Wat is de impact van de brexit op de roamingkosten voor Orange-klanten?

Brexit: The End. Nog meer dan de spannendste thriller op Netflix hielden de brexit en alles daarrond ons maandenlang aan het scherm gekluisterd. Maar vanaf 31 januari is de scheiding tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa eindelijk een feit en verlaten de Britten dus officieel de EU.

Wat verandert er nu juist en wat is de impact op de roamingkosten in het Verenigd Koninkrijk? Eén ding is zeker: Orange past zijn roamingtarieven niet aan!

01.02.2020
Door Céline R

Brexit: wat betekent het?

Om te beginnen eerst een klein beetje uitleg over het woord dat ons (en de hele Europese Unie) al zo lang bezighoudt. De term brexit verscheen voor het eerst in 2012 op de blog van Peter Wilding, voorzitter van de denktank British Influence. Het is een samentrekking van 'British' en 'exit', vertaald 'Brits vertrek'. In 2016 werd het officieel opgenomen in het Oxford English Dictionary (OED), het voornaamst Engelse woordenboek.

En het is niet het enige woord dat we door heel deze politieke kwestie erbij kregen, ondertussen spreekt men zelfs over een heuse Brexodus en Brexiles.

Brexodus

Sinds het referendum in 2016 hebben meer dan 10.000 Britten geprobeerd om staatsburger te worden van een ander land. Andere Britten of niet-Britten verlieten het land om elders een nieuw leven te starten. Daarnaast vestigden ook veel Britse bedrijven zich buiten het Verenigd Koninkrijk. Voor deze uittocht bedacht men de term Brexodus (van exodus, uittocht).

Brexiles

De bovenvernoemde Britse en niet-Britse inwoners die vooruitlopend op de brexit het Verenigd Koninkrijk verlieten, worden Brexiles genoemd (van exile= banneling).

Wat verandert er?

Eigenlijk verandert er vanaf 31 januari weinig tot niets. Groot-Brittannië verlaat dan officieel de Europese Instellingen, maar verder zijn er tot eind december geen echte grote gevolgen.

Dat komt omdat het brexitakkoord (officieel Withdrawal Agreement genoemd) tot dan een overbruggingsperiode voorziet. In die periode is er nog altijd vrij verkeer van personen, goederen en diensten tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europse Unie. Tot dan moet het VK (UK in het Engels) de Europese richtlijnen en regels blijven respecteren. Wordt vervolg vanaf 1 januari 2021 …

Brexit en roaming: geen stijging van de tarieven bij Orange

Zoals wij het zien, is de situatie al gespannen en ingewikkeld genoeg. Ondanks die moeilijke politieke toestand en alle onzekerheid die daaruit voortvloeit, is één ding zeker: Orange cancelt liever de brexit en doet er dus niet aan mee! In die zin dat we onze tarieven voor roaming, zowel voor abonnementen als herlaadkaarten, in Groot-Brittannië niet aanpassen!

En ook na 31 december 2020, als het Verenigd Koninkrijk officieel de Europese Unie verlaat, zullen we onze roamingprijzen níet aanpassen, beloofd!

Roaming in het Verenigd Koninkrijk

Vanaf 31 januari 2020 blijf je in het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) gewoon bellen, sms'en en surfen zoals je dat ervoor al deed, binnen de grenzen van je tariefplan en net zoals in België. Met je Belgische Orange-abonnement of –herlaadkaart betaal je dus geen roamingkosten in Groot-Brittannië.

Hopelijk stelt dat je gerust? Aarzel dus niet om een citytripje naar Londen te boeken!

Roamingtarieven voor abonnementen in het Verenigd Koninkrijk

Roamingkosten voor herlaadkaarten in het Verenigd Koninkrijk

Lees ook: “Reis gepland? 4 roaming-tips om zorgeloos verbonden te blijven!”

Lees ook: “Altijd verbonden op reis... ook aan het zwembad (PDF, 4 MB)”