Menu
Blog

Wat is Twitch?

Fun

De voorbije maanden won e-sport enorm aan populariteit. En in 2019 dreigt de gekte alleen maar groter te worden. Een goede reden dus om je onder te dompelen in de leefwereld van gamers en hun favoriete platform te ontdekken: Twitch.

 

17.12.2018 Céline Roman

Twitch: het begin

Alles begon in 2007, toen Justin Kann, een student aan de universiteit van Yale, besliste om zichzelf de klok rond te filmen.
In nog geen jaar tijd groeide zijn project uit tot een website met 30.000 broadcasters en verschillende categorieën: sport, muziek, nieuws en... videogames.
De gebruikers filmden zichzelf terwijl ze aan het gamen waren. En zo is Twitch geboren.

Het platform voor gamers

Twitch is dus een platform vol video's van mensen die videogames spelen. De streamingdienst werd in 2014 door Amazon opgekocht voor... 970 miljoen dollar.
De video's worden live gestreamd (in tegenstelling tot bijvoorbeeld YouTube) én op de servers opgeslagen zodat je ze later nog eens kan herbekijken. Het platform is nog altijd gratis, hoewel de 'viewers' hun favoriete kanalen steeds een financieel duwtje in de rug kunnen geven. Op die manier worden de 'streamers' betaald voor hun investeringen.

Live kijken naar gamers die niemand kent

Buitenstaanders zullen wel denken dat daar geen hond naar kijkt, maar niets is minder waar. Liefhebbers van videogames kijken hoe spelers over heel de wereld het live tegen elkaar opnemen in een partijtje League of Legends of Counter-strike en stelen met hun ogen: ze leren nieuwe speltechnieken, verbeteren hun skills en delen hun passie met een hele community aan de hand van chats en commentatoren.
De allergrootste gamers hebben zelfs een hele aanhang van fans die geen enkele van hun exploten willen missen.
Op Twitch beleef je live hoe de gamer in het spel opgaat, dankzij de Face-Cam. Dat speelt een grote rol in de aantrekkingskracht van het platform.

Voor wie?

Het hoeft niet te verwonderen dat Twitch zich richt tot 16- tot 24-jarigen: 34 % van de gebruikers is jonger dan 25 jaar.
In tegenstelling tot wat je zou kunnen vermoeden, zijn vrouwen vrij goed vertegenwoordigd op het platform en vormen ze grote fanbases.
Wat is League of Legends?

 

Tags

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.