Menu

Wat heeft de Sony Xperia Z3 te bieden?

Met dit vlaggenschip zet Sony een najaarsoffensief in, nu Kerstmis en Nieuwjaar snel dichterbij komen. Een regelrechte aanval op het topsegment, met hoogwaardige materialen. Is dit het neusje van de zalm?

28.10.2014
Door Cédric

Instapprijs? Meer dan 700 euro. Zoals bij de iPhone 6, de Galaxy Note 4 of de HTC One M8 denk je dan wel twee keer na vóór je bezwijkt. Tenzij je keuze op voorhand al is gemaakt … Voor alle anderen: dit zijn de indrukken die wij overhielden na onze test.

Is er veel veranderd sinds de Z2, die zes maanden geleden uitkwam? Niet echt. Sony houdt niet van revoluties. Uiterlijk lijkt het toestel sterk op de Xperia Z2 (en eigenlijk ook op de Z1): de afgeronde hoeken kunnen de indruk van het rechthoekige formaat niet wegnemen. In het unibody-design gaan kunststof en aluminium goed samen, maar zonder plastic was het effect beter geweest. Er is ook goed nieuws: de behuizing is nu veel beter bestand tegen krassen. Krasgevoeligheid was een belangrijk probleem bij de vorige modellen.

De Z3 is ook fijner en lichter dan zijn voorgangers. Een duik in het water schrikt hem niet af. Wij wilden wel eens testen of het toestel echt waterdicht is. We hielden het ruim 30 seconden in een volle spoelbak, een beetje met trillende vingers, maar onze schrik bleek ongegrond. Door zijn afmetingen hanteer je dit toestel zeker niet de hele tijd met één hand, maar de iPhone 6 evenmin.

De Z3 zit barstensvol power. Zijn prestaties zijn ronduit indrukwekkend, ook in 3D, dankzij een snelle grafische chip. Wij merkten wel dat de behuizing de neiging heeft om op te warmen als je grote inspanningen vraagt (onder andere bij het gamen).

Sony pakt graag uit met een meer dan gemiddelde batterijduur, een belangrijk argument als je het opneemt tegen de iPhone 6. En we moeten toegeven dat het toestel, zelfs na 24 uur intensief gebruik, het ook de volgende dag nog heeft uitgehouden tot het einde van de namiddag. Twee volle dagen bij normaal gebruik zou dus mogelijk moeten zijn.

De fotokwaliteit is onberispelijk, maar veel vooruitgang sinds de Z2 zit er niet in. De autofocus werkt verbluffend snel. Bij video-opnamen horen de stabiliteit en beeldkwaliteit bij het allerbeste wat je momenteel in het 4K-aanbod vindt. Geen enkele hapering of beeldfout. Ook over het geluid en de media-apps geen kwaad woord.

De Z3 is een kwestie van stijl. Het toestel is niet goedkoop, maar de kwaliteit spat eraf, het is technologisch geavanceerd en de batterij gaat langer mee dan gemiddeld. De Z3 ademt degelijkheid en topklasse en lokt enthousiaste commentaren uit. Wie zei dat alleen de iPhone 6 mensen aan het dromen zet?