Menu
Blog

Wat is gezichtsherkenning?

Tech

Wie vertrouwd is met de Xbox, weet wat gezichtsherkenning is. Het begrip brak door toen de iPhone X werd gelanceerd en andere fabrikanten zullen volgen. Dit zou je erover moeten weten.

24.01.2018 Cédric Godart

Toen in september de iPhone X werd voorgesteld, waren er twee grote vernieuwingen naast het verdwijnen van de Home-knop (die al vanaf de eerste iPhone aanwezig was): er zat geen biometrische (vingerafdruk) sensor meer op en in de plaats kwam er gezichtsherkenning (FaceID).

Het wapen van Apple: de True Depth-camera
De Face ID-technologie dient om een gezicht in alle omstandigheden feilloos te herkennen om de smartphone te ontgrendelen en te vergrendelen, om iets te kopen of om de gebruiker te identificeren. Daarvoor heeft Apple een speciale camera voor de voorkant ontwikkeld, de zogeheten True Depth-camera (letterlijk: echte diepte).
Technisch werkt dit als volgt: aan de voorkant van de iPhone X zit bovenaan een fotosensor, gecombineerd met andere sensoren en elektronische elementen (voor infrarood, verlichting, beeldrasterprojectie). Samen brengen ze je gezicht in kaart en identificeren ze je aan de hand van 3D-beelden.
Verder heeft Apple een chip ingebouwd die zelflerende algoritmes kan verwerken: het systeem herkent je gezicht en leert om geen fouten te maken, in elke situatie. Hoe veilig dit systeem is? Het blijkt in elk geval moeilijk te misleiden, bijvoorbeeld door een foto voor de lens te houden. De 3D-camera die de infraroodpuntjes meet, laat zich niet zomaar foppen (zoals eerder wel het geval was toen Samsung een poging deed).

Is de beveiliging waterdicht?
Apple denkt van wel en bewijst dit ook met cijfers. De kans dat iemand anders (inclusief je tweelingbroer of -zus!) jouw iPhone X deblokkeert met zijn gezicht bedraagt ongeveer 1 op 1 miljoen. Ter vergelijking: met een vingerafdruksensor is die kans 1 op 50.000.
Waar wordt het beeld van jouw gezicht bewaard? In het versleutelde geheugen van de processor. Dus niet in de cloud of via iCloud. Het wordt dus niet uitgewisseld tussen jouw iPhone en de cloud. En de FaceID van één toestel werkt niet op een ander.

En de anderen?
OnePlus trok de aandacht met zijn eigen oplossing (Face Unlock) op een smartphone van ... € 500. Dit systeem zou zelfs sneller zijn dan op de iPhone (ook al verbetert die bij elke update), maar legt minder de nadruk op beveiliging en is vooral een geperfectioneerde uitvoering van de Smart lock-technologie van Google.

Tags

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.