Menu

Zelfs in de zomer trekt Orange z'n baskets aan: terugblik op de finale van de 3x3 Masters!

Ook in de zomer komen de basketbalfans bij Orange aan hun trekken. In de hoofdsteden van het Belgische basketbal werden in juli immers de 3x3 Masters georganiseerd. En zoals gewoonlijk waren ook wij op de afspraak. Wij blikken terug op dit evenement dat de basketwereld een maand lang in de greep hield.

06.08.2018
Door Nelson M

De 3x3, wat is het?

De 3x3 Masters is een rondreizend toernooi waarin ploegjes van drie spelers het tegen elkaar opnemen. De wedstrijden worden gespeeld op een half terrein.
Het format van dat toernooi is rechtstreeks terug te voeren naar de pleintjes, waar wel vaker drie tegen drie wordt gespeeld. Het succes van deze nieuwe spelvorm, ook wel 'streetball' genoemd, heeft het IOC overtuigd om er een olympische discipline van te maken. Er worden zelfs Europese en wereldkampioenschappen georganiseerd.
Dat onze jonge landgenoten hun mannetje staan, blijkt uit het feit dat ze wereldkampioen zijn geworden in de categorie U18 (jonger dan 18). Vincent Peeters, Ayoub Nouhi, Noah Fogang en Lenny Coppens schreven geschiedenis in deze nog vrij jonge discipline.

Hoe is het tournooi verlopen

De caravaan doorkruiste het hele land en hield halt in de volgende steden: Brussel, Antwerpen, Deurne, Zaventem, Aalst en Kortrijk. De grote finale werd gespeeld in Antwerpen op 29 juli.
Er werd strijd geleverd op verschillende fronten: U13, U15, U18 vrouwen, U18 mannen, 18+ vrouwen, 18+ mannen, 18+ amateurs en tot slot 18+ pro's. Iedere categorie is aangepast aan het niveau en de leeftijd van de deelnemende ploeg.
De jongsten trapten het toernooi af in de voormiddag, terwijl de senioren (18+) elkaar in de namiddag bekampten. Tussen de wedstrijden door konden de bezoekers genieten van de rauwste hiphopbeats en allerlei andere activiteiten, zoals een photobooth of een stand waar je je sneakers kon laten personaliseren. En wie daar zin in had, kon deelnemen aan de dunkwedstrijd en/of de driepunterwedstrijd.

Het doel was dus om een van de kwalificatietoernooien te winnen om zo een plaatsje in de finale in Antwerpen te bemachtigen.

Wat viel er te winnen?

De deelnemers streden uiteraard voor de toernooiwinst en een plek in de finale. De ploeg die als winnaar uit de kwalificaties kwam, kreeg een cadeaubon bij Bouncewear (een winkel uit Antwerpen die gespecialiseerd is in basketbalartikelen), ballen en een ticket voor de finale (voor de twee beste ploegen in elke categorie).
De winnaars van de finale U18 voor profs plaatsten zich voor de FIBA 3x3 World Tour in Praag. De winnaars van de finale U18 voor amateurs kregen een geldprijs en de allerjongsten kregen een cadeaubon bij Bouncewear. Al kon natuurlijk niks tippen aan de eer en de erkenning die ze kregen van de Belgische basketwereld.
Kleine kanttekening: je trouwe dienaar trok zijn beste baskets weer aan in een poging om een plaatsje in de finale in Antwerpen te bemachtigen. Wij hebben geprobeerd om een competitieve ploeg samen te stellen in de categorie 18+ amateurs. Helaas werden we in de 16e finales uitgeschakeld door niemand minder dan het nationale U18-team van Nederland. Ze waren fysiek (wat een machines!) en tactisch te sterk voor ons!