Menu

Wat is de Samsung Galaxy Tab A-tablet waard?

Over de pluspunten van de Samsung-smartphones van de A-reeks hadden wij het hier al eerder. De fabrikant gebruikt dezelfde letter nu voor zijn meer betaalbare tablets. Zijn deze middenklassers een schot in de roos?

29.10.2015
Door Cédric

Een tablet van flinke afmetingen (10 inch) kost al snel meer dan 500 euro. Voor klanten die dit een te fors bedrag vinden, ging Apple de weg van de Mini-tablets op. Samsung ziet meer heil in een tussenoplossing. De Koreaanse fabrikant houdt het bij een groot formaat, maar laat de prijs zakken door technisch enkele toegevingen te doen en te besparen op de afwerking.

De Galaxy Tab S2 hoeft beslist niet onder te doen voor de nieuwste iPad’s, maar de Tab A-reeks stelt zich meer bescheiden op. De processor is minder krachtig, de camera haalt lagere prestaties, de schermresolutie bedraagt 1.024 bij 768 pixels (zoals de eerste iPad’s) en het geheugen is wat kleiner (maar dat breid je gemakkelijk uit met een micro-SD-kaartje).

Uiteindelijk heb je een rechthoekige tablet in kunststof in de hand die niet veel sexappeal uitstraalt, maar met de bijbehorende cover toch perfect de schijn ophoudt. De matte afwerking vermijdt frustratie over vette vingerafdrukken en de metalen rand rondom geeft het toestel toch een luxueus tintje, een beetje zoals bij de smartphones van de A-reeks.

Ook voor deze reeks koos Samsung opnieuw voor Android als besturingssysteem, met een mooie en veelzijdige reeks apps, zowel om je productiviteit te verhogen als om te gamen. Je krijgt een Android 5 met een TouchWiz-interface, zoals bij de smartphones. Alles doet heel vertrouwd aan. De batterij lijkt op het eerste gezicht vrij bescheiden, maar door optimalisatie van het stroomverbruik haal je toch een comfortabele 2 dagen zonder bijtanken, bij regelmatig gebruik.

De schermweergave is redelijk evenwichtig, maar de resolutie iets te krap voor intens en langdurig zakelijk gebruik, bijvoorbeeld om aan Word- of Excel-documenten te werken. Het partnership met Microsoft bood Samsung de kans om standaard de Office-programma’s en enkele nuttige apps zoals Onedrive of Skype te installeren. Heel handig, want alles zit in een aparte map.

De foto- en audiokwaliteit scheert daarentegen geen hoge toppen. In feite lijkt deze tablet ons heel goed geschikt om op het web te surfen, een tekst te lezen, naar tv of video’s te kijken (met een hoofdtelefoon) of foto’s te bekijken. Android biedt de mogelijkheid om meerdere Google-accounts te gebruiken en dus is dit de ideale tablet voor het hele gezin.

Voor een tablet van deze afmetingen en dit niveau is de prijs van 349,99 euro waarschijnlijk nog het grootste pluspunt.