Menu
Blog

Wat is de Wiko Sunset 2 echt waard?

Tech

Net op tijd voor de tweede schooldag: onze test van een uiterst voordelige Android-smartphone, voor minder dan €60! De nieuwe Wiko Sunset 2 ziet er modern en compact uit. Maar wat zit er binnenin?

02.09.2015 Cédric Godart

Een jaar na de eerste Sunset lanceerde het Europese merk Wiko eind juli een licht aangepaste versie. Wij waren een beetje ontgoocheld toen we merkten dat er geen Android 5 Lollipop op draait. Gebruikers moeten het doen met Android 4.4, dat gelukkig nog de meeste apps aankan.

Het toestel heeft hetzelfde 4 inch-scherm als een iPhone 4, met een schermresolutie van 800 bij 480 pixels. Toegegeven, dit is niet de nieuwste HD-kwaliteit, maar vergeet niet dat de Wiko Sunset 2 nauwelijks … 60 euro kost. Voor dat bedrag krijg je wel een dualcoreprocessor, 512 KB RAM-geheugen en 4 GB opslagruimte, die je liefst uitbreidt met een micro-SD-kaartje. Neem 32 GB, dat kost je ongeveer 30 euro. Op papier lijkt de batterij met 1.300 mAh aan de krappe kant, maar in de praktijk valt ze mee. Ze houdt het ruim een dag vol, herlaad ze dus elke nacht.

De modern ogende behuizing is helemaal van kunststof, maar wel met vrij hippe kleurtjes. Ook zwart is mogelijk. Het toestel weegt 120 g en is iets dunner dan vroeger, nu zo’n 11 mm. Wifi zit standaard aan boord, maar 4G zoek je tevergeefs: de toegang tot de 3G+ netwerken maakt dat een beetje goed.

Om foto’s te nemen beschik je over twee sensoren. Op de voorzijde eentje van 1,3 megapixel, die middelmatige resultaten oplevert. De sensor achteraan haalt 2 megapixel. Ondanks de HDR-stand zijn ook die foto’s alleen maar behoorlijk bij perfecte lichtomstandigheden, dus buiten. Voor een occasionele opname is dat voldoende.

De technische gegevens lieten het al vermoeden: HD-games of realistische 3D-games speel je op dit toestel beter niet. Het warmt dan snel op. Maar voor e-mails, berichten, sociale netwerken, muziek en niet te veeleisende games is deze smartphone perfect.

Het is nog niet bekend of de Wiko Sunset 2 op termijn naar Android 5 of Android M zal evolueren, maar je zal lang zoeken naar een even voordelige, compacte en zonnige smartphone die zo aangenaam in het gebruik is.

Tags

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.