Menu
Blog

Wat je mag verwachten van Android O

Tech

Eind mei vond de Google I/O-conferentie plaats in Mountain View. Dit zijn de hoogtepunten van de toekomstige Android-versie, die nu nog in bèta draait, maar binnenkort je smartphone bestuurt.

27.06.2017 Cédric Godart

Hoe Android 8 officieel zal heten, is nog niet bekend, maar het wordt in elk geval iets met de letter “O”, dus misschien Android Oreo. Veel belangrijker is natuurlijk wat die update ons over enkele maanden brengt. Dit is een overzicht van alles wat we al weten!

Notificaties
Je krijgt zelf nog meer greep op meldingen en dat is goed nieuws. Je zal ze ook bij de icoontjes zien. Wie al eerder een iPhone gebruikte, kent de badges die je tonen hoeveel berichten of meldingen op je staan te wachten. Als je enkele seconden op het icoontje drukt, kan je ze nu ook meteen lezen, gewoon geniaal!

Batterijduur
Door minder taken op de achtergrond te laten werken, zou het batterijverbruik moeten dalen. Dit is een nooit eindigende strijd van de ontwikkelaars, vooral omdat er steeds meer apps komen die op de achtergrond actief blijven, ook als ze niet meer op je scherm staan, en andere die je de hele tijd meldingen sturen.

PiP-modus
PiP staat voor “picture in picture”. Zoals op een iPhone en iPad kan je hiermee video’s in een verplaatsbaar venstertje op het scherm afspelen. Android O ondersteunt ook de nieuwe “multischerm-modus” om gemakkelijker van het ene naar het andere venster te schakelen.

Slimmere formulieren
In je browser ben je het al gewoon: formulieren en loginschermen invullen gaat sneller met “autofill”, dat veel velden in jouw plaats aanvult: naam, voornaam, adres, bankkaartnummer, wachtwoord, … Dit werkt nu ook in Android O.

Beter geluid
Android O heeft gebruikers van draadloze koptelefoons niet vergeten, met Bluetooth-verbindingen van een hogere kwaliteit. Dat is vooral goed nieuws als je naar highres-muziek luistert, bijvoorbeeld met de beroemde LDAC-codec van Sony, die steeds populairder wordt. De nieuwe audiotechnologie van Android O is bestemd voor apps die hoge prestaties vergen en weinig audiolatentie verdragen.

Eindelijk snellere updates!
Dit is een van de vervelendste problemen met Android. Updates duren en blijven duren … De fabrikanten krijgen het nu gemakkelijker om interfaces te bouwen zonder aan de overige Android-programmeercode te raken. Daardoor zouden updates sneller in omloop moeten komen. Toestellen blijven dus actueler en vooral: veiliger.

Ons advies luidt, dat je de specialisten beter in alle rust de bètaversies laat testen op compatibele toestellen. Jouw update komt er tegen eind 2017 wel aan (het exacte moment hangt af van de fabrikant van je smartphone of tablet).

Op de Android-blog vind je de verwachte nieuwigheden uitgelegd met beelden

 

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.