Menu
Blog

6 zero waste apps om je ecologische voetafdruk te verkleinen

Fun

Op zoek naar de beste tips om je ecologische voetafdruk te verkleinen? Hou je smartphone bij de hand! Zero waste apps zijn namelijk een handig hulpmiddeltje als je duurzamer wil gaan leven. Dit zijn onze 6 favorieten:

20.08.2020 Maité Delgado

1. Voedselverspilling tegengaan met Too Good To Go

Heb je je ooit afgevraagd wat winkels of restaurants doen met verse ingrediënten na sluitingstijd? Elke dag eindigt een derde van ons voedsel op de afvalberg. Dat is jammer van het eten én slecht voor onze planeet. 

Met Too Good To Go verklein je je ecologische voetafdruk op een overheerlijke én goedkope manier. Deze zero waste start-up werkt samen met bakkers, restaurants, hotels en supermarkten in je buurt om dagelijks verrassingspakketten aan te bieden: perfect eetbare porties die anders weggegooid zouden worden.

Too Good To Go app

▶️ Download Too Good To Go gratis voor Android of iPhone.

2. Duurzaam shoppen op Vinted België

Hou jij ook zo van goedkoop online shoppen in België? Dan is Vinted de geknipte app voor jou. Met deze app kan je zowel je eigen kleding verkopen als zelf hippe items tweedehands aankopen.

Bovendien is het aanbod hier ook veel ruimer dan in een klassieke kringloopwinkel: je vindt er letterlijk alles wat andere gebruikers uit hun garderobe of schoenenkast zwieren. Goedkoop online shoppen voor tweedehands merkkleding of schoenen was nog nooit zo trendy! Kortom, Vinted is de perfecte zero waste app voor fashionista’s met een hart voor duurzaamheid.

▶️ Download Vinted gratis voor Android of iPhone.

3. Organiseer een wedstrijdje ‘ecologische voetafdruk verkleinen’

Op het internet vind je oneindig veel tips om je ecologische voetafdruk te verkleinen. JouleBug bundelt de belangrijkste in één handige app die je op een speelse manier helpt om duurzamer te gaan leven. Goed voor je portefeuille én het klimaat.

Bovendien kan je via JouleBug ook vrienden, familie en collega’s uitdagen in toffe challenges. Punten scoren doe je via duurzame acties: pendelen met het openbaar vervoer, minder vlees eten, led-lampen installeren, groenten en fruit onverpakt kopen en ga zo maar door. Wie het meeste punten scoort, wint. Ideetje voor een originele teambuilding?

▶️ Download JouleBug gratis voor Android of iPhone.

4. Je hervulbare drinkfles bijvullen waar je ook bent

Per jaar produceren we per persoon gemiddeld 30 kilo plastic afval. Het overgrote deel daarvan zijn verpakkingen die we na gebruik meteen weggooien. Zoals bijvoorbeeld een flesje water. Een hervulbare drinkfles biedt een perfect alternatief, maar… weet jij waar je die kan bijvullen?

De FindTap zero waste app geeft je een handig overzicht van plaatsen waar je gratis je liter water kan tappen. Meteen ook een gouden tip voor iedereen die deze zomer op vakantie gaat, al dan niet in eigen land.

FindTab app

▶️ Download Tap gratis voor Android of iPhone.

5. Word een Zero Waste Hero

Je opdracht is eenvoudig: volg de adviezen van de Zero Waste Objective-app en wordt een Zero Waste Hero. Je krijgt een lijstje met uitdagingen en vóór je het weet ben je op weg naar een leven met zo weinig mogelijk afval. De app is zowel je persoonlijke coach als een soort samenvatting van je weg naar een duurzame lifestyle.

▶️ Zero Waste Objective is gratis beschikbaar voor Android, maar jammer genoeg nog niet voor iPhone.

6. Go Green Challenge

Ook deze app geeft je opdrachten om milieuvriendelijker te gaan leven. Vrijwel zonder dat je het merkt, leer je heel wat bij over het klimaat en het milieu. Bovendien neem je stilaan andere gewoonten aan, verklein je je ecologische voetafdruk en gedraag je je duurzamer. Die evolutie gaat heel geleidelijk en de app doet dienst als logboek.

▶️ Download Go Green gratis voor iPhone of voor Android.

Orange België investeert actief in duurzaamheid

Wist je dat je oude gsm of smartphone geld waard is als je een nieuw toestel koopt in een Orange-shop? We nemen je oude toestel terug en geven je een voucher in de plaats. De waarde van deze waardebon hangt af van het merk en de leeftijd van je gsm en kan oplopen tot maar liefst 500 euro. Daarnaast doneren we voor elk teruggestuurd toestel 2 euro aan Natuurpunt.

Ok, buy back mijn oude smartphone!

▶️ Lees ook: Waarom gsm’s en smartphones recycleren zo belangrijk is
▶️ Lees ook: Hoe je smartphone op een veilige manier reinigen en ontsmetten?

Found this useful? Share with

Maité Delgado
Maité Delgado
Altijd op zoek naar interessante telco nieuwtjes en weetjes, handige apps, tips en tricks om jullie up to date te houden!