Hoe DALL-E 2 en Midjourney artificiële kunst maken
Tech
Zit jij ook soms uren te googelen naar de perfecte illustratie? Dan maken de AI-apps DALL-E 2 en Midjourney je leven binnenkort misschien een pak makkelijker. Ontdek hier alle voordelen én risico’s van deze artificiële intelligentie!
- Wat is DALL-E 2?
- Midjourney vs DALL-E
- Hoe kan artificiële intelligentie mijn tekst omzetten naar beeld?
- De voordelen en risico’s van text-to-image AI
- Voeg extra mobiele data toe aan je Orange-abonnement!
Wat is DALL-E 2?
De naam DALL-E is een samentrekking van het Pixar-robotje WALL-E en de Spaanse kunstenaar Salvador Dalí. Wacht, een robot die kunst maakt? Bijna! DALL-E 2 is een artificiële intelligentie die sensationele afbeeldingen genereert op basis van tekst. Je kan er zowel nieuwe beelden mee maken als bestaande beelden aanpassen.
Een schilderij van een iPhone in Picasso-stijl? Een hyperrealistische afbeelding van een ijsbeer die gitaar speelt in de jungle? Jij vraagt, DALL-E 2 tekent.
Bovendien maakte OpenAI – een van de meest vooraanstaande AI-onderzoekslabo’s en het bedrijf achter DALL-E – de AI-software toegankelijk voor iedereen. Zodra je een gratis account hebt aangemaakt, krijg je elke maand 15 credits om mee te experimenteren. Heb je de smaak echt te pakken? Voor ongeveer 15 euro per maand koop je 115 credits bij.
Midjourney vs DALL-E
Ook Midjourney doet monden openvallen met z’n artificiële intelligentie. Het principe achter de Midjourney-AI is vrij gelijkaardig aan dat van DALL-E: jij beschrijft de afbeelding die je wil laten maken, en de software tovert het beeld tevoorschijn.
Waarin verschillen de twee dan van elkaar? Zonder al te diep in te gaan op de technische details, helpen deze factoren je kiezen tussen Midjourney en DALL-E 2.
- Midjourney creëert kunstzinnige beelden, DALL-E 2 blinkt uit in fotorealisme.
- De resolutie van DALL-E 2 bedraagt voorlopig maximaal 1024 x 1024 pixels, bij Midjourney gaat dat tot 2048×1280.
- Hoe technischer je beschrijving aan Midjourney, hoe abstracter het resultaat. Dat komt omdat deze AI vooral focust op creativiteit. Bij DALL-E wordt je beeld net realistischer en meer gedetailleerd.
- Met DALL-E kan je elke maand 15 beelden gratis genereren. Bij Midjourney start je na een gratis proefperiode meteen met een betalende account van 9,5 euro per maand.
Belangrijk om weten: communiceren met de Midjourney-bot doe je via Discord, een chatprogramma dat gelijkaardig is aan Messenger, Whatsapp of Telegram. Hiervoor surf je eerst naar de Midjourney-website en klik je op “Join the beta”. Volg nu de instructies, klik op een van de Newbie-bots aan de zijkant en typ wat je wil zien.
Hoe kan artificiële intelligentie mijn tekst omzetten naar beeld?
Hoewel je over de technologie achter text-to-image AI een heel boek kan schrijven, klinkt het in een notendop ongeveer als volgt. Artificiële intelligentie heeft net zoals mensen een soort van brein: de neurale netwerken. Dit stelt het algoritme in staat om – ook net zoals wij – te leren. Dus door gigantisch veel foto’s te bekijken van “een stoel” kan de AI na een tijd een willekeurige stoel herkennen.
Traditioneel gebeurde dit vooral op basis van tekstlabels. DALL-E gaat nu een stap verder door zowel op basis van de foto zelf als de tekst te werken. Zo komt het akelig dicht in de buurt van wat wij ‘je fantasie gebruiken’ noemen. Als DALL-E een mens zou zijn, zijn dit de stappen die het doorloopt:
- Denk na hoe je een gestreepte kat zou tekenen op een rode stoel.
- Teken het beeld uit op papier en gebruik dezelfde beschrijving om twee variaties te maken.
- Analyseer tot slot welke elementen passen bij jouw zin (kat, stoel), en welke elementen een realistische tekening vormen (kleur, stijl, …). Door die twee aan elkaar te linken, weet je de volgende keer nog beter hoe een gestreepte kat op een rode stoel eruit ziet.
De voordelen en risico’s van text-to-image AI
Dat OpenAI en Midjourney razend populair zijn bij creatievelingen staat vast. Zo produceert beeldgenerator DALL-E alleen al meer dan twee milljoen afbeeldingen per dag. Dit soort AI is dan ook perfect om bijvoorbeeld kunstzinnige wallpapers te maken, je vakantiefoto’s te herwerken naar originele schilderijtjes, of leuke beelden te ontwerpen voor een blog. Toch houdt deze nieuwe technologie ook enkele risico’s en nadelen in:
- Algoritmes zijn heel gevoelig voor stereotypering. Als de trainingsdata voor “dokter” bijvoorbeeld overwegend voorbeelden bevatten van witte mannen zal ook de genereerde foto er eentje zijn van een witte man.
- Text-to-image AI kan gebruikt worden om deepfakes te creëren. Dit zijn foto’s van events die nooit gebeurd zijn. In die context kunnen deepfake-foto’s bijvoorbeeld gevaarlijk zijn om onrust te zaaien of mensen tegen elkaar op te zetten.
- Pas op voor expliciete resultaten. DALL-E 2 werd om die reden bewust uitgerust met een filter tegen pornografisch materiaal.
- Wat met designers en auteursrechten? Er woedt er een fel debat rond de intellectuele rechten en de rol van grafische ontwerpers. Zeker nu artiesten merken dat AI-tools zoals DALL-E ongevraagd hun werk gebruiken als template. Als tegenreactie lanceerde portfolioplatform ArtStation recentelijk een NoAI-tag.
- Tot slot verzamelt OpenAI ook data over je gebruik. Wanneer, hoe, met welk toestel gebruik je DALL-E 2? Alle data worden opgeslagen voor gebruikers vanaf 13 jaar.
Kortom, hoewel OpenAI en Midjourney elk een fantastische tool in de markt gezet hebben, is het raadzaam om er bewust mee om te springen.
Voeg extra mobiele data toe aan je Orange-abonnement!
Zin om DALL-E 2 en de Midjourney-bot zelf uit te testen? Zorg dat je lekker veel mobiel internet op zak hebt! Gelukkig kan je je Love-pack van Orange vlotjes aanpassen aan jouw noden. Zo heb je altijd onbeperkt vast internet én zoveel data als je wil.
Lees ook:
Tags
Found this useful? Share with
