We dachten dat twee camera's op de achterkant van een smartphone de standaard was geworden. Maar dat was buiten Huawei, Sony, Nokia en Samsung gerekend. Drie camera's, vijf... wie biedt meer? En vooral, waarom zoveel?

Begin jaren 2000 begonnen telefoons de grenzen van het digitale fototoestel af te tasten. Je herinnert je misschien nog de Sony Ericsson K750! Als we de recente aankondigingen van Huawei, Samsung en Sony mogen geloven, zullen binnenkort alle smartphones drie camera's hebben. Minstens. Sommige merken maken zelfs gewag van vier of vijf lenzen. Wij proberen je uit te leggen wat dat concreet zal veranderen, wanneer en waarom.
Polyvalente maar compacte camera's
Een smartphone met exact dezelfde mogelijkheden als een digitaal fototoestel? We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk is het zover. Het had heel wat voeten in de aarde en de reden daarvoor is simpel: onze telefoons moeten compact blijven. Er is nu eenmaal geen plaats voor een optische zoom die zich aan iedere situatie aanpast.
De fabrikanten hebben de oplossing gevonden: in plaats van een polyvalente camera krijgen hun smartphones verschillende camera's, elk met hun eigen nut, die zelfs samenwerken om nog mooiere foto's te maken, met effecten die een pak professioneler ogen.
Een camera voor elke situatie
De meeste recente smartphones hebben minstens twee camera's achteraan. De grootste camera heeft een hoge resolutie en maakt kwaliteitsvolle foto's, die meestal aan de omstandigheden zijn aangepast. De tweede camera heeft vaak een telelens, waarmee je zonder kwaliteitsverlies kan zoomen. Ook mogelijk: een camera met een (super)groothoeklens, waarmee je bijvoorbeeld een landschap vastlegt zoals je met een klassiek fototoestel deed. Zo hoef je ook geen stap achteruit te zetten om al je vrienden op de foto te krijgen.
Allemaal samen of elk apart
Bepaalde smartphones beschikken ook over een zwart-witcamera. Die dient niet alleen om zwart-witfoto's te maken, maar helpt je ook je kleurenfoto's op te waarderen. Want door de data van een zwart-witcamera te combineren, gaan je foto's er een pak beter uitzien.
Je snapt het intussen wel. Tegenwoordig hebben smartphones meerdere camera's achteraan om anders te kadreren, om de mooiste foto te selecteren of professionele effecten toe te voegen (zelfs na het shot!) door de verschillende simultane opnames te combineren.
Enkele voorbeelden
De Sony Xperia 10 heeft twee camera's (van 13 en 15 megapixel) die je de mogelijkheid bieden om het onderwerp op de foto te accentueren door de achtergrond wazig te maken. Dat is wat we het populaire bokeh-effect noemen.
Samsung pakt op zijn Galaxy S10 en Galaxy S10+ uit met drie camera's: een van 16 en twee van 12 megapixel. Het gaat respectievelijk om een ultragroothoeklens, een groothoeklens met dubbel diafragma (voor heldere foto's bij weinig licht) en een telelens. Lees ook ons testverslag van de Samsung S10.
Geen enkele smartphone maakt zulke scherpe, professionele foto's als de Huawei P20 Pro. Dat heeft alles te maken met zijn drie Leica-lenzen (van 40 MP, 20 MP zwart-wit en 8 MP), zijn 5x hybride zoom en zijn vermogen om zich automatisch aan de omstandigheden aan te passen.
Lees ons testverslag van de Huawei P20.
Over enkele weken komt de Nokia 9 PureView op de markt: die zal maar liefst vijf camera's hebben, dankzij een samenwerking met Zeiss en Light, twee vooraanstaande merken op het gebied van foto- en videografie.
En de iPhone? Apple-fans hoeven niet te wanhopen, want het gerucht doet de ronde dat het volgende model, dat nu nog in de ontwikkelingsfase zit, ook drie camera's achteraan zal krijgen (maar we herhalen, dat is een gerucht!).
2019 belooft een flitsend jaar te worden op het vlak van smartphonefotografie. Say cheeeeese!