Menu

Wonder women van het witte doek

Er mogen dan wel een pak minder vrouwelijke filmpersonages zijn dan mannelijke, daarom spreken ze heus niet minder tot de verbeelding. Sommige van die personages groeiden zelfs uit tot echte cultfiguren. Vooral heldinnen die flink van zich afbijten, krijgen die status aangemeten.

31.05.2017
Door Céline R

Ellen Ripley, vertolkt door Sigourney Weaver, in Alien (1986): Een grotere badass dan Ellen Ripley vind je niet! Velen, onder wie de Alien zelf, proberen haar uit de weg te ruimen maar allemaal halen ze zich een pak problemen op de hals. Als eenzame strijder die keer op keer wordt gevangengenomen door vijandelijke monsters trad ze toe tot het walhalla van de Amerikaanse filmhelden, over alle genres heen.

Nikita, vertolkt door Anne Parillaud, in Nikita (1986): In de film van regisseur Luc Besson wordt Nikita tot levenslang veroordeeld wegens moord. Nadat de Franse geheime dienst haar inlijft en besluit haar een tweede leven te 'geven', neemt ze een nieuwe identiteit aan: Joséphine. Als geduchte huurmoordenaar ontdekt ze de liefde, waarna ze verscheurd wordt door twee werelden: die van liefde en genegenheid, en die van dood en verderf. Een film die blijft hangen.

Shu Lien, vertolkt door Michelle Yeoh, in Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000): Shu Lien is bewaarder van het Groene Lot, het legendarische zwaard van vriend en martialartsvirtuoos Li Mu Bai. De tegenstanders die zich met haar kunnen meten, zijn zeldzaam. Ze hanteert alle wapens met zo'n elegantie dat ze uitgroeide tot dé wonder woman van de Aziatische film.

Black Mamba, vertolkt door Uma Turman, in Kill Bill (2003): Ze is een van de mooiste personages van Quentin Tarantino en behoeft bijgevolg geen introductie: de Bruid, of Black Mamba. In de twee volumes van Kill Bill draagt ze een legendarisch geel trainingspak en verheft ze het zwaardvechten tot een kunst. Eén motief drijft haar: wraak. Tot elke prijs.

Margaret Fitzgerald, vertolkt door Hilary Swank, in Million Dollar Baby (2004): Een stoere wonder woman overwint in haar leven vaak heel wat obstakels en wordt dikwijls achtervolgd door een tragisch lot. Dat is ook het levensverhaal van Maggie, een geniale bokser met een verpletterende hoek en een ongeëvenaarde drang om te winnen. Een moderne heldin met stalen vuisten!

Zo zie je maar hoe verschillend en uiteenlopend de superkrachten kunnen zijn van de wonder women van het witte doek. Sommigen lezen gedachten, anderen zijn begenadigde beoefenaars van martial arts. Maar ook zangeressen en danseressen speelden al een belangrijke rol.
Wij pikten er onze favoriete muzikale komedies uit met vrouwen in de hoofdrol.
Haal je micro erbij en wiegen met die heupen!

  1. Nicole Kidman in Moulin Rouge
  2. Catherine Deneuve in Les Parapluies de Cherbourg
  3. Catherine Deneuve in Les Demoiselles de Rochefort
  4. Emma Stone in La La Land
  5. Anna Kendricks in Pitch Perfect
  6. Björk in Dancer In The Dark
  7. Diana Ross in The Wiz
  8. Barbra Streisand in A Star Is Born
  9. Whitney Houston in The Bodyguard
  10. Meryl Streep in Mamma Mia!