Menu

Use this environment for content changes

Warning: Please do not use this environment for content changes

Blog

Je wachtwoorden beheren doe je zo

Tech

We leven steeds meer online. Elke dag loggen we in op verschillende accounts en dat ook nog eens op meerdere toestellen. En, oh, drama – wat als plots je wachtwoord vergeten bent? Inloggen op bijvoorbeeld Facebook zonder wachtwoord lukt niet … dus wat doe je dan best wel? In deze blog geven we je een handig overzicht van de beste apps om je wachtwoorden te beheren!

06.05.2021 Maité Delgado

Wat is een wachtwoordmanager?

Een wachtwoordmanager is een soort digitale kluis waarin je al je gebruikersnamen en wachtwoorden kan opslaan. Het enige wat jij hoeft te onthouden, is het wachtwoord van de manager. Zodra je een website bezoekt waarvan je de inloggegevens hebt opgeslagen, vult de app automatisch alles voor jou in. Gedaan dus met panikeren wanneer je het wachtwoord van je Facebook-account vergeten bent!

Voor we je de beste gratis wachtwoordmanagers voorstellen, herinneren we je er graag aan dat een wachtwoordmanager géén wachtwoordgenerator is. Het is met andere woorden erg belangrijk om altijd een sterk wachtwoord te kiezen.

Wat is een veilig wachtwoord? 6 tips om hackers af te schrikken!

Cybercriminelen beleven hoogdagen op het internet. Van fraude tot mails kraken: hackers gaan steeds professioneler te werk. Net daarom is het belangrijk om een veilig en sterk paswoord te kiezen. Vergelijk het bijvoorbeeld met een huis waarvan de voordeur op een kier staat, of eentje waarvan de deur stevig op slot is.

Hoe zo’n wachtwoord eruitziet? Hier zijn enkele tips:

  • Gebruik per wachtwoord minstens 12 tekens. Een lang en uniek wachtwoord houdt goed stand tegen geautomatiseerde aanvallen: een must als je weet dat cybercriminelen tot miljarden wachtwoorden per seconde kunnen testen.
  • Combineer kleine letters (a-z), hoofdletters (A-Z), cijfers (0-9) en speciale tekens (#,&,!,ç).
  • Bedenk een absurde wachtwoordzin en vervang bepaalde letters door cijfers, bijvoorbeeld: DePaar3eKatReistNaar4frika!
  • Vermijd gemakkelijk te achterhalen wachtwoorden zoals: de naam van je hond, je geboortedatum, je bedrijfsnaam, de naam van je partner, …
  • Verander om de 3 maanden je wachtwoord.
  • Gebruik NOOIT hetzelfde wachtwoord voor meerdere websites of accounts. Zodra er één account gehackt wordt, valt je cyberveiligheid als een kaartenhuisje in elkaar.

Bonustip #1: Activeer je tweestapsverificatie. Hiermee kan je bijvoorbeeld een code laten sturen naar een ander apparaat telkens wanneer je je probeert in te loggen. Zo maak het hackers nog moeilijker om in je account in te breken! Wil je écht next-level gaan? Veel smartphones zijn tegenwoordig uitgerust met een vingerafdruksensor en/of Face ID-functie: in plaats van een wachtwoord op te vragen, scant het toestel letterlijk jouw biometrische gegevens. Handig voor onder meer mobiel bankieren extra veilig te maken!

Bonustip #2: Test hoe goed beveiligd je account is. Met deze gratis test van overheidsdienst SafeOnWeb.be ontdek je op enkele minuten tijd hoe goed jouw wachtwoorden bestand zijn tegen digitale inbrekers of datalekken.

Ja, ik wil testen hoe goed mijn account beveiligd is!

Wachtwoorden opslaan via Apple of Google

Heb je een iPhone of Android smartphone? Goed nieuws! Zowel Apple als Google bieden een ingebouwde oplossing aan waarvoor jij helemaal niets hoeft te doen.

Op je iPhone, Mac, Apple Watch, iPad en Apple TV kan je vertrouwen op de iCloud sleutelhanger. Die vult je gebruikersnamen en wachtwoorden automatisch in – ook in Safari. Opgelet, dit werkt niet voor Chrome, Android of Windows-apps. Ze is dus echt bedoeld voor mensen die enkel Apple-apparaten gebruiken.

Daarnaast kan je ook met je Google-account probleemloos inloggen op verschillende apps, websites en toestellen. Hou alleen rekening met deze 2 voorwaarden:

  • je gebruikt een Android-toestel
  • je bent ingelogd op Chrome terwijl de synchronisatie is ingeschakeld

Daarnaast helpt ook passwords.google.com je om altijd en overal je bewaarde wachtwoorden te beheren. Gebruik je een iPhone of iPad? Dan zijn je wachtwoorden alleen toegankelijk als je de webbrowser Chrome gebruikt (werkt dus niet op andere apps en browsers).

5 onafhankelijke wachtwoordmanagers

Naast de twee internetgiganten Apple en Google bestaan er verschillende diensten en apps om je paswoorden veilig online te bewaren. Wij selecteerden voor jou 5 gratis toepassingen die je wachtwoorden met plezier beheren!

Voor sommige moet je betalen, maar wij vonden voor jou veilige opensource-apps die helemaal gratis zijn. Ze maken dus gebruiken van technologie waarvan de broncode voor iedereen toegankelijk is en niemand kan er ongemerkt verdachte software in installeren. Met deze apps zit je dus veilig!

1. Bitwarden

Zonder twijfel een van onze favorieten! Deze software is open source: dat wil zeggen dat de broncode van de technologie voor iedereen toegankelijk is en niemand dus stiekem verdachte software kan installeren. Je hebt toegang tot je gegevens vanuit:

  • een webbrowser (Safari, Opera, Chrome, Edge, Firefox, Brave)
  • je besturingssysteem (Windows, macOS, ChromeOS, Linux)
  • je iPhone of iPad
  • je Android-toestel

Op de officiële website vind je een volledig overzicht van alle apps en extensies voor alle mogelijke toepassingen. Deel je een computer met anderen? Dan hoef je bijvoorbeeld alleen maar naar vault.bitwarden.com te gaan.

Bitwarden installeren

2. Cozy Cloud

Nog zo’n opensourcetoepassing! Cozy Cloud is een Europese clouddienst die zowel gegevens bewaart als een een back-up maakt van je wachtwoorden en betaalmiddelen. Alle informatie wordt versleuteld en zit dus veilig weggeborgen. Onlangs lanceerde Cozy Cloud ook een oplossing om net zoals Bitwarden je wachtwoorden via een webbrowser te synchroniseren tussen diverse toestellen. 

Cozy Cloud downloaden voor iPhone. Cozy Cloud downloaden voor Android.

3. Firefox Lockwise

Firefox Lockwise is een gratis wachtwoordmanager die op alle toestellen je wachtwoorden in Firefox voor jou onthoudt. Je inloggegevens worden veilig gesynchroniseerd tussen je pc, laptop, smartphone en/of tablet.

Firefox Lockwise downloaden voor iPhone. Firefox Lockwise downloaden voor Android.

4. LastPass

LastPass is ontzettend krachtig in zijn eenvoud. Hoewel deze wachtwoordmanager ook een betalend abonnement aanbiedt, kan je ook in de gratis versie vertrouwen op een van de beste wachtwoordmanagers op de markt. Met LastPass kan je zelfs iemand die je vertrouwt toegang geven tot je data! 

LastPass downloaden voor iPhone. LastPass downloaden voor Android.

5. Dashlane

Tot 50 wachtwoorden op een veilige plek gratis bewaren? Yes, please! Dashlane beheert voor jou zowel je wachtwoorden als betaalinformatie. Ook wachtwoorden invoeren verloopt automatisch. De betalende versie biedt aanvullende features voor nog meer online veiligheid. 

Dashlane downloaden voor iPhone. Dashlane downloaden voor Android.

Geef cybercrime geen kans

Bij Orange België hechten we veel belang aan de digitale veiligheid van onze klanten. Daarom vind je op onze website onder meer een uitgebreid overzicht van de belangrijkste vormen van internetcriminaliteit. Daar publiceren we trouwens ook elke maand een exclusieve cybercrime tip.

Orange Mobile Serenity, het beveiligde netwerk

Als je op het mobiele netwerk van Orange surft, is je toestel beschermd tegen bedreigingen uit binnen- en buitenland. Je wordt gewaarschuwd als je frauduleuze websites probeert te openen en je kan ongewenste inhoud blokkeren. Dat alles op een heel gebruiksvriendelijke manier, zonder dat je zelf iets hoeft te installeren of activeren. 

Wil je nog meer beveiliging? Download onze twee beveiligingstoepassingen!

De app Orange Mobile Serenity Plusnaast onze antivirussoftware beveilig je op deze manier ook je smartphone en die van je gezin bij het surfen op openbare WiFi-netwerken.

Wil je in alle veiligheid surfen? Gebruik dan de Orange-modem die bij je internetverbinding wordt geleverd. Deze biedt alle bescherming die je nodig hebt voor jou en je omgeving.

De app Orange mobile Serenity Plus Child: Je kan ook de surfsessies van je kinderen op openbare WiFi-netwerken beveiligen. Je kan beheren welke websites ze kunnen bezoeken, hun e-mailadres beveiligen en hun surftijden instellen

 

Zin in nog meer leuke weetjes? Volg ons op Facebook (@orange) en Instagram (@orange_belgium)!

Ja, ik wil meer info over cybercrime.

LEES OOK:

▶️  Alles wat je moet weten over cybercrime

▶️  Smartphone gestolen of verloren: wat nu?

Found this useful? Share with

Maité Delgado
Maité Delgado
Altijd op zoek naar interessante telco nieuwtjes en weetjes, handige apps, tips en tricks om jullie up to date te houden!