Menu

Wij hebben de Huawei P20 Pro getest

Dikke pech! Eerst voelde de redactie de P20 Lite aan de tand, dan de P20 en nu dus de veelbelovende P20 Pro met zijn drie fotosensoren. Ons probleem? Hem betrappen op een tekortkoming …

13.06.2018
Door Cédric

Technische gegevens
Dit is de eerste smartphone op de Belgische markt met een drievoudige cameramodule, die Huawei zoals gewoonlijk samen met Leica heeft ontwikkeld (daar komen we nog op terug). De Pro is groter dan de klassieke P20, met een OLED-scherm van 6,1 inch. Door de 19:9-schermverhouding ligt het toestel toch heel goed in de hand.

Deze technische hoogvlieger heeft een Kirin 970-chip aan boord, een RAM-geheugen van 6 GB en 128 GB aan opslagruimte (niet uitbreidbaar, maar hier kom je al een heel eind mee). Huawei gelooft niet meer in metaal voor de behuizing en vervangt het door polycarbonaat, met een oogstrelend design (een subtiel gebogen case) en leuke lichtreflecties. Wij zien maar één probleem: vingers laten gemakkelijk sporen achter.

Het scherm bedekt niet de hele voorzijde. Huwaei heeft bovenaan een “notch” of inkeping gelaten, die weliswaar kleiner is dan bij de iPhone X en dus minder opvalt. Onderaan zit de enige knop, die ook als vingerafdruksensor dienst doet. Trouwens, dit is waarschijnlijk de snelste vingerafdruksensor die momenteel te koop is.

De batterij van de P20 Pro houdt het langer vol dan die van zijn kleinere broertjes. Ze heeft een capaciteit van 4000 mAh en levert nog vlot stroom wanneer de iPhone X en de Galaxy S9 het al 2 of 3 uur hebben begeven. Dus ook als je deze Huawei intensief gebruikt, laat hij je niet in de steek aan het einde van de dag, zelfs niet ’s avonds. En ook snelladen is mogelijk, op ongeveer 1 uur en een kwartier volgens onze tests.

Android 8.1 aan boord
Huawei staat bekend voor zijn eigenzinnige, zware interface. Ook de P20 Pro vertoont dit kenmerk, maar alles loopt nu wel vlotter. Je kan de telefoon mét en zonder aparte app-pagina gebruiken (eigenlijk zoals op de iPhone). Aangezien er op het model een knop/sensor zit, kan je naar keuze met gebaren of via de knop navigeren.

Bij de weergave-instellingen appreciëren wij de mogelijkheid om de “notch”, die bij een heldere schermachtergrond in het oog springt, te camoufleren met een zwarte strook. Hoewel dit vooral een kwestie van smaak is: de inkeping verdeelt bovenaan het scherm mooi in twee, met links de meldingen en rechts het uur, het netwerk en de data.

Op de P20 Pro zit standaard Android 8.1, maar met te veel voorgeïnstalleerde apps. Die moet je ofwel eraf halen, ofwel in een aparte map opbergen. Uiteraard zullen veel gebruikers eBay, Booking en Netflix nuttig vinden, maar moet je daarom iedereen dwingen …

En hoe zijn de foto’s (met 3 sensoren)?
Nooit eerder bracht een fabrikant een toestel uit met niet minder dan 3 sensoren. Nummertje één is de RGB-sensor (met 10 megapixel, maar op te drijven tot 40), nummertje twee de monochrome sensor (20 megapixel). Nieuw is de sensor van 8 megapixel, die alleen maar dient voor de portretmodus en om digitaal in te zoomen. Professionele fotografen zouden die vergelijken met een 80 mm lens.

De drie fotomodules, waaraan Leica meewerkte, klaren samen de klus. Niet noodzakelijk om alle drie tegelijk een foto te maken: sensoren kunnen ook informatie over de opname doorgeven, die vervolgens via artificiële intelligentie wordt verwerkt voor een optimaal beeld. Resultaat; zowel bij veel als bij weinig licht produceert het toestel echt onberispelijke resultaten.

Het wonder van de perfecte foto komt tot stand door de combinatie van kwaliteitslenzen met (eveneens hoogwaardige) beeldverwerking door de software (artificiële intelligentie). Leica en Huawei mogen trots zijn op deze krachttoer.

Als je graag fotografeert, maar nog niet veel ervaring hebt, begin je in automatische modus. Je foto’s zijn dan meestal van onberispelijke kwaliteit. Vervolgens probeer je de manuele instellingen uit, die een beetje meer tijd en handigheid vragen. De derde fotosensor tilt het toestel een flink stuk boven het niveau van de Galaxy S9 en de iPhone 8/X uit. Portretten zijn bijvoorbeeld mooi afgelijnd en zien er natuurlijk en realistisch uit. Doe zelf even een vergelijkende test met een compact fototoestel en je merkt wat wij bedoelen!

Op het risico af om in herhaling te vallen: dit is een “wauw”-toestel over de hele lijn en je vraagt je af hoe iemand momenteel beter zou kunnen presteren. Ook video-opnamen zijn indrukwekkend, bijvoorbeeld in 4K/UHD. Bij het schrijven van deze test is dit de smartphone met het beste fototoestel die er nu te vinden is, zeker in automatische stand en ondanks de puike prestaties van de iPhone X.

Is er dan geen enkele schaduwkant?
Toch een paar kleine minpuntjes. Zo zit er geen jack-ingang voor een hoofdtelefoon op. Maar Huawei levert net zoals Apple een USB-C-adapter. En de meeste hoofdtelefoons communiceren voortaan toch met … Bluetooth.

Misschien ziet de Android-interface er grafisch wat minder verzorgd uit, qua icoontjes, kleuren en de soms wat kitscherige thema’s? Kan zijn, maar dat is toch een kwestie van smaak.

En draadloos opladen dan? Dat is niet mogelijk en bij Apple, Samsung en de toekomstige Sony Xperia wel. De oplossing is een speciaal oplaadhoesje dat je op je smartphone aansluit. Je vindt er al vanaf 25 euro. En het kan natuurlijk altijd via een USB-C-kabeltje. Kies dan voor een snellader en let op: niet elk kabeltje maakt snelladen mogelijk.

Hou er ook rekening mee dat de P20 Pro een krachtig toestel is, dat flink kan opwarmen als je het intensief gebruikt. Wij hebben dat aan de achterzijde verscheidene keren vastgesteld. Maar zodra het toestel weer wat meer rust krijgt, gaat die hoge temperatuur ook weer snel naar beneden

Een wat steviger verwijt? Dat de gebruiker veel te veel apps krijgt opgedrongen. Die nemen plaats in en vormen bij dit prijsniveau echt geen meerwaarde. Het valt nog te begrijpen dat fabrikanten partnerships aangaan met app-leveranciers om de prijs van hun instaptoestellen te drukken, maar op de diverse P20-modellen is dit toch jammer.

3 modellen, dus keuze genoeg
In onze eShop vind je de P20 Pro Zwart voor € 899,99 zonder abonnement, maar als je voor 12 maanden tekent, zakt de prijs tot € 799,80. Als je momenteel geen andere verbintenis van bepaalde duur hebt lopen, is dit waarschijnlijk een buitenkans om een mooie korting binnen te rijven. Nog een mogelijkheid: schaf de P20 aan voor slechts € 9 als je voor gespreide betaling kiest. Je vindt meer informatie in onze eShop en in een Orange-winkel in je buurt.

Is je budget beperkter of heb je zo’n krachtig toestel niet nodig? Lees dan zeker de fiches van de modellen P20 Lite en P20. Ook die vind je bij Orange. Vergelijk ook de drie modellen en kijk welke smartphone het beste overeenstemt met wat jij nodig hebt. Lees dus zeker ook onze test van de klassieke P20 en van de P20 Lite