Waarom gamen met je (klein)kinderen zo’n goed idee is
Fun
Vroeger waren het poppen en blokken – nu videogames. Steeds meer kinderen gamen in hun vrije tijd. Voor (groot)ouders is gaming dan weer vaak onbekend terrein. Maar heb je er al eens aan gedacht om eens mee te spelen? Ontdek hier waarom gamen met je (klein)kinderen een echte aanrader is!
Als je zelf nog nooit een videospel gespeeld hebt, begrijpen we dat games een wereld op zichzelf lijken. Of misschien denk je dat computerspelletjes echt iets zijn voor ‘de jeugd’. Je zou verbaasd zijn!
Wist je bijvoorbeeld dat de oudste competitieve gamer maar liefst 78 jaar oud is? De Zweed Abbe Drakborg ontdekte videogames na zijn pensioen en is sindsdien echt gebeten door de gaming microbe. En dan is er nog Hamako ‘Gaming Grandma’ Mori! De 90-jarige Japanse werd door het Guinness Book of Records uitgeroepen tot de oudste YouTube-gamer.
Als zij het kunnen, kan jij het ook!
En waarom niet eens gewoon meespelen met je (klein)kinderen? Zo ontdek je zelf de positieve effecten van gamen, verken je de leefwereld van je (klein)kind én word je sowieso meteen de tofste (groot)ouder ter wereld!
- Wat zijn de positieve effecten van gamen?
- Was het nu FPS of RPG? Deze 10 gametermen moet je kennen!
- Tips & tricks om samen te gamen
- Onbeperkt internet voor onbeperkt gameplezier
TIP: Ken jij ons esport-platform Orange Arena al? Je vindt er een waaier aan gratis games én je kan er je (nieuwe) skills testen in exclusieve toernooien.
Stoer! Breng me naar de Arena.
Wat zijn de positieve effecten van gamen?
Ok, laten we beginnen bij het begin: wat maakt gamen zo leuk? Tegenwoordig vind je videogames in alle vormen, maten en genres. Een opvallend positief effect dat ze volgens wetenschappers aan de Universiteit van Amsterdam gemeen hebben: ze maken ons slimmer.
Gaming helpt ons namelijk om reflexen te trainen, je geheugen gezond te houden, patronen te herkennen en problemen op te lossen. Mooi, toch?
Daarnaast stimuleren games je autonomie: als gamer stippel je zelf je pad uit en dat houdt heel wat beslissingen in. Welke tools heb je nodig om je doel te bereiken? Hoe overtuig je bepaalde personages om je te helpen? En hoeveel geld moet je verdienen om die coole outfit te kunnen ‘kopen’?
Tot slot draagt het ook bij aan de sociale verbondenheid. Hoewel gaming asociaal kan lijken, is niets minder maar. Veel gamers vinden het fantastisch om met of tegen vrienden te spelen. Zo beleven ze het spel met iemand anders én ontwikkelen ze hun sociale vaardigheden.
Interessant, welke voordelen heeft gamen nog?
Was het nu FPS of RPG? Deze 10 gametermen moet je kennen
Net zoals andere hobby’s en sporten heeft ook gaming z’n eigen taaltje. En net zoals je gemakkelijker kan meepraten over voetbal als je af en toe ook een balletje trapt (of de spelregels opzoekt voor een wedstrijd), zal je de lingo van gamers beter begrijpen als je af en toe ook zelf eens gamet.
Om je een handje te helpen, hebben we alvast 10 gametermen geselecteerd die je zéker moet kennen.
- DLC – Deze afkorting verwijst naar ‘downloadable content’. Concreet gaat het om alle uitbreidingen bovenop het basisspel. Denk bijvoorbeeld aan extra personages, nieuwe levels of speciale wapens.
- Noob – Wil je meteen het ijs breken voor je eerste partijtje? Waarschuw je tiener dat je een echte ‘noob’ bent! Daarmee geef je aan dat je een echte beginner bent.
- Easter Egg – Nee, de paashaas gamet niet. Wat deze ‘paaseieren’ wél zijn: grappige boodschappen of acties die de makers verstoppen in je spel.
- Spawnen – Als er in je spel plots een vijand, andere speler of voorwerp verschijnt, is het item in kwestie ‘gespawned’. Schakel je iets of iemand uit en komen ze terug? Dan is er sprake van ‘respawnen’.
- Glitch – Zelfs de beste games vertonen foutjes. Zo’n foutje wordt een glitch genoemd. Denk bijvoorbeeld aan een paard dat plots door de lucht galoppeert.
- HP en XP – Personages hebben vaak ‘Health Points’ (HP) en ‘Experience Points’ (XP). In beide gevallen geldt: hoe meer, hoe beter!
- NPC – Staat voor ‘non-playable character’. Of, in andere woorden: alle personages die jij of een andere speler niét controleren in jouw spel.
- Mod – Heeft jouw (klein)kind een ‘mod’ geïnstalleerd? Dan wil dat zeggen dat ze de game zelf hebben aangepast om hun eigen game-ervaring te verbeteren. Omdat er zoveel mods bestaan, raden we aan om hen gewoon te vragen wat hun mod doet.
- FPS of RPG? – Deze twee afkortingen verwijzen doorgaans naar het soort game. In een ‘first-person shooter’ (FPS) zie je de wereld door de ogen van je personage. Je ziet op je scherm meestal nog net de handen en het wapen. ‘Call of Duty’ en ‘Counter Strike’ zijn hier echte klassiekers. Bij een ‘role playing game’ (RPG) word je ondergedompeld in een gigantisch verhaal. In het razend populaire spel ‘The Witcher 3’, bijvoorbeeld, kruip je in de huid van monsterjager Geralt van Rivia. Het hoeft niet te verbazen dat je zo’n RPG niet op een weekend uitspeelt … Voor de belangrijkste verhaallijn alleen al hebben spelers van The Witcher 3 gemiddeld 52 uur nodig. Wil je echt àlles gedaan hebben? Reken dan op gemiddeld 107 uur.
- Sandbox – Sommige spellen hebben een rigide structuur, andere geven spelers zoveel mogelijk vrijheid. De bekendste sandbox games? Ongetwijfeld ‘Minecraft’ en ‘Animal Crossing’. Daar bouwen spelers hun eigen wereld echt vanaf nul op.
Uiteraard zijn er nog veel meer begrippen! Voor een uitgebreider ABC van het gamen verwijzen je graag door naar dit artikel.
Tips en tricks om samen te gamen
Het allerleukste aan games? Je kan op verschillende manieren ‘samen gamen’:
- Je kan naast elkaar op de zetel de spelconsole afwisselen.
- Je kan online afspreken.
- Je kan samen een offline co-op game spelen op de zetel.
- Je kan tegen elkaar spelen in een multiplayer game.
Wat is een co-op game?
Co-op staat voor ‘co-operative’. Het zijn spellen die je samen moét spelen – online of offline. Wat beide versies gemeen hebben: de spelers moeten hun krachten bundelen om alle missies tot een goed einde te brengen.
Onze favoriete co-ops zijn onder meer Overcooked, A Way Out en Unravel 2.
Speel eens tegen elkaar
Wie gezonde competitie wel kan smaken, kan uiteraard ook tegen elkaar spelen. Denk bijvoorbeeld aan schietspelletjes of racewedstrijden. Hier zijn we fan van onder meer League of Legends, Fortnite en Crash Bandicoot Racing.
Of het knotsgekke Frantics! Dit videospel voor spelers vanaf 3 jaar bedien je trouwens volledig met de smartphone. Fun verzekerd voor de hele familie, dus.
Spreek je kind aan over geweld, taalgebruik & stereotypen
Ben jij als (groot)ouder soms bezorgd over de inhoud van sommige games? Door samen met je (klein)kind te gamen help je hen om alles gemakkelijker te kaderen. We kunnen je hier trouwens meteen ook geruststellen: kinderen worden niét gewelddadig van games.
Onbeperkt internet voor onbeperkt gameplezier
Zodra je de smaak te pakken hebt, wordt samen gamen vast en zeker een van jullie nieuwe familieactiviteiten. En dat wil je niet laten verpesten door een tekort aan data!
Heb je thuis een Love-pack? Kies dan voor een Go Extreme-abonnement voor mobiel verbruik en profiteer ook van onbeperkt sms'en, bellen en 70 GB mobiel internet per maand! En geniet nog meer van gaming-ervaring met onze optie Ultra Gaming! Een Xbox Serie S, toegang tot de Game Pass Ultimate en nog 5GB extra.
Whoa, ik wil onbeperkt gameplezier!
Lees ook:
▶️ 6 dingen die je moet weten over videogames
▶️ Alles wat je moet weten over Orange Smart Home
Tags
Found this useful? Share with