Menu
Blog

Wat is spam?

Tot uw dienst

Elke keer dat je een bericht ontvangt waar je niet om gevraagd hebt, ben je het slachtoffer van spam. Waar komt het woord vandaan? En is het nog actueel in 2013?

26.03.2013 Andy Van Schil

Spam is een merk dat in de jaren 30 gedeponeerd werd voor gekruide ham ("Spiced Ham"). Dit varkensvlees werd vaak gebruikt om Amerikaanse soldaten gedurende de Tweede Wereldoorlog te voeden. In 1970 werd een sketch van de Monty Python uitgezonden waar spam deel uitmaakt van elk item op het menu van een restaurant. De Britse komieken gebruikten deze sketch om het toen actuele verbod op 'unsolicited advertising' aan de kaak te stellen. Toen de BBC in 1999 de sketch voor de zoveelste keer heeft uitgezonden, werd het woord aan de taal toegevoegd om ongewenste mail (vooral reclame) aan te duiden.

Een "spammer" is de persoon die deze ongevraagde mails opstuurt. Het werkwoord "spammen" maakt trouwens deel uit van de omgangstaal. Het is ook zo dat iedereen daar last van heeft. In 2006 was 90 % van de ontvangen e-mail spam, tegenover 72 % tegenwoordig, blijkt uit het laatste onderzoek van Kaspersky die begin 2013 gepubliceerd werd.

Om daar iets aan te doen maken e-maildiensten (zoals Gmail, Outlook, Mail.be en Yahoo!) en applicaties gebruik van filters, die steeds doeltreffender worden. Ze zorgen ervoor dat reclame, dieetvoorstellen, uitnodigingen voor pornosites en kettingbrieven niet meer in je mailbox belanden. Zou een spammail toch zo ver raken, hoef je enkel op het spamknopje te drukken om hem nooit meer te zien.

Tip: vul niet je e-mail zomaar overal in op het web. Elke keer dat je een vragenlijst invult, deelneemt aan een wedstrijd of je aan een gratis dienst inschrijft, komt je e-mailadres terecht bij communicatiegroepen die soms heel erg opdringerig kunnen zijn.

Tags

Found this useful? Share with

Andy Van Schil