Witte zones: straks overal in Wallonië ultrasnel internet met Orange
Tech
Orange wil een einde maken aan zones zonder ultrasnel internet in Wallonië. Daarom intensifiëren we ons plan om ons vaste netwerk te moderniseren in de laatste gemeenten die nog niet aangesloten zijn (de zogenaamde witte zones). Geldt dit ook voor de plek waar jij woont? Binnenkort krijg ook jij toegang tot internetsnelheden tot 1 Gbps, ook al woon je niet in een stad of in een nieuw gebouw. Waarom is dit van groot belang voor jou en wat moet jij doen als jij hiervoor in aanmerking komt? Hieronder lees je er alles over.
Heb je thuis nog geen snel internet? Orange fikst het voor jou! Het viel je het afgelopen jaar waarschijnlijk al op. Overal zijn speciaal opgeleide werklui een paar dagen lang non-stop aan het werk om het vaste netwerk van Orange te moderniseren voor jouw comfort. De belofte van Orange? Overal snel gigasnel internet: op het platteland en in de steden. Ook in de meest afgelegen gebieden.
Wat betekent een witte zone voor vast internet?
Witte zones zijn dunbevolkte gebieden waar Orange nog geen vaste internettoegang (thuis) kon uitrollen. In haar plan #GigaRégion heeft Wallonië besloten om ook deze gebieden te ontsluiten.
Er werd een streefdatum van 2030 vooropgesteld, maar zolang willen wij niet wachten. Daarom stelde Orange een ambitieus plan op om ook deze overblijvende gemeenten in Wallonië de komende jaren te laten genieten van ultrasnelle snelheden tot 1 Gbps (1000 Mbps).
Alle klanten in Wallonië zullen dan kunnen genieten van gigasnelheden, of ze nu in de stad, een een voorstadsgemeente of op het platteland wonen.
Welke werken voert Orange uit in de witte zones?
Soms is er al internet, maar is het netwerk niet gemoderniseerd. In andere gebieden is er dan weer nog helemaal geen kabelinternetverbinding. Overal gaan we aan de slag!
Het werk dat we wijk voor wijk uitvoeren, helpt ons om het signaal dat jou vanuit de straatkast bereikt te optimaliseren. Als je werklui greppels ziet graven om kabels te vervangen, is dat waarschijnlijk omdat we voor jou vastberaden aan de toekomst werken.
Frasnes Lez Anvaing |
14/11 |
16/11 |
Doornik |
21/11 |
23/11 |
|
Witte zones: hoe ziet het plan van Oranje eruit om heel Wallonië te dekken?
De grote werkzaamheden worden uitgevoerd in twee fases, waarvan de eerste al vergevorderd is:
- De eerste fase van het transformatieplan loopt af in het voorjaar van 2024 in de volgende gemeenten: Andenne - Ohey - Durbuy - Bertogne - Doornik - Houffalize - Celles- Tenneville- Ellezelles - Frasnes les Anvaing - Bastogne.
- De tweede fase gaat nu van start voor 31 Waalse gebieden (Luxemburg, Namen, Henegouwen): Brugelette, Lens, Antoing, Couvin, Hotton, Marche en Famenne, Walcourt, Beloil, Lessines, Neufchâteau, Florennes, Ath, Peruwelz, Profondeville, Tellin, Bernissart, Tintigny, Halevange, Libramont-Chevigny, Philippeville, Chiny, Attert, Fosses-la-ville, Bouillon, Manhay, Mont-de-l'Enclus, Sainte-Ode, Fauvillers, Doische, Cerfontaine en Plombières. Tegen eind 2025 zullen al deze gebieden een directe 1 Gbps verbinding (Download) hebben voor klanten die dat willen. Wanneer precies? Tussen mei 2024 en uiterlijk december 2025.
Het einde van witte zones: waarom is dit belangrijk?
In sommige gebieden kon Orange nog geen vaste internetdiensten aanbieden (voor particulieren en kleine bedrijven), maar deze situatie loopt ten einde. Op drie jaar tijd is een groot deel van Wallonië gemoderniseerd, net als het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Dankzij de modernisering van het glasvezelnetwerk (met coaxiale aansluiting) van Orange in de laatste betrokken gemeenten, zal de connectiviteit een reuzensprong maken. Onze klanten in Wallonië krijgen immers rechtstreeks toegang tot snelheden tot 1.000 Mbps, waar ze zich ook bevinden.
Dit is ook belangrijk voor onze zakelijke klanten in deze voorstedelijke of landelijke gebieden. Ook zij krijgen toegang tot de diensten van Orange, ongeacht hun activiteit.
Ik bevind me in een witte zone: wat staat er te gebeuren?
Bevind je je in een de gemeenten en gebieden die betrokken zijn bij de modernisering van het vaste netwerk van Orange? Dan verwittigen we je per post persoonlijk van de start van de werkzaamheden (tijdschema, duur, impact). Deze werkzaamheden kan je ook volgen op onze sociale netwerken. Schrijf je bijvoorbeeld in op onze officiële Facebookpagina.
Overal waar Orange zijn netwerk moderniseert, kan je niet naast onze Orange-truck kijken. Daar verstrekken we je graag alle nuttige informatie om te begrijpen wat het belang van deze werkzaamheden is en hoe we supersnel internet gaan leveren bij jou thuis.
Eens de werken klaar zijn, ontvang je een gedetailleerder bericht waarin we de datum aankondigen waarop je gigasnelle internetdiensten beschikbaar zijn. En natuurlijk ook eventuele promoties waarvan je kan genieten.
Wat is het verschil met een witte gsm-zone?
Naast witte gebieden voor vast internet thuis bestaan er ook witte gebieden voor mobiel internet. Met deze laatste bedoelen we geografische gebieden waar de dekking van het gsm-netwerk zeer beperkt of onbestaande is. Dit zijn vaak landelijke, afgelegen of dunbevolkte gebieden. In witte gebieden kan het zijn dat er geen of een zeer zwakke mobiele signaalontvangst is. Ook hier voert Orange grote moderniseringswerken uit aan het netwerk. Sinds januari 2024 worden 3G-netwerken geleidelijk vervangen door 4G- en 5G-netwerken. De mobiele dekking zal in alle regio's worden geoptimaliseerd, met veel snellere verbindingen (4G of 5G) in heel Wallonië, Brussel en Vlaanderen.
Heb je thuis geen goed mobiel netwerk? Dan kan je bellen via wifi, dat is beschikbaar voor het grote merendeel van iOS (iPhone) en Android smartphones.
Lees ook:
Found this useful? Share with