Menu
Blog

Roaming: 5 tips voor extra voordelig internet in het buitenland

Tot uw dienst

Reisje buiten de EU gepland voor werk of plezier? Dankzij roaming surf, bel en sms je op je bestemming via het mobiele netwerk van een andere provider. Ontdek hier alles wat je moet weten over bellen en internet in het buitenland!

17.01.2023 Maité Delgado

Paspoort: check. Koffers gepakt: check. Roamingkosten op je bestemming: euhm …

Zodra je belt, surft of sms’t buiten de EU, zijn er extra kosten aan verbonden. Vervelend, als je dat pas ontdekt op je factuur. Gelukkig kan je die factuur met de juiste voorbereiding perfect onder controle houden! 

Want natuurlijk wil je het thuisfront jaloers maken met vakantiekiekjes op Instagram, je familie een ‘veilig geland’-bericht sturen via WhatsApp of je e-mails checken wanneer je daar zin in hebt.

Maar hoe maak je zo voordelig mogelijk gebruik van roaming? Dit zijn de belangrijkste tips!

1. Roaming: gratis in de Europese Unie

Reis je binnen de Europese Unie? Dan gebruik je gewoon je Belgisch mobiel abonnement om te surfen, te bellen en te sms’en. Dankzij de nieuwe Europese wetgeving betaal je namelijk geen extra kosten meer! 

Ook buiten bundel betaal je evenveel als in België (tot op de seconde). De opties waarmee je gratis belt met andere Orange-klanten (Orange Circle) blijven gratis in alle EU-landen.

Wil je écht zeker zijn dat je genoeg data hebt om foto’s te delen, lives te streamen, of niets te missen van je beste series op Netflix? Kies dan voor onbeperkt mobiel internet met Go Extreme

Ja, ik wil onbeperkt internet!

TIP: Noorwegen en Zwitserland behoren niét tot de Europese Unie. Ook in Monaco en Andorra gelden er andere regels. Tot slot kan je dan weer wél zorgeloos blijven roamen in het Verenigd Koninkrijk: na de Brexit werd er besloten om geen extra kosten in te voeren.

2. Limiteer je verbruik met Travel Data Control

Zodra je een grens passeert, ontvang je van ons automatisch een sms’je met daarin de geldende tarieven. Met Travel Data Control van Orange ga je nog een stapje verder en bepaal je zelf je budget voor mobiel verbruik.

Deze gratis dienst activeer je vóór je vertrek naar het buitenland en helpt je om extra kosten te vermijden. Zo werkt het: 

 • Wij waarschuwen je per sms als je 80% van je bedrag verbruikt hebt. 
 • Is je budget volledig op? Dan blokkeren we meteen je dataverbinding. Jij kan nu zelf beslissen of je roaming pauzeert tot je volgende factuurperiode – of je limiet wil verhogen om verder mobiele data te gebruiken.

Over welk budget gaat het? De Travel Data Control-limiet staat standaard ingesteld op 50 euro per factuurperiode. Wil je dit bedrag verhogen of verlagen? Dat kan via … 

 • je Klantenzone (ga naar ‘Mijn tariefplan’ en kies daar voor ‘Opties en diensten activeren’)
 • of de My Orange-app (selecteer ‘Mijn opties’ in de rubriek ‘Tariefplan en opties’). 

Cool, vertel me meer over Travel Data Control!

3. Gebruik een Tempo-herlaadkaart

Heb je familie of vrienden in Marokko, Congo RD, Nederland, Frankrijk, Spanje, Italië, Roemenië en Polen? Met onze prepaid herlaadkaarten bel je elke maand tot 120 minuten extra voordelig vanuit België! 

Als je budget verbruikt is, bepaal jij zelf of je wil wachten tot de volgende maand – of herlaadkaart wil aanvullen.

Cool, vertel me meer over de herlaadkaarten!

4. Kies de juiste bundel voor internet in het buitenland

Heb je een mobiel abonnement bij Orange? Dan bieden we verschillende bundels of passes aan om ook buiten de EU extra voordelig in contact te blijven met vrienden en familie! Je kan je favoriete pass activeren via je Klantenzone, je My Orange-app of in een Orange-shop

Je pass blijft geldig tot je surfvolume op is – en dat tot maximaal 40 dagen na activering.

1. Best Destinations Data Pass: mobiele data

Ben je enkel geïnteresseerd in mobiele data om je socials te updaten, e-mails te checken of te videobellen met familie? Dan is de Best Destinations Data Pass jouw ding. Voor slechts 12 euro krijg je …

 • 500 MB aan mobiele data
 • om te surfen in onze Best Destinations-landen buiten de EU. Denk onder meer aan Zwitserland, Canada, China of de Verenigde Staten.

2. Best Destinations Plus Pass: goedkoop bellen & surfen

Wil je op reis zowel mobiel surfen als voordelig bellen met het thuisfront? Met de Best Destinations Plus Pass krijg je voor slechts 20 euro …

 • 1000 minuten, 1000 sms'en en 1 GB
 • om te bellen, sms'en en surfen
 • in en naar de landen van onze Best Destinations-lijst (o.a. EU, USA, China, Canada, Zwitserland, Mexico en Thailand).

3. World Plus Pass: de wereld rond!

Ben je een echte globetrotter en wil je altijd en overal verbonden blijven? Dan is de World Plus Pass jouw op het lijf geschreven! Voor 110 euro krijg je … 

 • 120 minuten, 120 sms'en en 250 MB 
 • om te bellen, sms'en en surfen
 • in en naar meer dan 135 landen wereldwijd.

Wat is de goedkoopste optie voor mijn bestemming?

5. Download je gratis Orange Travel Guide

Echt zeker zijn dat je niéts over het hoofd gezien hebt? Onze Travel Guide begeleidt van je start tot finish. In deze gratis gids vind je een handig overzicht met daarin alle info over roaming en internet in het buitenland.

Ja, ik wil een gratis Travel Guide!

6. Zonder zorgen op reis dankzij deze tips

Tot slot delen we nog enkele toptips om je verbruik in het buitenland onder controle te houden en écht zorgeloos te kunnen genieten.

 • Gebruik onze simulator en ontdek hoeveel je kan surfen, bellen en sms’en.
 • Hou je verbruik in de gaten via de My Orange-app. Of bel gratis naar #123# en selecteer 'Budget Check'.
 • Download je favoriete applicaties voor je vertrekt: zo vermijd je dat je in het buitenland extra kosten betaalt voor downloads. Dat geldt trouwens ook voor je favoriete playlists om onderweg muziek te streamen!
 • Sluit een gsm-verzekering af en vermijd kopzorgen in geval van diefstal of schade.
 • Gebruik je je smartphone als gps in je (huur)auto? Check dan ook even of je een goede gsm-houder hebt!

Happy travels!

Lees ook:

▶️  Leve de vakantie … en het einde van roaming in de EU!
▶️  Laat je niet storen tijdens het autorijden, ga in automodus!

Found this useful? Share with

Maité Delgado
Maité Delgado
Altijd op zoek naar interessante telco nieuwtjes en weetjes, handige apps, tips en tricks om jullie up to date te houden!