Menu
Blog

Waarom je op je hoede moet zijn voor gratis wifi-netwerken

Tot uw dienst

De gratis wifi-netwerken in winkels en openbare plaatsen lijken voor sommigen een geschenk uit de hemel. Maar let op: je zou er een hoge prijs voor kunnen betalen … Wacht nog even voor je je verbinding uitschakelt: wij hebben enkele tips voor je.

11.12.2015 Andy Van Schil

Gratis wifi aanbieden – al dan niet beperkt in tijd – is een commerciële troef geworden voor heel wat merken. Verschillende studies staven dat. Vaak hoef je zelfs geen wachtwoord in te geven om verbinding te maken. Hooguit moet je al eens een account aanmaken of je Facebook-account koppelen. Een klein gebaar dat zowel klanten als handelaars gelukkig maakt … maar ook hackers wrijven zich in de handen!

Want als je verbonden bent met een openbaar wifi-netwerk kunnen ze vrije toegang krijgen tot de onbeveiligde toestellen die met hetzelfde netwerk verbonden zijn. En dus ook het jouwe. Sommige hackers maken mechanismen die ze tussen het wifi-netwerk en jou plaatsen. Je communiceert dan niet rechtstreeks met het toegangspunt; in werkelijkheid stuur je je gegevens naar de hackers die ermee doen wat ze willen. Bovendien kunnen ze malware (Malicious software) loslaten op je toestel.

Hoe wapen je je tegen hackers?

  • Verbreek de wifi-verbinding als je geen internet nodig hebt

Zelfs als je niet actief verbonden bent met een netwerk, blijft de wifi-functie van je smartphone (indien ingeschakeld) gegevens versturen naar netwerken. Als je de verbinding verbreekt, bescherm je jezelf en zorg je dat je batterij langer meegaat. Je mobiele internetverbinding is beveiligd, want ze is niet gedeeld met anderen.

  • Deel, maar zonder overdrijven

Als je op een openbare plaats en via wifi verbinding maakt met het internet, moet je je toestel beveiligen met een wachtwoord en verbreek je de verbinding zodra je klaar bent. Op je computer schakel je de optie "delen" uit in de systeemvoorkeuren.

  • Wees niet naïef

Neem niet zomaar aan dat een wifi-verbinding veilig is omdat ze openbaar is en ongevaarlijk lijkt. Het kan om een valse verbinding gaan die door een cybercrimineel werd opgezet om persoonlijke gegevens te verzamelen. Op een openbare plaats moet je nagaan of je wel degelijk verbonden bent met het netwerk van die plaats. Geef de voorkeur aan netwerken die beveiligd zijn met een wachtwoord. Nog niet tevreden? Dan kan je een vpn-verbinding instellen, een soort veiligheidsgordel die alle gevaren afweert.

Tags

Found this useful? Share with

Andy Van Schil