Menu

Wat kies jij: een gsm of een smartphone?

Het is niet eenvoudig kiezen tussen een goede oude gsm of een smartphone, met of zonder internet. Gelukkig helpen wij je de juiste keuze te maken.

22.05.2018
Door Céline R

20 jaar geleden hoefden we onszelf die vraag niet te stellen. Nochtans voelt iedereen met een eigen telefoon zich vandaag een heel stuk veiliger: kinderen, ouders en senioren. Je kan op elk moment je geliefden bereiken, of je nu thuis bent of op stap. Blijft de vraag: welk model past het best bij mij?

Gsm of smartphone, wat is het verschil?
Een gsm is een 'knoppentelefoon', een telefoon met toetsen. Je kan er doorgaans niet veel meer mee doen dan bellen, berichten sturen en enkele basic applicaties gebruiken zoals de rekenmachine of zaklamp. Dat gezegd zijnde kan een gsm ook heel praktisch zijn. Er zijn zelfs speciale modellen (Doro, Thomson) ontwikkeld voor mensen die minder goed zien (die modellen hebben bijvoorbeeld grotere knoppen of een knop waarmee je onmiddellijk de hulpdiensten kan bellen in geval van nood). Een voorbeeld? De Doro 2414 voor 69,99 €.

Als je al vertrouwd bent met internet op je computer of tablet, dan is een smartphone ongetwijfeld een goed idee. Een smartphone heeft veel meer functies. Zoveel zelfs dat je er vrijwel alles op kan doen waar je normaal je computer voor gebruikt, maar dan zonder toetsenbord. Je moet leren schrijven en tikken op een glazen scherm (dat leer je op enkele dagen, het is een kwestie van gewoonte).

Er bestaan tegenwoordig twee grote categorieën van smartphones. Enerzijds is er de iPhone van Apple. Anderzijds is er Android, een systeem dat meerdere smartphonefabrikanten gebruiken, zoals Samsung, LG, Huawei, Sony, Nokia en Wiko. Dat laatste merk is spotgoedkoop en sommige modellen kosten bij Orange amper 100 euro. Enkele voorbeelden? De Wiko Tommy 2 voor 89,99 € of de fantastische Nokia 5 voor 9 € in combinatie met een Orange-abonnement (of 189 € zonder). Dat zijn twee modellen die perfect zijn om mee aan de slag te gaan: leer de gebruikersinterface gebruiken, sms'jes schrijven op het scherm, applicaties downloaden en zelfs... kruiswoordraadsels maken zonder dat je een tijdschrift hoeft te kopen.

Vergeet niet dat als je een smartphone hebt gekocht, je nooit mag aarzelen om een familielid te bellen (vooral de jongeren). Zij zullen je met veel plezier uitleggen hoe een smartphone werkt: de knoppen, de interface, de applicaties, hoe je de lettergrootte instelt enz. Wie weet kan je zo weer de familiebanden aanhalen?

Met je smartphone kan je foto's versturen, filmpjes ontvangen en zelfs een kaart lezen of je agenda raadplegen, ongeacht waar je bent. Je zal er al snel niet meer zonder kunnen, da's beloofd!

Vergeet niet dat je op elk ogenblik naar een Orange-shop kan komen, waar je de toestellen kan bekijken en testen. Er is geen betere manier om het toestel te kiezen dat het best aansluit bij jouw behoeften, wensen en... capaciteiten. En bovendien kan je een verzekering afsluiten tegen diefstal of ongevallen. Je kan nooit voorzichtig genoeg zijn, hoe oud je ook bent!