Menu
Blog

Waarom je tieners liever op Snapchat en Instagram zitten

Fun

Dacht je je kinderen te kunnen volgen op Facebook? Slecht nieuws: ze zitten al ergens anders, voornamelijk op Instagram en Snapchat. Wij leggen je uit waarom.

31.01.2018 Céline Roman

De grote liefde tussen tieners en Facebook is intussen wat bekoeld. Volgens de laatste statistieken is het Facebookgebruik onder 12- tot 17-jarigen het voorbije jaar met ruim 3 % gezakt.
Een analist van eMarketer, Oscar Orozco, probeert het fenomeen te verklaren: "We stellen vast dat tieners die op Facebook zitten er minder vaak op zitten dan vroeger. Bij de jonge tieners merken we zelfs een nieuwe trend: zij laten Facebook helemaal links liggen. De anderen ruilen Facebook in voor Instagram (nvdr, dat ook eigendom is van Facebook)."
Waarom? Facebook zou niet leuk genoeg zijn. Het zou te algemeen zijn, te serieus ook. Een beetje voorbijgestreefd dus. Dat Snapchat en Instagram zonder moeite jongeren lokten, is omdat die apps met hen communiceren, voornamelijk visueel dan (met foto's, video's, animaties).

Snapchat gaat fier voorop, maar Instagram groeit explosief

Begin 2018 is Snapchat populairder geworden bij jongeren dan Facebook. In de Verenigde Staten telde Snapchat 40 miljoen jonge gebruikers tegenover 38 miljoen voor Facebook. Daar kon Facebook zijn imago nog wat opvijzelen met zijn upgrade van Instagram. Waar Instagram vroeger een netwerk was om foto's op te delen, werd de broncode nu uitgebreid met de codes van Snapchat, zodat tieners nu ook de door hen zo geliefde stories en zelfs polls met hun vrienden kunnen creëren. En dat loont! Dagelijks bekijken 300 miljoen gebruikers hun Instagram Stories. Dat is bijna dubbel zoveel als op Snapchat, met 173 miljoen dagelijkse gebruikers. Alsof het niets is! Sinds de lancering van de stories in 2016 krijgt Instagram er zo'n 50 miljoen gebruikers per kwartaal bij. Snapchat moet het met vijf keer minder stellen.

Hoe gebruik je Snap en Insta? (voor volwassenen)

Hebben we je nog niet uitgelegd wat Instagram en Snapchat zijn? Wij vatten het voor je samen!
Instagram is een applicatie om foto's te delen met je vrienden of met de hele wereld. Je kan liken, reageren en stories creëren. Dat is trouwens wat tieners het liefste doen. Een storie kan bestaan uit foto's en/of video's, aangevuld met filters, animaties en polls;
Snapchat is een beetje ingewikkelder om te begrijpen als je het internet niet met de paplepel kreeg ingegeven. Snapchat is ook een netwerk waarop je berichten, foto's en video's vluchtig deelt met je netwerk. Zodra je een bericht hebt bekeken, verdwijnt het. Je kan delen met iedereen of met al je vrienden, of je kan privéberichten versturen. Verrassend zijn de nieuwe vensters en opties als je naar rechts, links, boven of beneden swipet. Tieners zijn er direct mee weg. Volwassen hebben meer tijd nodig en verliezen al snel het overzicht.

 

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.