Menu
Blog

Zet de muziek zachter met de koptelefoon

Fun

Luister niet naar te luide muziek. Er bestaat wel degelijk een risico. We leggen je alles uit.

25.02.2013 Simon VAN CAUTEREN

We vergeten het wel snel wanneer een leuk liedje afgespeeld wordt in de auto, tijdens het sporten of in de trein, maar het binnenoor is extra gevoelig voor geluid. Deze bestaat uit duizenden cellen die het hoorkapitaal vormen dat we bij de geboorte meekregen. Herhaalde blootstelling aan te veel lawaai kan deze cellen beschadigen of vernietigen: te veel geluid, te veel bassen, te hoge tonen en zelfs te lang naar muziek luisteren met een koptelefoon. Kan het genezen worden? Op dit ogenblik niet, de wetenschap is nog niet zo ver geraakt. Beter voorkomen dus...

Boven de 85 decibel wordt het gevaarlijk voor het gehoor. Let op, want deze grens ligt lager dan men denkt: concerten, discotheken, mp3-spelers en smartphones liggen vaak boven de norm (ook al zijn de fabrikanten verplicht het volume tot 100 dB te beperken). Een concert of discotheek ligt in het beste geval boven de 100 dB. Een muziekspeler met het volume op maximum scoort niet veel beter. Dit probleem gaat iedereen aan, ongeacht de leeftijd.

Wat zijn de meest voorkomende symptomen? Oorsuizingen, het gevoel dat je katoen in je oren hebt en gezoem. In een dergelijk geval moet je meteen reageren en niet meer (te lang) naar muziek met een koptelefoon luisteren. Laat je oren even bijkomen in een rustige omgeving. Je hebt geen muziek nodig om in slaap te vallen, zeker niet als het de hele nacht lang blijft afspelen. Je kan niet wennen aan een bepaald volume, zo werkt het menselijk lichaam niet. Boven de 120 dB begint het zelfs pijnlijk te worden.

Tags

Found this useful? Share with

Simon VAN CAUTEREN
Gamer et photographe, le partage est dans sa nature de Digital Native biberonné aux Likes et aux Retweets.