Welke apps mogen niet ontbreken op je nieuwe iPhone?

Daar is hij dan, jouw fonkelnieuwe iPhone! Maar wat nu? Uiteraard wil je hem personaliseren door jouw favoriete muziek en foto’s toe te voegen, en applicaties te downloaden. Maar hoe begin je hier aan, en welke apps kies je? Wij helpen je een handje!

17.01.2014
Door Andy V

De 1e keer dat je hem gaat gebruiken sluit je je iPhone aan op een computer waarop iTunes is geïnstalleerd. iTunes is een programma voor Windows en Mac waarmee je heel makkelijk muziek, films en foto’s op je iPhone kunt zetten.

Dus snel even iTunes downloaden, en installeren op je computer mocht je dit nog niet gebruiken ;-) Vervolgens sluit je jouw iPhone op de computer aan via het meegeleverde USB-kabeltje, en wacht je tot iTunes je iPhone herkent. Je krijgt een aantal vragen op je afgevuurd, waaronder of je een Apple ID wilt aanmaken. Deze Apple ID heb je nodig om muziek & applicaties te kunnen installeren. Zelfs om gratis applicaties te kunnen downloaden heb je het nodig, best aanmaken dus!

Wanneer de iPhone installatie voltooid is, zal je zien dat er al een aantal apps al standaard op je iPhone staan. Zoals bijvoorbeeld de zeer nuttige “Weer”, “Aandelen” & “Kompas” app :-) Uiteraard wil je ook zelf apps installeren die voor jou relevant zijn. Als je computer nog verbonden is met je iPhone kan je via iTunes Store naar de App Store gaan via een tabje bovenaan in het midden.

Maar het kan nog makkelijker: je kan ook gewoon apps downloaden via de App Store applicatie die al op je iPhone zal staan. Wanneer je de App Store opent, zullen er onmiddellijk al een aantal apps gesuggereerd worden. Sommigen hiervan zijn gratis, voor anderen moet je betalen. Eén van de meest populaire is de Facebook app zodat je kunt checken wat je vrienden aan het uitspoken zijn, maar ook zelf heel makkelijk een foto of update op je Facebook kan posten. Ook krijg je je meldingen dan rechtstreeks op je gsm binnen. Wil je zelf op zoek naar leuke apps? Dan klik je gewoon op ‘Zoek’ onderaan je scherm, easy peasy ;-)

In de App Store vind je meer dan 1 miljoen applicaties terugv, wat het kiezen er niet makkelijker op maakt. Wij helpen je alvast op weg door een aantal must have applicaties op te sommen:

Foto & video

 • YouTube: filmpjes bekijken kan een heel leuk tijdverdrijf zijn, dus deze applicatie kan je maar beter ineens installeren.
 • Instagram: deze app laat je toe om een (vierkante) foto te maken waar je een speciaal effect op loslaat. Vervolgens kan je deze foto met anderen delen. Je kan ook korte video's maken met Instagram.
 • PIP Camera: trek eens een foto van jouw tuin in een fles, of jouw vriendin in een lamp. Je kan het zo gek niet bedenken of PIP Camera maakt het mogelijk!

Games

 • Angry Birds: een verslavend spel waarbij je verschillende kwade vogels wegschiet om groene varkens en constructies van hout, ijs en steen te vernietigen.
 • Candy Crush: Candy Crush kon oorspronkelijk alleen op Facebook gespeeld worden. Sinds 2012 bestaat het ook voor smartphones, en het is een van de meest populaire spelletjes ter wereld met als doel verrassende combinaties te maken met snoepjes. Njammie!

Eten & drinken

 • TripAdvisor: handig om een goed restaurant te vinden bij jou in de buurt of op jouw vakantiebestemming!
 • myShopi: vanaf nu heb je jouw boodschappenlijstjes altijd bij de hand.

Gezondheid & Fitness

 • RunKeeper: deze app gaat niet alleen bijhouden hoe ver je hebt gelopen, maar geeft ook tijdens het lopen jouw snelheid weer, bouwt rustmomenten in, en nog veel meer. Je kan RunKeeper ook gebruiken tijdens het fietsen of fitnessen.
 • CPR Rescue: laten we hopen dat je hem nooit nodig hebt, maar deze app helpt je EHBO toe te passen bij een noodgeval.

Nuttig

 • Google Maps: Apple heeft de Maps van Google ingeruild voor zijn eigen Apple Maps, maar als we eerlijk zijn kan die niet tippen aan Google Maps. Dus toch maar downloaden die handel ;-)
 • Zoek mijn iPhone: je hebt je iPhone nog maar net dus je wil hem zeker nog niet kwijt. Wanneer deze geniale toepassing op je iPhone staat kan je vanop je computer je toestel traceren, blokkeren of zelfs wissen.
 • Shazam: Shazam is software die muziek kan herkennen en je precies kan vertellen wat de titel is, wie de artiest is, én je krijgt uiteraard meteen de mogelijkheid om het nummer te kopen.
 • MyOrange: Orange klant? Vergeet dan zeker niet de My Orange applicatie te downloaden om bepaalde opties te configureren, jouw verbruik in kaart te brengen en zo je budget te beheren.

Dit lijstje met zowel leuke als nuttige iPhone applicaties is alvast een begin... Maar laat ons zeker weten welke apps niet meer op jouw iPhone mogen ontbreken ;-)