Menu
Blog

Wat zal 4G ons brengen?

Onderweg

Steeds meer smartphones en tablets ondersteunen 4G. Wat betekent dat? Met deze technologie zal je onder andere nog sneller kunnen surfen en downloaden. Hoe zijn we daar geraakt? Wat voor een verschil zal 4G maken op het vlak van mobiel surfen? Lees verder!

19.11.2012 Simon VAN CAUTEREN

In het begin was er de gsm, de "1G" zegmaar.

Om een verbinding te maken met het internet in de beginjaren van de wap moest je een mobiel nummer intoetsen en vervolgens kwam je terecht op een nog weinig ontwikkelde website. Daarna zagen twee nieuwe technologieën voor gsm-antennes het licht. Eerst verscheen GPRS (General Packet Radio Services) of “2G”, die het mogelijk heeft gemaakt een internetverbinding te maken vanaf een gsm zonder een telefoonverbinding te hoeven maken. Maximale surfsnelheid: 50 kb/s. En toen verscheen EDGE, of 2,5 G, die 200 kb/s haalde. EDGE wordt tegenwoordig nog gebruikt ter aanvulling van wat we 3G noemen. Deze technologie eiste nieuwe netwerken met nieuwe antennes. In het begin was 3G op 400 kb/s beperkt. Vandaag haalt deze technologie soms 3, 9, 12 en zelfs 20 of 40 Mbps. Dat noemen we 3G+. De nieuwste versie van deze technologie heet H+.

Een 5 MB-bestand via 3G downloaden: 8 seconden tot 2 minuten. Via 4G: 1 seconde.
Een muziekalbum van 100 MB via 3G downloaden: tussen de 1 en 20 minuten. Via 4G: 20 seconden.

Een HD-film van 5 GB via 3G downloaden: tussen de 50 minuten en 4 uur. Via 4G: ongeveer 20 minuten.

Dankzij deze prestaties zal je de multimedia op je telefoon veel beter kunnen benutten: video's opsturen en ontvangen zonder haperingen, mobiele televisie kijken, webradio's in de auto beluisteren zonder dat het steeds onderbroken wordt, online spelen, supersnel surfen met tal van toestellen, onder andere tablets en laptops.

Mobiele televisie bestaat al sinds EDGE.

Televisie via 4G zal in HD uitgezonden worden, zoals wanneer je een toestel via het wifi-thuisnetwerk gebruikt. Je zal ook online kunnen spelen zonder applicaties te hoeven downloaden. Dat heet "cloud gaming", een netwerkspel dat aan draagbare toestellen aangepast is.

Dankzij deze prestaties zal je de multimedia op je telefoon veel beter kunnen benutten: video's opsturen en ontvangen zonder haperingen, mobiele televisie kijken, webradio's in de auto beluisteren zonder dat het steeds onderbroken wordt, online spelen, supersnel surfen met tal van toestellen, onder andere tablets en laptops.

Mobiele televisie bestaat al sinds EDGE. Televisie via 4G zal in HD uitgezonden worden, zoals wanneer je een toestel via het wifi-thuisnetwerk gebruikt. Je zal ook online kunnen spelen zonder applicaties te hoeven downloaden. Dat heet "cloud gaming", een netwerkspel dat aan draagbare toestellen aangepast is.

Je hebt het door: met 4G gaan we eindelijk echt van internet op onze gsm kunnen genieten, net zoals we het reeds thuis en op kantoor doen, zonder te hoeven wachten en zonder vertragingen. Overal en altijd voor zover de 4G-dekking beschikbaar is, dit zal in het begin uiteraard enkel in grote steden mogelijk zijn.

Er bestaat een grote diversiteit aan frequenties wereldwijd. En dat zorgt voor problemen: de nieuwe iPad van Apple bijvoorbeeld, die afgelopen zomer gelanceerd werd, is niet compatibel met het Belgische 4G-netwerk.

Een levensgrote test in Antwerpen

Mobistar heeft een paar maanden geleden een proefproject in Antwerpen gelanceerd: het hele stadscentrum is met 4G uitgerust.
Het doel? De eerste indrukken van klanten over deze nieuwe technologie verzamelen. Wil je ook het netwerk testen? Surf dan snel naar www.desnelsteantwerpenaar.be.

Waarom niet in Brussel? Dat komt door zeer strenge regionale normen over golfstralingen, op korte termijn zullen operatoren geen 4G in Brussel kunnen aanbieden.

Het netwerk van Orange

Tags

Found this useful? Share with

Simon VAN CAUTEREN
Gamer et photographe, le partage est dans sa nature de Digital Native biberonné aux Likes et aux Retweets.