Menu
Blog

Wat is toch het verschil tussen HD, HD Ready en Retina?

Tot uw dienst

Net als televisies maken tablets en smartphones nu ook zomaar gebruik van het woord HD (high definition). We leggen je het allemaal uit!

08.01.2013 Simon VAN CAUTEREN

Er bestaan meerdere "HD"-labels. Weinig gebruikers weten ze uit elkaar te houden. Om het eenvoudig te houden en je dit technisch jargon uit te leggen, houden we het bij drie woorden:

> "HD Ready" betekent dat het toestel een 720p resolutie aankan: 720 is namelijk het aantal horizontale lijnen op het scherm. De letter "p" staat voor "progressive scanning".

> "Full HD" kan een resolutie van 1080 beeldlijnen aan. Om preciezer te zijn: 1920 bij 1080 pixels (een pixel is de kleinste eenheid die op een scherm afgebeeld kan worden). Hier zal de kwaliteit beter zijn dan met HD Ready, maar je ziet het verschil niet echt op schermen die kleiner zijn dan 38 inches…

> "Retina" is een label dat door Apple gebruikt wordt voor zijn computers en de iPad en is gebaseerd op het feit dat het menselijk oog geen onderscheid kan maken tussen losse pixels vanaf een bepaalde kijkafstand. Deze limiet wordt berekend in functie van de afstand tussen het oog van de gebruiker en het toestel. Op een iPad zal je bijvoorbeeld van een resolutie van 2048 bij 1536 pixels genieten wat veel meer is dan op een gewone televisie met Full HD.

Let wel op: indien een toestel een resolutie van minstens 720p niet kan ondersteunen wordt het label "HD" misbruikt.

Tags

Found this useful? Share with

Simon VAN CAUTEREN
Gamer et photographe, le partage est dans sa nature de Digital Native biberonné aux Likes et aux Retweets.