Menu
Hulp & Support

Onweer op komst? Vergeet niet om enkele voorzorgen te nemen

Bij hevig onweer is er altijd een kans dat er overspanning op het elektriciteitsnet komt te zitten. Die overspanning kan schade veroorzaken aan je apparatuur van Orange, zoals je decoder(s) of modem (waarmee je toegang krijgt tot het internet) maar ook je vaste telefoon.

Enkele voorzorgen die je moet nemen als er onweer op til is:

1. Schakel je decoder uit en onderbreek de stroom

Informatieverwerkende apparaten, zoals je computer of de decoder van Orange, zijn gevoelig voor overspanning door bliksem. Zet je decoder eerst in stand-by. Druk daarvoor op de knop ON/OFF bovenaan rechts op de afstandsbediening van je decoder. Onderbreek daarna de stroom van je decoder. Daarvoor trek je gewoon de stroomkabel van je decoder uit.

2. Koppel je modem los

Om je modem zonder stroom te zetten, trek je de stroomkabel uit het stopcontact.
Opmerking: je apparaten in stand-by zetten volstaat niet, om de eenvoudige reden dat ze dan nog altijd op het elektriciteitsnet zijn aangesloten. Wanneer je de modem en decoder(s) loskoppelt, wordt je configuratie niet gewist. Zodra je ze weer op het elektriciteitsnet hebt aangesloten, zullen je apparaten weer perfect normaal werken.

Je kan ook een overspanningsbeveiliging aansluiten
Met een overspanningsbeveiliging behoed je je decoder voor overspanning door bliksem en onweer. Je diensten blijven dus beschikbaar, ook bij hevig onweer. Koop het model dat bij jou past in een doe-het-zelfzaak of supermarkt bij jou in de buurt.
Opmerking: Orange belooft geenszins dat je apparaten geen schade zullen oplopen als gevolg van het gebruik van een overspanningsbeveiliging. Want hoewel die beveiliging de risico's daadwerkelijk beperkt, beschermt ze je installatie niet tegen álle overspanning, bijvoorbeeld in geval van uitzonderlijk zwaar onweer of wanneer het onweer vlak boven je huis losbarst. Er is maar één oplossing om helemaal op safe te spelen: alle elektrische apparaten en telefoons zonder stroom zetten.

3. Controleer de staat van je apparatuur als het onweer is weggetrokken

De mogelijke gevolgen van een onweer op je installatie zijn:

  • Je hebt geen internetverbinding meer
  • Je telefoon is buiten werking
  • Je ontvangt geen tv-signaal meer op je decoder

 

Als je denkt dat je apparaten van Orange beschadigd werden of zonder stroom zijn gevallen door onweer, kijk dan eerst na of het niet gewoon het stopcontact is dat beschadigd is. Hoe? Kijk of je apparaten weer normaal opstarten als je ze op een ander stopcontact aansluit.

Ligt het probleem toch bij je apparaten? Bel naar 5000 (gratis met je Orange-nummer).

Enkele tips:

  • Plaats geen voorwerpen op de ventilatiegaatjes van de decoder zodat die voldoende kan afkoelen
  • Zet je apparatuur niet in een gesloten kast
  • Plaats je decoder op een stabiele ondergrond (niet op een kussen, bijvoorbeeld)
  • Vermijd dat de decoder een ganse nacht aan staat
  • Voor een maximale straling zet je de modem rechtop (in verticale positie) met de voorkant richting woonkamer gedraaid

Onweer op komst? Denk er dan ook aan om je andere elektrische apparaten zoals je televisie, je vaste telefoon, je computer, je PLC enz. los te koppelen.

Heeft deze pagina je verder geholpen?
Een beetje hulp nodig?

Nog meer mogelijkheden