Menu

Use this environment for content changes

Warning: Please do not use this environment for content changes

Blog

Wat is eigenlijk draadloos opladen?

Tot uw dienst

Dat draadloos opladen nu ook mogelijk is op de nieuwe iPhone 8 en X zorgde voor veel ophef. Toch bieden veel andere merken het al jarenlang aan. Wij leggen uit hoe het werkt.

14.11.2017 Cédric Godart

Qi, de meestgebruikte technologie
Er zijn verscheidene technologieën om toestellen door inductie - ja, precies zoals in je keuken - op te laden. De meest courante (Samsung, Apple) is momenteel Qi, dat je op z’n Chinees ongeveer als “tsjie” uitspreekt. Deze norm van het Wireless Power Consortium is al enkele jaren oud.
Het basisidee is dat je een toestel over een afstand van maximaal 40 mm (heel weinig, dus) door inductie kan opladen. Het systeem werkt als je over een inductiezender (de oplader) beschikt en als je mobiele toestel een compatibele ontvanger heeft. Ofwel is die ontvanger al in je smartphone ingebouwd, ofwel koop je een case die draadloos opladen mogelijk maakt.

Is er meer dan één norm?
Ja, maar de Qi-norm is momenteel veruit de meestgebruikte. Andere zijn bijvoorbeeld A4WP en WiPower, maar we vermelden ze alleen voor de volledigheid.

Hoe ziet zo’n inductielader eruit?
Als een soort mat of platte schotel waarop je je smartphone legt om op te laden. Online vind je al modellen voor slechts 15 euro, maar afhankelijk van de normen, merken en de gewenste oplaadsnelheid kan dat bedrag wel oplopen. Een klassieke Boost Up-inductielader van 5 watt van het merk Belkin kost bijvoorbeeld 35 euro incl. btw. Het officiële Samsung-model is vaak voor dezelfde prijs te koop, maar de snelste versie ervan kost meer dan 60 euro.

Even snel als met een kabeltje?
Niet helemaal. Recente smartphones beschikken over Quick Charge om je batterij snel (op minder dan een uur) via een kabeltje weer vol energie te pompen. Maar het Qi-laadstation is niet sneller dan de klassieke USB-kabeltjes. Om de batterij van je telefoon via inductie helemaal op te laden heb je bijvoorbeeld evenveel tijd nodig als met een kabeladapter van 5 W.

Moet je de case verwijderen als je oplaadt?
Niet noodzakelijk. Vermijd wel een te dikke case, omdat het laden dan trager of moeilijk verloopt. Geef de voorkeur aan een dunne case.

En als mijn smartphone geen ontvanger heeft?
Beschermhoezen om je smartphone draadloos op te laden bestaan. Palm lanceerde dit idee voor zijn Palm Pre, dan kwam Nokia ermee toen het zijn Lumia’s met Windows Phone lanceerde, maar het is Samsung dat al verscheidene jaren deze norm ondersteunt. Samsung krijgt nu het gezelschap van Apple, maar veel andere merken hebben de stap naar inductieladen nog niet gezet. In zo’n geval koop je een case voor draadloos opladen. Vóór de iPhone 8 op de markt kwam, was dat de enige manier om je iPhone Qi-compatibel te maken.

Zijn er ook meubels met ingebouwd Qi-laadstation?
Ja en dat is een schitterend idee. Ikea biedt bijvoorbeeld een ruime keuze aan lampen en meubels met ingebouwd laadstation volgens de QI-norm. De Zweedse fabrikant doet zijn best om de laadstations zo onzichtbaar mogelijk in te bouwen in zijn artikelen, zoals nachtkastjes, tafeltjes, bureaulampen, staanlampen, …
Op de website en in de showroom van het merk vind je veel voorbeelden van dergelijke vrijwel onzichtbaar ingebouwde laadstations. Een andere oplossing bestaat erin de inductielader achteraf in een meubel in te bouwen. De montage ervan is niet erg moeilijk.

Wat kan je nog opladen behalve smartphones?
Andere draadloos op te laden toestellen zijn bijvoorbeeld de Nintendo 3DS-spelconsole (maar wel via een specifieke case) en de draadloze hoofdtelefoon Parrot Zik 3.

Ik heb toestellen van verschillende merken, kan ik dan toch één laadstation gebruiken?
Exact, daar gaat het juist om. Als de smartphone maar Qi-compatibel is, kan je de lader in combinatie met toestellen van allerlei merken gebruiken. Enkele courante voorbeelden: iPhone 8/X, Asus Padphone S, LG G3, Motorola Moto G 4G, Microsoft Lumia 950/XL, Samsung Galaxy S6/7/8. Voor de andere heb je een case nodig.

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.