Menu

Wij hebben de Samsung Galaxy Note 4 getest

Een metalen rand, groot formaat en indrukwekkend vermogen: geen twijfel mogelijk, deze Samsung-phablet mikt op de markt van de high-end smartphones.

28.10.2014
Door Cédric

De prijs van het toestel (749 euro) is al voldoende om te beseffen dat de Samsung Galaxy Note 4 een uitblinker wil zijn. Maar is dat ook echt het geval?

Bij de eerste oogopslag: zeker. Samsung heeft kunststof vervangen door metaal en een achterkant met kunstleertextuur. Het niveau van de iPhone 6 of de nieuwste HTC’s wordt nog net niet gehaald en met een unibody-formaat zou de uitstraling nog chiquer geweest zijn, maar veel scheelt het niet.

Het scherm van de Galaxy Note 4 is 5,7 inch groot. Bijgevolg stop je dit toestel niet zomaar in een zak van je jeans (maar daar is een iPhone 6 ook niet voor bedoeld). Toch ligt deze Galaxy niet zwaar in de hand. Niet dat het een lichtgewicht is, maar het toestel is perfect uitgebalanceerd. Kan je het nog met één hand bedienen? Niet echt. Daarom wordt de Galaxy Note 4 trouwens met de S Pen geleverd. Net als Microsoft wil Samsung het gebruik van dit stiftje stimuleren. En zoals bij de iPhone 5S en 6 zit er ook een vingerafdrukscanner op.

De technische prestaties van het toestel zijn ronduit indrukwekkend. De Samsung Galaxy Note 4 kan zich meten met de allerbeste smartphones. Het Android 4.4-systeem werkt voorbeeldig vloeiend, waarschijnlijk ook omdat Samsung minder tijd verliest met een zware eigen interface en goed aansluit bij de oorspronkelijke Android). Ook de netwerkontvangst is optimaal: in een 4G/LTE-omgeving haalden wij voortdurend snelheden van meer dan 50 Mbps. Dat betekent onder andere dat je zonder wachttijden en perfect vloeiend naar HD-video’s op YouTube kan kijken. Telefoongesprekken verlopen met een evenwichtige, heldere klank.

De camera heeft een sensor van 16 megapixel. Bij optimale lichtomstandigheden is er op de resultaten vrijwel niets aan te merken: snelle scherpstelling, voorbeeldig beheer van de macro-instelling, levendige kleuren. Maar zodra het wat donkerder wordt, krijg je zichtbare korrel in beeld … en de flits is echt niet discreet. Dezelfde opmerkingen gelden voor 4K video-opnamen. Om eerlijk te zijn: de nieuwste Sony Xperia Z3 zet op dit domein duidelijk betere prestaties neer.

En de batterijduur? Onze tests laten zien dat je bij intensief gebruik ruim een werkdag en zelfs een gedeelte van de nacht toekomt. Bij meer gematigd gebruik mag je uitgaan van een dubbel zo lange batterijduur.