Menu
Blog

Podcasts luisteren doe je zo: dit zijn onze tips!

Fun

Je kan het niet zo gek, bizar of uniek bedenken of er bestaat tegenwoordig wel een podcast rond. Dat zijn audio-uitzendingen op het internet die je meestal gratis kan downloaden of streamen. In tegenstelling tot live radio kan je podcasts on demand beluisteren: jij bepaalt dus zelf wanneer je tijd hebt om de meest recente aflevering van je favoriete show te beluisteren. Maar waar vind je de beste praatprogramma’s? En welke shows mag je zeker niet missen? Dit zijn onze tips! 

30.09.2020 Cédric Godart

Waarom zijn podcasts zo populair?

De podcast werd uitgevonden in 2004, maar werd pas in de laatste jaren razend populair. Dat heeft vooral te maken met het feit dat je deze moderne praatprogramma’s kan beluisteren waar en wanneer je wil én bovendien vlotjes kan combineren met andere activiteiten.

Je favoriete show beluisteren kan bijvoorbeeld terwijl je aan het koken bent, in de file staat of geniet van een verkwikkende douche. Zelfs tijdens het joggen of lopen kan een podcast wonderen doen!

Ondertussen bestaan er wereldwijd meer dan 850.000 podcasts, goed voor maar liefst 30 miljoen episodes! Van de (politieke) actualiteit en doe-het-zelf-technieken tot geschiedenis, koken, economie, thrillers, comedy, ondernemen … er bestaat sowieso een programma rond.

Podcast tips voor beginners: kies je podcast app

Je kan zowel zowel op je smartphone, tablet als computer naar podcasts luisteren. Hiervoor heb je eerst en vooral een goede internetverbinding. Luister je vaak onderweg? Controleer dan zeker of je abonnement genoeg mobiele data heeft. Of kies voor Love Duo met onbeperkt internet.

Daarnaast heb je een podcast app nodig. Handig om weten: Apple Podcasts staat standaard op elke iPhone. Je hoeft dus geen extra app te downloaden.

Op Android smartphones staat standaard geen podcast app. Android-gebruikers (of iPhone users die liever een andere app willen) kunnen kiezen uit deze opties:

 • Google Podcasts trekt qua layout erg op Apple Podcasts. Ideaal voor fans van een strak design, met weinig toeters en bellen. ▶️ Gratis beschikbaar voor Android en iPhone.
 • Spotify ken je misschien al als een populaire app om muziek te streamen, maar staat ook bomvol interessante podcasts! ▶️ Download de app gratis voor Android en iPhone.
 • Pocket Casts is een gratis app die zichzelf omschrijft als ‘het krachtigste podcast platform ter wereld’.
  ▶️ Beschikbaar in de App Store en op Google Play.
 • Stitcher is een gratis app, maar dan moet je er – net zoals bij de gratis versie van Spotify – ook de advertenties bijnemen. Of je kan kiezen voor Stitcher Premium, het reclamevrije abonnement dat beschikbaar is vanaf 2,5 euro per maand. ▶️ Je kan de app downloaden voor zowel iPhone als Android.
 • Podcast Addict is de populairste app voor Android-gebruikers. Op de app vind je naast podcasts ook audioboeken en radiozenders voor nog meer luisterplezier. ▶️ Download gratis voor Android.

Downloaden, streamen en abonneren

Zodra je je favoriete podcast app gedownload en geïnstalleerd hebt, kan je de praatprogramma’s op 2 verschillende manieren volgen en beluisteren.

 • Je kan je abonneren op podcasts: zodra er een nieuwe aflevering beschikbaar is, ontvang je een melding op je smartphone, computer of tablet.
 • Daarnaast kan je via de pagina van de podcast afleveringen downloaden of streamen. Het grote voordeel van podcasts downloaden is dat je episodes ook offline kan beluisteren.

TIP: Sommige podcasts duren heel lang. Ga daarom naar de instellingen van je app en bepaal dat downloaden van nieuwe afleveringen alleen via wifi mag.  Zo bespaar je op je mobiele data! Of ontdek onderaan deze pagina hoe je profiteert van onbeperkt mobiel internet. 

De 9 beste Nederlandstalige podcasts die je gehoord moet hebben

Nu je weet hoe je afleveringen kan downloaden en beluisteren geven we je graag nog onze favoriete luistertips mee. 

 1. Welcome to the AA, dat is de titel van de wekelijkse podcast van Alex Agnew waarin de Antwerpse comedian en Andries Beckers bekende gezichten uit binnen- en buitenland uitnodigt voor een open gesprek zonder taboes, met humor.

 2. Of leef je sportpassie uit met Fichebak, de podcast van Sporza. Elke week duiken Joris Brys en Astrid Demeure in de wondere wereld van de sport, aan de hand van boeiende gesprekken en leuke weetjes.
   
 3. De ondernemers onder ons verwijzen we graag door naar TechMag: de podcast van Magali De Reu. Zoals ze het zelf omschrijft, gaat ze in haar interviews ‘op zoek naar de mens achter nieuwe ideeën en technologieën’. Onder meer Davy Kestens, Seth Godin en Leen Dendievel waren al te gast!
   
 4. Fans van geschiedenis en straffe verhalen zullen dan weer watertanden bij de podcast ‘De Bourgondiërs’, genoemd naar het gelijknamige boek van Bart Van Loo. Deze reeks – ingelezen door de auteur in hoogsteigen persoon – werd origineel uitgezonden op Klara en is volledig beschikbaar als podcast.
   
 5. Wie van wetenschap houdt, zit helemaal goed met de podcast van Lieven Scheire: Nerdland Maandoverzicht. Elke episode zit boordevol nieuwtjes en inzichten uit de wetenschaps- en technologiewereld!
   
 6. Hanan Challouki haalde als creatieve ondernemer de Forbes 30-under-30-lijst. Haar podcast Wat Zij Wil is er eentje voor en door ambitieuze vrouwen: verwacht je aan boeiende gesprekken met straffe dames uit de zakenwereld, politiek, creatieve sector en meer.
   
 7. Hou je het liever kort en krachtig? Planeet Frank van VRT-weerman Frank Deboosere bestaat uit maandelijkse podcasts met episodes van ongeveer 15 minuten. Ideaal om naar te luisteren als je ‘s morgens in de badkamer staat, dus.
   
 8. Natuurlijk mogen in ons lijstje ook spannende misdaadverhalen niet ontbreken. Onze favoriete Vlaamse true crime podcast is zonder twijfel De Volksjury. Hosts Silke Vandenbroeck en Laura Scheerlinck speculeren elke episode over een moordzaak. Fact checking is geen topprioriteit, maar dat stoort ons niet!
   
 9. Hou je van true crime met meer diepgang? Dan hebben we nog een tweede luistertip voor jou! In de Nederlandstalige podcast De Kasteelmoord (VPRO/NPO) dompelt Gabriella Adèr je 4 afleveringen lang onder in de intriges rond een van de meest besproken moordzaken in België. We waarschuwen je nu al: deze true crime podcast wil je meteen uitluisteren!
   

Laat je volledig gaan met Love Duo!

Volop genieten van je podcasts, da’s ook je geen zorgen hoeven te maken over je mobiele data. Met Love Duo van Orange België kies je voor onbeperkt vast internet en voordelig mobiel internet in één handige pack. Ideaal om je favoriete films, series, esports en podcasts te streamen aan de hoogste kwaliteit – waar je ook bent.

Ja, ik wil meer weten over Love Duo!

Wist je trouwens dat er ook over Stranger Things een hele podcast gemaakt werd? Klik snel door naar onze blog en ontdek deze Netflix serie vanuit een nieuwe hoek!  

Lees ook:

▶️ Muziek streamen in de auto: tips & tricks

▶️ Disney Plus België: een online filmavondje vol nostalgie

▶️ Orange lanceert het internet van de toekomst

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.