’s waarin iemand iets zegt of doet dat nooit écht gebeurd is. In plaats daarvan worden de beelden en geluidsfragmenten volledig gemanipuleerd door kunstmatige intelligentie. Maar hoe werkt dat nu eigenlijk?
Hiervoor moeten we eventjes stilstaan bij de laatste technologie-ontwikkelingen. Want het woord ‘deepfake’ is namelijk een samensmelting van twee Engelse termen: deep learning (diep leren) en fake (nep).
Artificiële intelligentie op z’n sterkst
En deep learning, da’s eigenlijk niet meer of minder dan een kunstmatig brein – ook wel neuraal netwerk genoemd – dat op basis van grote hoeveelheden data nieuwe dingen “leert” maken of doen. Denk bijvoorbeeld aan vertaalapps of medische computerprogramma’s die leren om afwijkingen te herkennen op scans.
In het geval van deepfake-technologie analyseert de software op basis van bestaande video- en geluidsfragmenten de lichaamstaal, intonatie, gezichtsuitdrukkingen, … van een bepaald persoon tot in de puntjes. Vervolgens combineert de kunstmatige intelligentie al deze kennis om een nepvideo te maken.
Voorbeelden van deepfake
In tijden van ‘fake news’ hoeft het niet helemaal te verbazen dat deepfake-video’s vaak ingezet worden om nepnieuws te verspreiden. Op vrt nws kan je bijvoorbeeld het verhaal lezen achter een virale video waarin de Russische president Poetin zijn soldaten plots zou oproepen om de wapens neer te leggen. Of bekijk snel even onderstaande clipje en ontdek zelf hoe griezelig echt Obama klinkt:
Daarnaast maakt deepfake-technologie ook heel wat toffe dingen mogelijk! Zo gebruikte men het in Hollywood om Val Kilmers stem weer tot leven te brengen nadat de acteur getroffen werd door keelkanker. In recente Star Wars-avonturen hielp deepfake dan weer om acteurs meer te doen lijken op de jonge Luke Skywalker en prinses Leia.
En dan is er natuurlijk ook nog de Belgische deepfake-artiest Chris Umé! Zijn “live” optredens van onder meer Elvis Presley en Simon Cowell waren een instant hit op de talentenshow America’s Got Talent. Dat hij het tot de finales schopte, snap je meteen na het zien van z’n eerste auditie:
Deepfake of niet-fake? Zo herken je het!
Hoewel deepfake nog in z’n kinderschoenen staat, zijn de resultaten nu al best indrukwekkend. En hoe beter de technologie wordt, hoe moeilijker het zal worden zulke deepfake-video’s van echte filmpjes te onderscheiden. Onderstaande tips kunnen je daarbij helpen!
- Controleer de bron van de video. Iets dat online gezet wordt door je favoriete nieuwskanaal is doorgaans betrouwbaarder dan iets dat gepost wordt door een onbekende.
- Vind je de info terug op andere plekken? Zoek via sociale media en andere nieuwskanalen of je de info kan bevestigen.
- Speel de video vertraagd af. Hoe echt deepfakes ook mogen lijken, perfect zijn ze (nog) niet. Door de video vertraagd af te spelen, vind je ‘foutjes’ die een echte mens niet zou maken. Denk bijvoorbeeld aan niet-knipperende ogen, onnatuurlijke mondbewegingen of rare bewegingen.
- Spot je wazige pixels? In tegenstelling tot de haarfijne beeldkwaliteit van gefilmde beelden zie je in deepfake-video’s vaak wazige lijnen.
- Herken populaire methodes van hackers. Naar alle waarschijnlijk zal dit soort technologie ook meer en meer ingezet worden als brandjacking. Geen idee wat dat inhoudt? Lees dan snel onze tips rond cybercrime!
Wat wél echt is: jouw Love-abonnement met lekker veel mobiele data
Uiteraard wil je zeker zijn dat je genoeg mobiele data op zak hebt om je volledig te laten gaan met je favoriete deepfake-apps. En daar helpen we je graag bij! Want jouw Love-pack bevat zowel onbeperkt vast internet als zoveel mobiel internet als jij zelf wil. Klik snel door en ontdek vandaag nog hoe voordelig jouw internetabonnement kan zijn!
Ja, ik wil voordelig internet!
Lees ook:
▶️ Wat is de Metaverse?
▶️ Deze AI maakt foto’s en kunst