Menu
Blog

Waarom de Xiaomi Mi 9T deze zomer de show steelt

Tech

De Mi 9T bewijst opnieuw dat Xiaomi in België aan een snelle opmars bezig is, met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Lees snel onze test.

02.08.2019 Cédric Godart

Uitschuifbare camera, superlange batterijduur en een bescheiden prijs … de Xiaomi Mi 9T hoeft niet onder te doen voor de grote spelers. Het toestel is nu beschikbaar. Ontdek hier waarom dit je volgende smartphone wordt.

De technische kwaliteiten van een (heel goed) topmodel

Wij moeten iets opbiechten. Toen het toestel op ons bureau belandde, hebben we met onze collega’s het raadspel gespeeld. Hoeveel dachten zij dat de Xiaomi Mi 9T kost? Elke keer kregen wij hetzelfde antwoord: meer dan 500 euro. Zij hadden het mis: slechts 379,99 € voor 128 GB! De nieuwste smartphone van het Chinese merk laat een diepe indruk na.

Technisch is er echt niets op aan te merken:

  • Groot scherm van 6,39 inch (15,24 cm)
  • Geheugen van 128 GB
  • Full HD+ resolutie
  • Snapdragon 730 met GPU Adreno en 6 GB RAM
  • Batterij van 4.000 mAh die supersnel oplaadt (en het 2 dagen volhoudt).

Aandacht voor design

Xiaomi heeft veel design-energie in dit toestel gestopt. Het scherm is dan ook mooi en gaaf, zonder “notch” of inkeping en met hele fijne randen. Het bedekt vrijwel de hele voorkant, waardoor je als het ware door de apps wordt opgeslorpt. Wij gingen er meerdere dagen mee aan de slag. Tevredenheid over de hele lijn: het toestel verzwakt niet, warmt niet te veel op en Android werkt altijd even vlot.

De achterkant is al even mooi afgewerkt, met mooi gewelfde randen. Voor vingerafdrukken is het even opletten, maar een zacht doekje (of transparante cover) lost dat probleem op.

Vingerafdruksensor in het scherm

Je ziet hem niet en toch is de vingerafdruksensor niet verdwenen. Hij zit nu in het scherm en dat is even wennen. Maar al na korte tijd heb je het trucje onder de knie en dan werkt hij uitstekend.

Xiaomi biedt ook gezichtsherkenning voor ontgrendeling, maar deze functie is niet zo veilig als bij Apple. En met een beschermfolie op het scherm werkt ze ook niet zo goed.

Wat wel leuk is is dat je kan kiezen tussen twee oplossingen om de toegang tot je smartphone te beveiligen.

Camera’s: pop-up vooraan, drie lenzen achteraan

Laten we beginnen met de camera van 48 megapixel op de achterkant, waar niet minder dan 3 sensoren zitten: de hoofdsensor, eentje met een 2 X optische zoom (en een 10 X digitale zoom) en ten slotte een groothoek.

Als de lichtsterkte aanvaardbaar is, zijn de foto’s absoluut geslaagd. De scherpstelling verloopt trouwens ook supersnel. Alles zit goed: het contrast, de balans en de kleuren. ’s Nachts waren wij minder onder de indruk: de nachtmodus heeft ons niet volledig kunnen overtuigen. Maar de portretstand is dan weer heel overtuigend, die is zoals bij de grote spelers. Het onderwerp is scherp, de achtergrond heerlijk artistiek wazig.

De selfiecamera vooraan (van 20 megapixel) is al even opmerkelijk. De fabrikant heeft voor en pop-up camera gekozen. Zodra je de app start, schiet de kleine sensor tevoorschijn uit zijn holte. Het mechanisme zou bestand zijn tegen 300.000 keer openingen en dat is meer dan voldoende. De pop-up camera is niet alleen verrassend, maar presteert ook uiterst goed. En je wint dus dubbel: je geniet een grotere schermoppervlakte zonder aan fotokwaliteit te verliezen.

Android 9.0 met de extra verfijning van Xiaomi

De Mi 9T functioneert met Android 9.0 Pie, waaraan de fabrikant de MIUI 10 interface heeft toegevoegd. Eigenlijk gaat het om meer dan een interface, Android werd grondig herwerkt. Er zit bijvoorbeeld geen app drawer op: je beheert je apps en mappen zoals op een iPhone. De menu’s zijn duidelijk en overzichtelijk, de bediening heel intuïtief. Je kan een 2e interface toevoegen, met een apart wachtwoord, bijvoorbeeld om werk en vrije tijd gescheiden te houden.

Het is nu al bekend dat de Mi 9T tegen het einde van het jaar een update naar Android 10 Q krijgt. Dus inclusief nieuwe icoontjes en een ‘dark mode’, die nu stilaan doordringt bij alle merken.

Autonomie ? Indrukwekkend

Ten slotte nog iets over de batterij: die van de Mi 9T is 4000 mAh sterk en bij courant gebruik gewoonweg verbluffend. Een complete laadbeurt was bij ons vrijwel altijd goed voor twee volledige dagen smartphoneplezier! En de lader van 18 W laadt je smartphone in een mum van tijd op.

Conclusie: wat wij vooral onthouden

Sterke punten:

  • Kwaliteitsvolle pop-up camera op de voorkant
  • Mooi scherm dat de voorkant vrijwel volledig inneemt
  • Uitstekende prestaties voor deze prijs

Zwakke punten:

  • ’s Nachts eerder middelmatige foto’s
  • Misschien iets te groot

▶️ De Xiaomi Mi 9T 128 GB is in onze e-shop verkrijgbaar voor 379,99 € of voor 79 € met Koala Smartphone.

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.