Wat is jouw naam?
Tot uw dienst
Zoals je weet, brengt elk nieuw jaar allerlei veranderingen met zich mee. Vandaag zullen we ons interesseren voor een beslissing die de regering in mei 2016 nam, met name het einde van de anonieme herlaadkaarten.
We zullen proberen om die verandering samen te doorgronden...
Wat?
Sinds 16 december 2016 moeten alle nieuwe prepaidklanten zich identificeren. Om op die verplichting te anticiperen vroegen we onze klanten al om zich te identificeren bij elke aankoop van een nieuwe herlaadkaart in onze Orange-shops.
Wie al vóór die datum een herlaadkaart had, heeft echter geen reden tot paniek: registreren blijft mogelijk tot 6 juni.
Een klant die prepaid wordt, kan zijn kaart pas gebruiken als hij zich geïdentificeerd heeft. Hetzelfde geldt voor de migratie van een nummer van een abonnement naar een herlaadkaart.
Waarom?
Het idee ontstond een paar jaren geleden, maar werd in de hand gewerkt door de recente ongelukkige gebeurtenissen.
De bedoeling is om aan elk gsm-nummer een identiteit te koppelen. Zo wil men verhinderen dat mensen met slechte bedoelingen zich achter een zekere anonimiteit kunnen verschuilen.
Hoe?
Verschillende hypotheses:
- Je koopt een herlaadkaart in de winkel? De verkoper zal de identificatie met jou doorlopen.
- Je koopt een herlaadkaart op het net? Je moet al je gegevens communiceren om je kaart aan te kopen.
- Je hebt al een herlaadkaart, maar hebt jezelf nog niet geïdentificeerd? Je kan jezelf identificeren in een van onze winkels of op onze website.
- Je hebt een abonnement maar je wil nu een herlaadkaart met hetzelfde gsm-nummer? Ook dan moet je je identificeren, in de winkel of op de website.
Wat heb ik nodig?
Om je online te identificeren heb je gewoon je Belgische elektronische identiteitskaart, een eID-reader en de pincode van je identiteitskaart nodig.
Om je te identificeren in een winkel moet je je Belgische identiteitskaart meebrengen, je identiteitskaart van een ander land van de EU, je paspoort of het officiële document als bewijs dat je document is gestolen/verloren.
Nog één iets: de wet verbiedt voortaan om je herlaadkaart aan iemand anders te geven. Je blijft immers juridisch aansprakelijk voor het gebruik van die herlaadkaart omdat die op jouw naam staat.
Heb je nog andere vragen? Lees de FAQ op onze website
Found this useful? Share with