Onze missie
De missie van Orange is om jou toegang te geven tot de nieuwste technologieën. Op die manier kan jij genieten van een kwaliteitsvolle communicatie en een nog meer betrouwbare breedbandverbinding.
Dankzij de 5G-technologie is het mogelijk te genieten van nieuwe ervaringen in een wereld die steeds sneller zal draaien.
En dat is niet alles. 5G maakt het mogelijk om veel meer data tegelijk te verwerken en zorgt voor een hoge stabiliteit van de verbinding op dichtbevolkte plaatsen, of tijdens sport- of culturele evenementen.
Goed nieuws!
Al onze abonnees kunnen 5G ontdekken, zonder extra kosten.
Wat zijn de troeven van 5G?
Uiteindelijk zal 5G-technologie de manier waarop we leven, werken en spelen veranderen.
Toegang krijgen tot 5G is eenvoudig. Dit heb je nodig:
Een postpaid tariefplan
Bij Orange is niets eenvoudiger: al onze abonnees kunnen 5G ervaren. Om ervoor te zorgen dat al onze klanten met een smartphone 5G kunnen ontdekken in een 5G-zone, zijn alle tariefplannen 5G-ready zonder extra kosten.
Dit betekent dat alle klanten en nieuwe klanten dit nieuwe netwerk kunnen ontdekken als ze een 5G-smartphone hebben en zich in een 5G-zone bevinden.
Dankzij 5G Ultra Fast, kunnen al onze klanten in gebieden met 5G-dekking op ons 5G-netwerk surfen met een snelheid tot 1 Gbps.
Een compatibele 5G-smartphone of ‘5G ready’ smartphone
Alle 5G-smartphones moeten eerst worden getest en gecertificeerd op ons 5G-netwerk om er zeker van te zijn dat ze goed werken*.
Heb je al een 5G-smartphone?
Check hier of deze al 5G ready is.
Een 5G-netwerk
Orange Belgium rolt zijn 5G-netwerk geleidelijk uit net als bij 4G.
De regelgevende context voor het aanbieden van 5G verschilt tussen de 3 gewesten: Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Gewest. Daarom startten we met de uitrol van dit netwerk van de toekomst in Vlaanderen waar de emissienormen (EMF) als eerste werden aangepast om 5G aan te kunnen bieden. Nu het Brussels Gewest en Wallonië hun normen heeft aangepast, zijn we er eveneens met onze uitrol gestart. Ook in de meeste landen van de Europese zone, waaronder Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Italië, Spanje, Portugal en de Scandinavische landen, kan je al in 5G surfen.
Check hier de kaart met onze 5G-dekking. Meer over de uitrolplanning van ons 5G-netwerk vind je in de FAQ hieronder.
Nieuws over ons 5G-netwerk
Heb je nog een vraag?
Orange heeft ervoor gekozen om 5G in te zetten waar het nuttig is voor zijn klanten: op de drukste plekken, waar 4G op korte of middellange termijn dreigt te verzadigen.
Dankzij de complementariteit van onze 4G- en 5G-mobiele netwerken kunnen we onze klanten de beste connectiviteitservaring in heel België bieden.
Het mobiele telefoonnetwerk van Orange zet 5G op een doordachte en verantwoorde manier in. Doordat de meeste 5G-antennes worden ingezet op reeds bestaande 4G-sites, kunnen we het aantal nieuwe sites beperken.
Bovendien maakt 5G het mogelijk om een optimale connectiviteit te garanderen in dichtbevolkte gebieden waar de behoeften het grootst zijn en waar het 4G-netwerk op korte termijn dreigt te verzadigen. Daarom willen we met voorrang stedelijke gebieden, de hoofdwegen en spoorassen bedienen, evenals drukbezochte buitengebieden zoals stadscentra, de Belgische kust, enz.
Check hier de kaart met onze 5G-dekking
Ook in volgende landen van de Europese zone kan je al in 5G surfen: Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje en Zweden.
5G-antennes worden "slim" genoemd omdat ze geavanceerdere functies bieden dan 4G-antennes en zijn uitgerust met innovatieve technologieën:
- Zo kunnen ze een zeer groot aantal gebruikers tegelijkertijd verbinden en vermijden ze netwerkverzadiging.
- Ook is het hierdoor mogelijk om het signaal te richten op de gebruikers die het nodig hebben, om zo de stralingsblootstelling en het energieverbruik van het 5G-netwerk te beperken
De installatie van nieuwe antennes
5G is in principe afhankelijk van bestaande 4G-sites en vereist vrijwel geen nieuwe installaties.
De regels om vergunningen te verkrijgen voor het plaatsen van antennes zijn dezelfde ongeacht de technologie, van 2G tot 5G. Elke antenne moet vergund zijn door de bevoegde regionale autoriteiten, die ook toekijken op de naleving van de vastgestelde regels.
*hou er rekening mee dat niet alle 5G-smartphones die verkrijgbaar zijn bij onze concurrenten of in het buitenland, gecertificeerd kunnen worden als compatibel met ons 5G-netwerk.
De verschillende merken verkrijgbaar in onze e-shop hebben modellen die 5G-compatibel zijn.
Onderstaande smartphones en tablets zijn ook 5G-compatibel met ons 5G-netwerk:
- Samsung:
- Smartphones: alle 5G smartphones gekocht sinds 2021
- Tablets: all tablets gekocht sinds 2021
- iPhone: Alle iPhones vanaf iPhone 12
- Xiaomi: Alle Xiaomi 5G smartphones
- OPPO: Alle OPPO 5G smartphones
Je kan dit in de instellingen van je gsm nakijken. Opgelet, het instellingenmenu kan verschillen afhankelijk van je toestel.
Volg deze stappen om na te kijken of je toestel 5G-compatibel is:
- iOS (Apple):
- Ga naar Instellingen > Opties mobiele data > Gesprekken en data. Als hier 5G/4G/LTE wordt weergegeven, is je mobiele toestel compatibel met 5G.
- Android (andere merken):
- Ga naar Instellingen > Verbindingen > Mobiele netwerken > Netwerkmodus. Hier kan je zien of je mobiel toestel toestaat om de modus 5G/4G/LTE te kiezen. Als de 5G/LTE/3G/2G-modus verschijnt, is je toestel compatible met 5G.
- Ga naar Instellingen > Mobiel netwerk > SIM1 > Voorkeursnetwerktype. Hier kan je zien of je mobiele toestel toestaat om de modus 5G/4G/LTE te kiezen. Als de 5G/4G/3G/2G-modus verschijnt, is je toestel compatibel met 5G.
De lancering van 5G roept legitieme vragen op bij het publiek, met name over de impact ervan op de gezondheid. Er zijn de afgelopen 20 jaar meer dan 20.000 onderzoeken uitgevoerd naar de gevaren van blootstelling aan elektromagnetische golven. Geen enkel medisch onderzoek heeft een negatief effect van golven op de gezondheid aangetoond.
Bovendien zal het, specifiek voor de lancering van 5G in België, bij de toewijzing van frequenties gebruikmaken van frequentiebanden die al tientallen jaren worden gebruikt voor huishoudelijke toepassingen zoals radio, televisie en … wifi.
Ten slotte moet worden opgemerkt dat de Belgische regelgeving over emissienormen - het niveau van het toegestane emissievermogen voor antennes - een van de meest restrictieve ter wereld is, tientallen keren strenger dan de WHO-aanbevelingen (Wereldgezondheidsorganisatie).
Orange Belgium respecteert uiteraard alle toepasselijke regelgeving voor bestaande technologieën en zal dit blijven doen bij de lancering van elke nieuwe technologie.
Voor meer informatie, bezoek de pagina over dit onderwerp op de site van Agoria, de federatie van technologiebedrijven.
In een context waarbij er steeds meer gegevens worden uitgewisseld, maakt 5G het mogelijk om waar nodig meer capaciteit te bieden, met veel hogere snelheden dan 4G. Deze nieuwe technologie zal ook een veel tragere stijging van het energieverbruik garanderen dan wanneer we het 4G-netwerk zouden moeten updaten om hetzelfde verkeer af te handelen.
En in tegenstelling tot eerdere generaties van mobiele netwerken, heeft 5G het probleem van energieverbruik geïntegreerd in het ontwerp. De Orange Group, die meewerkte aan de definitie van de 5G-standaard, heeft er vanaf het begin op aangedrongen dat alles in het werk wordt gesteld om energiebesparingen te realiseren.
Daarom hebben leveranciers van netwerkhardware gewerkt aan de energieprestaties van 5G-antennes, die veel efficiënter zijn. En dit wanneer het verkeer toeneemt omdat ze grotere bandbreedtes kunnen beheren dan 4G-antennes. Ze leveren daarom een hogere doorvoer om meer gebruikers tegelijkertijd te bedienen.
In een onbelast netwerk verbruikt een 5G-antenne in eerste instantie meer dan een 4G-antenne. Maar de energie-efficiëntie neemt geleidelijk toe naarmate de implementatie vordert, het verkeer toeneemt en de uitrusting verbetert.