Menu

YouTube Music klaar om ook België te veroveren

Iedereen kent en gebruikt YouTube. En iedereen ergert zich aan de reclame die te pas en vooral te onpas opduikt. Maar nu is er YouTube Music. Wij maken de vergelijking met onder meer Spotify en Apple Music.

02.10.2018
Door Céline R

Wil ook jij een abonnement op een dienst waarmee je toegang krijgt tot tientallen miljoenen liedjes? Aan keuze geen gebrek! Denk maar aan Apple Music, Deezer, Spotify, Qobuz, Tidal of Amazon Music. Nog niet zo gek lang geleden waaide uit de VS alweer een nieuwe dienst over: YouTube Music.

YouTube Music: de troeven

- De gigantische catalogus van YouTube onbeperkt zonder reclame (inclusief videoclips);

- Luisteren op de achtergrond: zelfs als je scherm is vergrendeld;

- De mogelijkheid om je favoriete muziek te beluisteren op music.youtube.com of op gelijk welk ander toestel (iOS, Android, Chromecast, Airplay);

- De mogelijkheid om je muziek te downloaden om er snel naar te luisteren als je geen 4G of wifi hebt.

De mobiele applicatie voor Android, iPhone en iPad is echt heel geslaagd. Eerst en vooral ziet hij er fantastisch uit. De app heeft veel weg van YouTube, maar is aangepast voor een meer muzikale ervaring. Qua kwaliteit is het geluid vergelijkbaar met de kwaliteit die Spotify en Apple Music aanbieden: 64 tot 256 kbps in ACC afhankelijk van het verbindingstype (moeilijk, 4G, wifi).

Dezelfde prijs als de rest

Net als voor Spotify en zijn concurrenten betaal je 9,95 euro per maand. Je kan ook kiezen voor een gezinsabonnement tot 6 personen (van 13 jaar of ouder) voor 14,99 euro per maand. Anders dan bij Apple en Spotify is er nog geen studententarief. Je kan YouTube Music één maand gratis proberen om te kijken of de dienst je bevalt.

Wat ontbreekt er?

De dienst staat nog in haar kinderschoenen en dat merk je. De aanbevolen nummers zijn niet altijd even relevant in vergelijking met bijvoorbeeld de algoritmes van Spotify. Gelukkig is YouTube Music een snelle leerling: je hoeft alleen maar te zeggen of je een nummer al dan niet leuk vindt. Google weet van wanten. Het zal vast niet lang duren vooraleer het systeem helemaal op punt staat. Als het op nummers aanbevelen aankomt, scoort de app dan weer pakken beter dan Apple Music. Dat heeft namelijk de neiging om iets te oppervlakkig te blijven. Ander minpuntje: toen we de dienst wilden testen op een Sonos-systeem, bleek dat nog niet mogelijk. Maar laat dat zeker niet de doorslag geven... Wij hebben zo'n gevoel dat er een hifi-versie aan zit te komen, zeker nu er ook steeds meer video's in HD en zelfs 4K opduiken op YouTube. Want alleen zo kan Google zich meten met Tidal en Qobuz.

Neem een kijkje op music.youtube.com en oordeel zelf.