Menu

Wij hebben voor jou de VR1-headset van Orange opgezet

Hij is er! De VR1 is de eerste virtual reality-headset die helemaal door Orange is bedacht (maar wees gerust: iedereen kan hem gebruiken). Wij zijn er alvast weg van en de Kerstman ook. Maar wat is virtual reality eigenlijk en waarom is de VR1 in deze eindejaarsperiode het coolste cadeau?

21.12.2016
Door Cédric

Wat is virtual reality?

Augmented reality en virtual reality mag je niet met elkaar verwarren. Virtual reality (VR) dompelt je onder in een ontworpen wereld. Je kan er panoramisch in rondkijken en zelfs in rondstappen. De indrukken die je opdoet, lijken sterk op wat je in de echte wereld voelt. Virtual reality bestaat al lang, maar de toepassingen raken nu pas verspreid, onder andere dankzij headsets als de VR1. Google maakte VR populair met zijn Google Glass-bril en vooral met zijn kartonnen CardBoard.

Is de VR1 geschikt voor beginners?

Absoluut! Wij waren er natuurlijk als de kippen bij om deze headset te testen. En als de grote witte doos opengaat, klinkt als eerste reactie bijna altijd: “wow”! Vooral het verzorgde design viel ons meteen op en, zodra je de headset opzet, het grote comfort.

Neem een paar minuten de tijd om de gebruiksaanwijzing te lezen en de headset perfect aan je hoofd aan te passen. Vervolgens zit hij heel aangenaam, dankzij het kunstlederen kussentje, waardoor de headset stevig op je hoofd zit en toch niet spant (de riem is trouwens regelbaar). Is er veel omgevingslicht? Geen probleem, de headset sluit licht goed buiten. Het toestel weegt maar 415 g en is dus vrij licht om te dragen.

Dat de VR1 de eerste headset van Orange is, merk je er niet aan, want de lenzen zijn van goede kwaliteit. Toch kost hij maar 39 euro. Ook opmerkelijk is het grote gezichtsveld: 120°, terwijl de meeste andere headsets zich tevreden stellen met 100 graden of zelfs iets minder (de Gear VR van Samsung, bijvoorbeeld).

De ingebouwde hifi-oortjes produceren een onberispelijke klank en je hebt dus geen aparte koptelefoon nodig. Je sluit de headset op je telefoon aan met een jack-stekkertje, dus als je smartphone een HTC of iPhone is, gebruik je het meegeleverde mini-adaptertje.

Iedereen kan deze headset gebruiken (of toch bijna). Om te passen in de headset moet je smartphone tussen 4,7 en 6 inch groot zijn. Het doet er dus niet toe of je een Wiko Fever, een iPhone 7 of een Galaxy Note hebt: alle smartphones werken, als er maar een gyroscoop in zit. Maar dat is gelukkig bij bijna alle smartphones het geval.

Heb je een app nodig? Uiteraard, maar die is wel gratis! Je downloadt dus eerst de app “Orange VR 360” (voor iOS en Android). Daarmee configureer je op enkele seconden je VR-headset, waarna je toegang krijgt tot door Orange geselecteerde content. De app presenteert je rechtstreeks video’s en diensten in 360°-kwaliteit. En het staat je vrij om te shoppen uit de talrijke andere apps voor 360-video, zoals YouTube, Discovery VR, New York Times VR, Arte 360 of Go Pro VR.

Enkele voorbeelden: op verkenning in de virtual reality, een ruimtewandeling, oog in oog met de dieren van de zoo van Thoiry, games zoals Temple Run 2 in VR-versie en zelfs een bezoek aan Parijs. In de app “Orange VR 360” wordt bij elke update content toegevoegd en dat gebeurt heel regelmatig.

Bijzonder spectaculair is de mogelijkheid om een film te bekijken, liggend op de sofa of zittend, zoals in een bioscoop. Hou je klaar voor enkele sensationele belevenissen. Let op voor achtbanen: het kan best dat je echt misselijk wordt. Als je gemakkelijk last hebt van duizeligheid of epileptische aanvallen, vraag je beter eerst aan je arts of je een VR-bril mag opzetten.

De VR1 is beschikbaar in de Orange Shops in België en op orange.be.