Menu
Blog

Waarom het geen goed idee is om de Sony Xperia XZ links te laten liggen

Tech

Sony zat deze zomer niet stil, met onder andere twee nieuwe, betaalbare smartphones, de XA1 en de grote L1. Wij kijken deze maand liever even achterom, naar de Xperia XZ. Deze smartphone kwam eind 2016 op de markt en staat nog altijd zijn mannetje, maar zijn prijs is fors gezakt. Een buitenkans!

08.08.2017 Cédric Godart

9 maanden later en op papier nog altijd perfect
Dit was bij de lancering een topmodel en één blik op de onderdelen leert ons dat de Xperia XZ nog altijd meekan met de besten: Snapdragon 820, 3 GB aan RAM-geheugen, standaard opslagcapaciteit van 32 GB, uitbreidbaar met een microSD, een scherm met full HD-resolutie en een USB-C-aansluiting. De ondersteuning van 4G+ netwerken en de biometrische sensor (voor vingerafdrukken) in de aan-knop zijn bijzonder praktisch.

Overstap naar Android 7
Dit was in december 2016 één van de eerste toestellen met Android Nougat aan boord. Leuke extra’s waren de langere batterijduur en de manuele scherpstelling van foto’s. Sinds enkele weken is de ZX voorzien van Android 7.1.1 met talrijke verbeteringen en de volledige set beveiligingscorrecties.

Oogstrelend fototoestel
De hoge beeldkwaliteit is te danken aan de Sony 23 Mpx Exmor RS-sensor met digitale beeldstabilisatie. De ervaring die het merk heeft opgedaan met zijn bekende videocamera’s kwam hier goed van pas. Het toestel heeft een scherpstelsensor met laser en een RGB-infraroodsensor voor levendige kleuren. Zelfs bij weinig licht levert dit scherpe details op. De beelden zien er wat kouder uit dan bij Samsung, maar waarschijnlijk ook natuurgetrouwer. Volgens ons kan de XZ zich meten met de beste smartphonecamera’s van het moment, vooral sinds het systeem nog werd verfijnd met enkele updates. De selfiecamera van 13 megapixel werkt ook nog behoorlijk bij weinig licht, maar de beelden zijn dan wat minder scherp. Het resultaat is soms flatterend, maar minder natuurlijk.

Een batterij die het langer uithoudt
Toen de XZ op de markt kwam, haalde het toestel met moeite een volledige dag zonder bijladen, maar de diverse updates - waaronder Android 7 - hebben daarin verandering gebracht. De batterij van 2900 mAh is nu beter gekalibreerd en de telefoon haalt ruim een dag en vaak zelfs wat meer, maar 2 volledige dagen zit er niet in, zelfs niet als je de aanbevolen optimalisaties inschakelt.

Slanke vormen ... en niet bang van water
… of van stof! De Xperia XZ is ontwikkeld om de kleine beproevingen van het dagelijks leven te doorstaan, zoals onverwachte waterspetters. Maak gerust een flinke boswandeling, een plotse regenbui kan geen kwaad. En je oogst beslist bewonderende blikken met dit toestel, want de Sony-vormgeving is nog altijd even stijlvol (hoewel ze de volgende maanden zou veranderen).

Je vindt de Xperia XZ van Sony in onze online shop (samen met andere Sony-modellen) of in je Orange Shop, voor € 499,99.

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.