Menu
Blog

Wat weet Google over mij (en hoe verwijder ik het weer)

Tot uw dienst

Google, de zoekmachine die weinig mensen een hele dag zouden kunnen missen, verzamelt via al zijn diensten de hele tijd informatie over ons. Die zijn gelukkig wel te raadplegen en ook te wissen. Wij leggen je alles uit.

20.09.2019 Simon VAN CAUTEREN

Een Google-account is als een inktvis met veel tentakels. Want wij gebruiken niet alleen de zoekmachine, maar ook de Assistant, Gmail voor onze mails, Google Maps om onze weg te vinden, een adresboekje en agenda van Google, terwijl Chrome onze surfgeschiedenis bijhoudt en Google Drive onze foto’s.

Wat gebeurt er met mijn Google-account gegevens?

Google verzamelt dus een enorme berg gegevens over ons. Maar waarom? In ruil voor de diensten wie wij gratis gebruiken, gebruikt Google de gegevens die we prijsgeven voor reclamedoeleinden. Zo worden je berichten bijvoorbeeld geanalyseerd door robots om je vervolgens advertenties te tonen voor dingen die jou interesseren, in plaats van iedereen dezelfde reclame voor te schotelen.

Maar de informatie die Google over jou bijhoudt is toegankelijk en je kan ze beheren.

Waar vind ik mijn Google-account?

Om toegang te krijgen tot “Mijn Google-account” ga je vanop een pc of tablet naar het adres myaccount.google.com. Die pagina geeft je toegang tot een aantal opties, onder andere om na te gaan welke persoonlijke informatie Google over jou bezit.

In de tab "Gegevens en personalisatie" krijg je een overzicht van:

  • je activiteiten op het web (zoekopdrachten, Youtube-video’s, webgeschiedenis)
  • je verschillende locaties (onder andere genoteerd door Google Maps en door smartphones en tablets die Android gebruiken)
  • je spraakopdrachten (aan de Assistant)
  • informatie die afkomstig is van apparaten die aan je Google-account zijn gekoppeld.

Doe de privacycheck

Je gegevens gaan bekijken is één zaak, maar je kan ze ook beheren. De uitleg op de pagina is vrij duidelijk. Je kan er bijvoorbeeld ook een “Privacycheck” uitvoeren. Die helpt je om te bepalen welk type gegevens je wenst te delen en in je Google account te bewaren.

Google-account verwijderen

Als je vindt dat er over jou te veel gegevens worden bijgehouden, kan je je Google-account altijd verwijderen. Maar weet dat je je beslissing na 30 dagen niet meer ongedaan kan maken. Dan is je account definitef verwijdered en kan je hem niet meer herstellen of terughalen.

Ga naar het navigatiepaneel aan de linkerkant, klik op “Gegevens en personalisatie” en zoek de optie “Een service of je account verwijderen”. Let wel op dat je alles bewaart wat belangrijk is (adressen, foto’s, afspraken).

En als je Bing gebruikt?

De berg gegevens die Outlook en Bing over jou bijhouden, is waarschijnlijk even groot. Ga dus naar deze pagina: account.microsoft.com. Je beheert er je zoekgeschiedenis, lokalisatiegegevens en de informatie van Cortana, de virtual assistant van Microsoft.

Found this useful? Share with

Simon VAN CAUTEREN
Gamer et photographe, le partage est dans sa nature de Digital Native biberonné aux Likes et aux Retweets.