Menu
Blog

Ready, set, go: gaming voor beginners

Tech

Jongeren tussen de 12 en 23 jaar doen het zowat 11 uur per week, en esports trekken nu al wereldwijd 500 miljoen fans aan. Maar is gaming (on)gezond? En hoe begin je eraan? Welkom in de wondere wereld van videospellen, game streaming en meer.

27.12.2021 Maité Delgado

Wat is gaming?

Games of videogames zijn digitale spellen op elektronische apparaten. Je kan ze – alleen, met of tegen vrienden – spelen op een spelconsole, computer, laptop en zelfs je smartphone. 

Dankzij technologische ontwikkelingen hoef je zelfs niet langer te investeren in de nieuwste toestellen. Bij ‘cloud gaming’ streamen gamers hun favoriete spellen gewoon direct via het internet – zonder ook maar iets te downloaden. En dat is maar één voorbeeld van de coole gaming trends! Reden genoeg dus voor een snelcursus ‘Gaming voor Beginners’ met de volgende topics:

  • Gamen ongezond? Nee, hoor!Waarom videogames zo populair zijn
  • Kan je geld verdienen met gamen?
  • Zo game je met de hele familie
  • 5 soorten videospellen die je moet kennen

TIP: te weinig data is een echte pretbederver voor gamers. Met onbeperkt internet ben je altijd en overal gerust.

Ja, ik wil onbeperkt surfen!

Gamen ongezond? Zelden!

Veel ouders krabben zich in het haar wanneer hun tiener plots uren achter een scherm slijt. Ze vrezen dat hun kind asociaal wordt … en wat met die gewelddadige spelletjes? Wel, we hebben goed nieuws voor jou.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat kinderen niet gewelddadig worden van gamen. Meer nog, videospellen zouden net een positieve impact hebben. Zo zijn gamende kids slimmer dan hun niet-gamende klasgenootjes. En helpen online videospellen kinderen om hun sociale vaardigheden te trainen.

Interessant, welke voordelen zijn er zo nog?

Of gamen verslavend is? Ook daar hoef je je weinig zorgen te maken: cijfers tonen aan dat slechts 1% van alle gamers kampt met een verslaving. Heb je de indruk dat je kind te veel gamet? Via onderstaande link vind je een aantal concrete tips rond schermtijd voor kinderen!

Hoeveel schermtijd is gezond voor kinderen?

Waarom videogames zo populair zijn

Bovendien zijn videogames vaak meer dan “maar” een spel. We durven zelfs stellen dat bepaalde klassiekers – zoals Horizon Zero Dawn, Red Dead Redemption 2 en Far Cry 5 – kleine kunstwerkjes zijn waar je echt uren, dagen en weken in kan vertoeven. Sommige games zijn zelfs zo accuraat dat je er onbewust heel wat van bijleert op het vlak van bijvoorbeeld geschiedenis.

En dan hebben we het nog niet gehad over deze 6 voordelen.

TIP: wil je zelf ook eens aan het gamen gaan? Probeer het gratis uit op Arena, het esportsplatform van Orange. Je vindt er een waaier aan games in verschillende genres!

Cool, breng me naar de arena!

Kan je geld verdienen met gamen?

Ja! Tegenwoordig kan je op verschillende manieren geld verdienen met gamen. Sommige gamers laten ‘fans’ online meekijken terwijl ze een spel spelen. Game streaming kan je vergelijken met het streamen van een Netflix serie of film.

Daarnaast bestaat er ook zoiets als competitief gamen. Daarin proberen individuele gamers of teams vanover de hele wereld elkaar af te troeven in esports. En de prijzenpotten worden steeds groter … 

Hoe werkt game streaming?

Jawadde, vertel me meer over esports!

Zo game je met de hele familie

Uiteraard kies je best voor videospellen die afgestemd zijn op de leeftijd van jouw kind. Het PEGI-label kan je daarbij helpen. Dat is het Europese certificatiesysteem dat kopers informeert over het spel.

Het label geeft onder meer aan vanaf welke leeftijd een spel gespeeld kan worden, en of het gevoelige elementen bevat – denk bijvoorbeeld aan geweld, seksuele handelingen, grof taalgebruik, drugs en gokken.

Daarnaast hebben we ook enkele tips & tricks om van gamen een echte familie-activiteit te maken.

Ja, ik wil gamen met m’n (klein)kids!

Toon mij leuke spellen voor het hele gezin!

5 soorten videospellen die je moet kennen

Tegenwoordig bestaat er voor zowat elk genre een videospel. Van puzzels en virtuele bordspellen tot racewedstrijden of vechtspellen: er is voor iedereen wat wils. Hier zijn 5 populaire soorten games die je moet kennen:

  • RPG of ‘role playing game’. Je kruipt in de virtuele huid van een personage en trekt op avontuur. Door missies tot een goed einde te brengen, verzamel je voorwerpen of tokens waarmee je je personage sterker maakt. Een klassieker: The Elder Scrolls V: Skyrim.
  • Sandbox. In dit soort spellen creëer jij zelf de omgeving. Anders gezegd, (bijna) alles kan en mag! Onder meer Minecraft en Roblox zijn goede voorbeelden.
  • FPS of ‘first person shooter’. In de klassieke schietspelletjes probeer je door het vizier van je wapen de vijand uit te schakelen – en dat allemaal vanuit je luie zetel. Onder meer Call of Duty en Far Cry zijn hier echte aanraders.
  • MMORPG. MM-watte? Deze variatie op RPG-spellen wordt door honderden mensen tegelijkertijd online gespeeld. Je kan bijvoorbeeld samen met je vrienden op avontuur in Guild Wars en World of Warcraft.
  • TBS of ‘turn-based strategy’. Voer elk om beurt een zet uit en probeer zo je tegenstander te slim af te zijn. Dit soort spellen kunnen bijvoorbeeld virtuele gezelschapsspellen zijn – of strategische videogames zoals Civilization en Europa Universalis.
  • Esports. Of wanneer er veel meer op het spel staat dan een gezellig avondje gamen. Bij esports worden er heuse kampioenschappen georganiseerd van bepaalde computerspellen, zoals bijvoorbeeld League of Legends en Fortnite. Naast de eer wordt er vaak ook om miljoenen euro’s aan prijzengeld gestreden …

Nu je de verschillende soorten videospellen kent, kan je ook veel beter inschatten welke populaire games iets voor jou zijn. Graag wat inspiratie? Wij hebben de beste games van het moment voor jou verzameld in een aparte blogpost!

Nice, toon mij de 10 beste games!

Onbeperkt internet voor onbeperkt gamen

Tot slot raden we je aan om zeker voldoende data in huis te halen. Zo beleef je de nieuwste games op de hoogste kwaliteit en aan flitsende snelheden. Kies bijvoorbeeld voor Love Pack met onbeperkt vast internet en optie voor onbeperkt mobiel internet. Zo surf jij altijd en overal zoals jij het wil! Boost je Gaming-ervaring met onze optie Ultra Gaming beschikbaar in onze Love-pack.

Ja, ik wil onbeperkt internet.

Lees ook:

▶️ 6 verrassende voordelen van gamen

▶️ Waarom gamen met je (klein)kinderen zo’n goed idee is

▶️ 6 leuke spellen voor het hele gezin

▶️ 10 beste game die je gespeeld moet hebben

Found this useful? Share with

Maité Delgado
Maité Delgado
Altijd op zoek naar interessante telco nieuwtjes en weetjes, handige apps, tips en tricks om jullie up to date te houden!