Menu

Welke indruk maakt de Xperia E4G?

Na de E3 blijft de Japanse fabrikant Sony de instapmodellen van zijn smartphones met 4G aan boord uitbreiden. De E4G is even groot als een iPhone 6, maar pleegt veel minder een aanslag op je portefeuille: 149,99 euro!

03.06.2015
Door Cédric

De technische gegevens spreken boekdelen: de Xperia E4G is echt de opvolger van de E3. Het scherm van 4,7 inch haalt een resolutie van 960 bij 540 pixel, wat aardig in de buurt komt van een Galaxy S3. Binnenin is er plaats voor een beetje muziek en foto’s, maar niet te veel. 8 GB is nogal krap, maar uitbreiding met een microSD-kaartje maakt veel goed.

Op papier is dit geen Xperia uit het topsegment. Door zijn afgeronde vormen ligt het toestel aangenaam in de hand, maar zonder de Xperia Z3 ook maar enigszins te benaderen. De E4G weegt 135 g, een correct gewicht, en is ongeveer 11 mm dik. Op de achterzijde wacht ons zelfs een verrassing: de rubberachtige kunststof voelt goed aan en vingers laten geen sporen achter.

Zoals gezegd: het scherm moet het zonder high definition stellen. Maar Sony heeft de Android-interface (KitKat) wel aangepast om icoontjes, instellingen en widgets optimaal tot hun recht te laten komen. Het resultaat is vrij geslaagd. Het virtuele toetsenbord vergt daarentegen nogal wat behendigheid. Wij hebben het dus maar snel vervangen door … Swype.

Met het fototoestel van 5 megapixel maak je ook HD-video’s. Ook dat is voor zo’n toestel een leuke verrassing. Maar voor echt geslaagde foto’s ben je een beetje afhankelijk van de omstandigheden bij de opname. De kleuren zijn niet altijd levensecht en de sfeer is een beetje somber.

Besteedt Sony dan meer aandacht aan het geluid? Ongetwijfeld, maar niet zoveel als bij zijn andere Android-toestellen. Goed nieuws is dan weer de aanwezigheid van een NFC-chip die goede diensten bewijst, onder andere bij compatibele accessoires (zoals de NFC-koptelefoons van Sony) of voor mobiele betalingen (maar dat is nog toekomstmuziek).

Naast de prijs is de batterij beslist het meest positieve element. Wij geraakten twee dagen ver zonder opladen.

Voor zo’n prijs mag je natuurlijk geen mirakels verwachten, maar het toestel scoort overal behoorlijk tot goed, behalve bij de foto’s, die maar middelmatig zijn. Deze solide smartphone met een goede batterij is ook heel vlot in het gebruik.