Menu
Blog

Wees niet bang van artificiële intelligentie

Tech

Denk je spontaan aan robots die de macht overnemen van de mens? Relax. Vandaag is artificiële intelligentie vooral iets wat jou veel werk uit handen neemt en de mogelijkheden zijn talrijk.

25.02.2019 Cédric Godart

Wat is artificiële intelligentie nu precies?

Het is een onderdeel van de wetenschap dat als doel heeft een equivalent van de menselijke intelligentie te ontwikkelen om het leven van mannen en vrouwen makkelijker te maken. Tegenwoordig wordt AI (Artificial Intelligence) vooral gebruikt voor de ontwikkeling van robots voor de industrie, zelfrijdende auto's of tools voor de geneeskunde, maar AI kan ons ook helpen om veiliger en comfortabeler ouder te worden dankzij de zogenoemde virtuele assistenten. Dat zijn computerprogramma's die ons leren kennen zodat ze zelf kunnen achterhalen wat we nodig hebben en zelfs kunnen anticiperen op die behoeften.

Wat is een virtuele assistent?

Dat is een klein computerprogrammaatje dat je installeert op je telefoon, tablet of armband. Het is in staat om met jou te communiceren via stem of tekstberichten. Je hebt ongetwijfeld al gehoord van Google Assistant, Alexa, Siri of Cortana. Dat zijn artificiële intelligentie-toestellen voorzien van een menselijke stem die ontwikkeld zijn door bedrijven als Google, Apple, Amazon of Microsoft en die als doel hebben jouw leven makkelijker te maken. Je kan hen vragen welk weer het wordt, wanneer je volgende afspraak bij de tandarts is, of het winkelcentrum open is of wanneer je favoriete band in de buurt optreedt. Allemaal informatie die je niet meer hoeft in te voeren in een zoekmachine: je stelt de vraag en de assistent antwoordt.

Gezondheidszorg, het mooiste voorbeeld

De impact van AI op gezondheidszorg en ons dagelijkse welzijn kan niet worden overschat. Artificiële intelligentie kan met je praten, je helpen om je naasten te verwittigen, je eraan herinneren dat je je medicijnen moet nemen en zelfs beroertes voorspellen. Want jawel, sommige armbanden of horloges zijn in staat om te detecteren wanneer je bent gevallen of wanneer je hartslag onregelmatig is. Dat is het geval voor de b, maar ook voor de bekende Fitbit of de horloges van het Franse bedrijf Withings.

De virtuele assistent is onzichtbaar. Je kan ermee interageren via een zogenaamde slimme speaker. Jij spreekt, de speaker antwoordt omdat hij op elk moment verbonden is met het internet. Het Europese bedrijf Vivoka experimenteert al lang met artificiële intelligentie om mensen te begeleiden die zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. Zij kunnen hun verlichting regelen, de radio bedienen, telefoneren en zelfs de inname van hun medicijnen monitoren, allemaal met AI. Vivoka heeft een filmpje geplaatst op YouTube om uit te leggen wat ze doen.

De komende jaren zal artificiële intelligentie een volwaardige partner worden voor zorginstellingen. De assistent kan rechtstreeks met de zorgverleners communiceren door informatie in real time door te geven, wat hen in staat stelt om snel te reageren. Op die manier zullen bejaarden veel langer thuis kunnen blijven wonen.

Internet is geen onbekend terrein voor Belgische senioren

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.