Menu
Hulp & Support

Hoe kan je jouw wifi optimaliseren?

Welke oplossingen zijn er om je wifi te optimaliseren?

Wil je het best denkbare wifinetwerk in huis halen? Hieronder geven we je enkele praktische tips mee om je wifi te verbeteren.

Belangrijk: het gebruik van telewerkoplossingen (VPN, Homeworking) die het verkeer op de server omleiden en op de server van je werkgever concentreren kan een negatieve invloed hebben op je internetbeleving.

 

 

A. 5 basisinstructies om je wifiverbinding te verbeteren

Voor een optimaal gebruik is het belangrijk dat je van bij het begin de juiste instructies volgt.

Wifi kan je vergelijken met een gesprek tussen twee personen: een te grote afstand of te veel obstakels remmen het gesprek af of maken het onmogelijk. Anders gezegd, van een modem die in een verloren hoek in de garage of de kelder staat, zal je pas helemaal tevreden zijn als je ook een wifibooster hebt.

Plaats je modem rechtopstaand en op halve hoogte, zo ver mogelijk uit de buurt van metalen voorwerpen.

Je wifimodem is constant in contact met je apparaten en net als jij krijgt ook je modem het lastig als er te veel rumoer of lawaai rondom is. Deze apparaten kunnen een storende invloed hebben op je wifi: bewakingscamera's, toestellen op bluetooth, gamecontrollers, microgolfovens en babyfoons.

Plaats ze daarom zo ver je maar kan uit de buurt van je modem, je tablets en smartphones, of schakel ze tijdelijk uit. Is dat geen optie? Verbind je apparaten dan met het 5 GHz-netwerk, dat is veel minder storingsgevoelig.

Net als bij mobiele telefonie (met 3G en 4G) gaan achter de unieke naam van je wifi (Orange-xxxxx) 2 wifinetwerken schuil:

- wifi op 2.4 GHz, minder krachtig en gevoeliger voor storingen

- wifi op 5 GHz, heel sterk maar met een gering bereik

Je 5 GHz-compatibele apparaten (smartphone, tablet enz.) zullen bij voorkeur verbinding maken met wifi op 5 GHz indien het signaal van dat netwerk voldoende sterk is in de kamer waar jij je bevindt.

Belangrijk: zorg dat het wifinetwerk op 5 GHz overal in huis voldoende sterk is, aarzel niet om een wifibooster te gebruiken.

Speel op veilig en koop alleen 5 GHz-compatibele apparaten als je weet dat ze veel data zullen verbruiken (bv. smartphone, tablet, computer). Je zal versteld staan van de snelheden die je plots haalt.

Belangrijk: je computer is niet 5 GHz-compatibel en nog lang niet aan vervanging toe. Er bestaan speciale wifisticks die je kunnen helpen, of hou het bij een goede oude ethernetkabel.

 

Het is niet altijd mogelijk om dichter bij je modem te gaan staan. Is de afstand tussen je bureau en de modem te groot? Activeer de WiFi Comfort-dienst van Orange en geniet van een optimaal wifibereik.

Belangrijk: een goede wifibooster haalt een snelheid van minstens 1600 Mbps (theoretische snelheid van wifi). Die waarde biedt je de garantie dat je wifibooster werkt op 2.4 GHz en op 5 GHz.

 1. Zorg dat er niet te veel obstakels tussen je modem en apparaten in staan 2.  
 3. Video: De obstakels van wifi
 4.  
 5. Houd de modem uit de buurt van storende elektronische apparaten 6.  
 7. Video: Welke apparaten kunnen het wifisignaal bij je thuis verstoren?
 8.  
 9. Gebruik de 5 GHz-frequentieband 10.  
 11. Video: De aanwezigheid van andere wifi-netwerken
 12.  
 13. Gebruik apparaten met een sterk signaal die 5 GHz-compatibel zijn
 14. Gebruik een wifibooster

 

 

B.Gebruik de uitbreidingsoplossingen van WiFi Comfort

Muren, obstakels en afstand zwakken het wifisignaal alleen maar af. Wifi op 5 GHz (de snelste variant) wordt het zwaarst belast. Anders gezegd, zelfs al heb je compatibele apparaten, toch kan het zijn dat je genoegen moet nemen met wifi op 2.4 GHz (een pak minder snel). Om zoveel mogelijk aan hoge snelheid te surfen, doe je er goed aan uitbreidingsoplossingen te gebruiken, zoals de WiFi Comfort-dienst van Orange.

WiFi Comfort is een ideale oplossing als je problemen met de wifidekking hebt en je overal in huis vlotte wifi wil. De WiFi Comfort-dienst is, in tegenstelling tot meer traditionele oplossingen zoals een wifi-extender of -repeater, krachtiger, modulair, mobiel en stabiel.

Extra voordelen van de WiFi Comfort-dienst ten opzichte van wifi-extender of wifi-repeater oplossingen

 • Modulair: je voegt WiFi boosters toe op basis van je behoefte aan wifi-dekking
 • Mobiel: compatibele wifiapparaten zoals smartphones worden automatisch omgeleid naar de sterkste wifi (Smart WiFi)
 • Stabiel: door de continue dekking op 5 GHz beweeg je door je huis terwijl je verbonden blijft met het wifi-netwerk

 

Ik heb interesse in WiFi Comfort

 

 

C. Denk er ook aan om de wifi van je modem te optimaliseren

De internetmodem is ook voorzien van een systeem voor optimalisatie van de wifi . Dat analyseert alle wifi kanalen en kiest een kanaal dat weinig belast is. Die optimalisatie gebeurt automatisch, telkens wanneer de internet modemopstart. Maar je kan die ook manueel in gang zetten via de beheerconsole.

 1. Meld je aan in de beheerdersinterface http://192.168.0.1/
 2. Klik in het menu 'Jouw wifi' op 'Geavanceerde configuratie' of naar de sectie 'Wifi-analyzer/Wifi-omgeving
 3. Klik vervolgens op 'Optimaliseren'

 

 

D. Je hebt het fiber-abonnement van Orange en je wil de wifi van je modem optimaliseren.

 1. Meld je aan in de beheerdersinterface http://192.168.0.1/
 2. Ga naar de tab Network en dan naar de Wireless (2.4 GHz en 5GHz).
 3. Controleer of de kanaalselectie automatisch wordt uitgevoerd voor 2,4 GHz en 5GHz-wifi. Om dit te doen, controleer je in het tabblad Wireless (2.4Ghz) of het veld "Channel" is ingesteld op "Auto" in de keuzelijst. Voer dezelfde controle uit voor het tabblad Wireless (5Ghz), het veld Channel moet ingesteld zijn op "Auto". Verander het als het niet het geval is en klik op Opslaan (Save).

Heb je andere internetproblemen? Raadpleeg onze hulppagina's hieronder waarin we je stapsgewijs vertellen hoe je je wifiproblemen kan oplossen.

gids internetproblemen

Heeft deze pagina je verder geholpen?
Een beetje hulp nodig?

Nog meer mogelijkheden