Menu

Wij leefden een maand met de Galaxy Note 9

Is de Galaxy Note 9 echt de meest geavanceerde en professionele Android-telefoon ooit? Een test van bijna 30 dagen moest ons zekerheid geven. En inderdaad, hij heeft ons overtuigd, deze smartphone die ook als reserve-pc of kantoor-in-vestzakformaat dienst doet. Misschien overtuigen onze bevindingen jou ook?

04.10.2018
Door Cédric

Technische gegevens
- Android 8.1 met Samsung Experience interface
- Dubbele fotosensor achteraan (12 megapixel) met 4K en één sensor vooraan (8 megapixel)
- Chip: Exynos 9810 op 2,7 Ghz, ARMv8, Mali-G72 MP18, 6 GB aan RAM
- Opslagruimte van 128 GB of 512 GB
- GSM, EDGE, 3G(+), 4G(+) tot 1,2 Gbps, Bluetooth 5
- Batterij van 4000 mAh
- USB-C 3.1 poort
- IP68-gecertificeerd (water, stof)
- S-Pen in het toestel
- Stereo luidspreker en audiojack (3,5 mm) voor de hoofdtelefoon
- Naar keuze: 2 simkaarten of 1 simkaart en een microSD-geheugenkaartje

Krachtpatser
Het schandaal van de exploderende batterijen ligt nu ver achter ons! De Galaxy Note 9 lijkt als twee druppels water op zijn voorganger, maar biedt ook een groot aantal verbeteringen, de ene al vernuftiger dan de andere. Je ziet met één oogopslag dat dit een toestel voor professioneel gebruik is: de hoeken zijn heel recht, maar de randen nog fijner dan bij het model van 2017. Door de afgeronde randen ziet hij er toch niet te streng uit.

Grote schermen liggen goed in de markt en de Galaxy Note ontsnapt daar niet aan. Hj heeft een scherm van 6,4 inch, dus 16,25 cm. Laten we het maar meteen toegeven: dit is een flink uit de kluiten gewassen toestel. De schermresolutie van 2960 bij 1440 pixels lijkt bijna irreëel, met een densiteit van 514 pp en HDR-resolutie (zoals bij je 4K-tv …). Het amoled-scherm is nog helderder dan op de vorige versie. Het is ook gewoon verbluffend goed en moeilijk te evenaren. Het toestel weegt 200 g en dat is niet weinig, maar toch blijkt het veel handiger in het gebruik dan je eerst zou vermoeden.

Bij levering zit de Android-versie 8.1 op deze Galaxy en een update naar Android 9 is gepland voor de volgende maanden. Na minder dan 30 dagen komen beveiligingspatches binnen. De Note 9 is voorzien van de Samsung Experience 9.5-interface. Heel wat mensen zijn daar blij mee, maar misschien nog meer staan kritisch. Het klopt dat de interface soms overladen aandoet, met te veel vensters met tips en informatie. Hoewel je die altijd kunt uitschakelen, zou een beetje meer eenvoud de interface zoveel aangenamer maken. Er zitten ook nog altijd te veel meegeleverde apps op het toestel, die vaak precies hetzelfde doen als Google-apps, die eveneens vooraf zijn geïnstalleerd (denk aan Galaxy Apps, de Samsung-browser, e-mail, fotogalerij, Microsoft-apps, …). Nogmaals, Samsung heeft de kracht van less is more nog niet begrepen. De zakelijke doelgroep van deze telefoon kan heel goed zelf beslissen wat hij al dan niet wil installeren.

Wie eerder een Note 8 gebruikte, zal zich met deze krachtpatser meteen op zijn gemak voelen. Het toestel werkt dan ook ongelooflijk vlot, ondanks de enorme massa aan apps wanneer je het de eerste keer in de hand neemt. De Note van dit jaar heeft bovendien een doorslaggevend nieuw argument: de batterij is nu 4000 mAh sterk, tegenover 3500 mAh op de S9+. Daardoor kwamen wij bijna altijd twee volle dagen ver zonder bijladen (behalve de eerste 2 of 3 dagen, toen wij het toestel geen ogenblik rust gunden). Laden gaat snel en je hoeft er geen aparte lader voor te kopen: Samsung levert bij het toestel een snellader van 15 W waarmee je al na 40/45 minuten de batterij opnieuw voor 50% vult. Een volledige laadcyclus duurt maximaal anderhalf uur.

Geluid en foto’s
Voor het geluid werkt Samsung nu samen met AKG en dat merk je. Onder andere aan de positie van de luidsprekers: eentje op de voorzijde, de andere op de onderkant. Het geluid is krachtig en helder, maar soms ook onevenwichtig. Maar zet een hoofdtelefoon op en er gaat een nieuwe wereld voor je open. Met deze hoogwaardige klank overtreft Samsung nu ook Sony! Dat is onder andere te danken aan Dolby Atmos en zelfs met Spotify is dit puur genieten.

Om ook qua foto’s goed te scoren besloot Samsung om de onderdelen van de S9+ in te bouwen, met onder andere de dubbele sensor van 12 megapixel. Bij voldoende daglicht maakt de Note 9 absoluut schitterende foto’s (van het niveau van de nieuwe iPhone en de P20 Pro). Maar bij minder gunstige lichtomstandigheden heeft Samsung nog wat werk voor de boeg om zijn algoritmes te verfijnen. De resultaten zijn bevredigend, zonder meer, en moeten zeker inzake precisie onderdoen voor de Huawei P20 Pro. Er wordt onder andere korrel zichtbaar en dat lost bijvoorbeeld de iPhone XS beter op (daarover later meer). De tweede sensor werkt als telelens en doet dat even prachtig als op de S9+. Je vergroot ermee het aantal geslaagde foto’s en portretten zien er voorbeeldig uit. Hieraan merk je dat Samsung sinds de S9+ de software al wat heeft bijgeschaafd. Over het algemeen geldt dat de Note 9 weliswaar niet over een 3e sensor beschikt zoals de P20 Pro, maar toch even mooie foto’s maakt, soms zelfs met meer natuurlijke, levensechte kleuren.

Details die het verschil maken
Wij vinden de S-Pen handig om notities te maken (soms ook om te kopiëren/plakken) of vrij te tekenen. Samsung onderscheidt zich nog met andere slimme ideeën van zijn concurrenten: SmartThings om je geconnecteerde woning te bedienen, Knox (de bekende professionele beveiliging) en DeX, waarmee je smartphone plots een desktop wordt als je een toetsenbord, een muis en een extern beeldscherm aansluit. En het wonderlijke is, dat je nu een klassieke USB-C hub kunt gebruiken, zoals op een laptop. Het is echt toe te juichen dat Samsung voor deze uitbreiding van zijn smartphone meteen voor de industriestandaard kiest. Het aantal compatibele apps is nog te beperkt, maar de Samsung-apps (zoals de browser) en de Microsoft-programma’s (Word, Excel) presteren in elk geval goed. Je beschikt op die manier over een betrouwbaar, maar enigszins beperkt extra werkstation. Wie voor zijn werk vertrouwd is met macOS of Windows 10 zal zijn pc nog niet snel door DeX vervangen, maar met elk nieuw seizoen wordt de kloof tussen beide werelden kleiner. Een voorbeeld: na de nieuwste update is het ook mogelijk om de vensters van Android-apps kleiner of groter te maken en dat maakt het werken weer iets aangenamer.

Verwen jezelf met de Galaxy Note 9 voor € 999 of vanaf € 799 als je een abonnement neemt. Het is mogelijk om de betaling te spreiden vanaf € 9.