Waarom de P30 Lite alles heeft om in je smaak te vallen

Tech

Een complete verrassing, zo mag je de P30 Lite wel omschrijven. Hij past in het rijtje van de P30 en P30 Pro en heeft veel troeven om het helemaal te maken als middenklasser, onder andere met zijn drie camera’s.

08.05.2019
Door Cedric

Nauwelijks lagen de P30 en P30 Pro in de rekken, of Huawei kondigde begin april al een 3e versie van dit toestel aan. Ondanks zijn prijs - 329,99 euro zonder abonnement - biedt dit toestel je een veel rijkere uitrusting dan de meeste van zijn concurrenten.
Zoals Samsung besteedt Huawei dit jaar veel aandacht aan zijn midrange. In die mate zelfs, dat je je kan afvragen hoe nuttig die dure smartphones zijn en of iedereen hun extra functies wel nodig heeft.

Wat is een LTPS-scherm?

Als je er even over nadenkt, besef je dat het voor fabrikanten heel moeilijk of onmogelijk is om een OLED-scherm aan te bieden in deze prijscategorie. Daarom heeft Huawei voor de P30 Lite zijn oog laten vallen op een LTPS-scherm van 6,15 inch, met een hoge resolutie van niet minder dan 2312 pixels bij 1080.
Waarom een LTPS-scherm en geen LCD? Hier past een woordje uitleg. LTPS betekent "Low Temperature PolySilicon". Het gebruikte materiaal, polykristallijn silicium, is heel lichtgevoelig. Daarom vind je het ook in zonnepanelen. Een dergelijk scherm is plaatsbesparend en verbruikt veel minder energie dan een klassiek LCD-scherm.
Als je de P30 Lite nauwkeurig bekijkt, merk je dat hij ongeveer dezelfde vormen heeft als de P30. Hij is zelfs ietsje groter, met de vingerafdruksensor op de achterzijde, terwijl die bij de P30 en de P30 Pro onder het scherm zit.

Foto’s: technische hoogvlieger

Het valt meteen op: de foto’s zijn duidelijk van een hogere kwaliteit dan je gemiddeld mag verwachten van een toestel met deze prijs! De fabrikant heeft aan alles gedacht: een groothoeklens van 24 megapixel met een f/2-lensopening, een ultragroothoek van 8 megapixel (120°) en nog eentje om diepte te meten van 2 megapixel. Onze test bestond uit klassieke foto’s en portretten, zowel overdag als ’s avonds. Die blijken altijd een heel realistisch beeld op te leveren, zodat je bijna vergeet dat ze genomen zijn met de meest bescheiden van de drie P30-modellen. Alleen ’s nachts is het resultaat iets minder, maar dat was te verwachten. Je krijgt wat ruis in het beeld, maar minder dan bij veel concurrenten die het tegenovergestelde beweren.
Op de voorkant beschikt de P30 Lite over een 32-megapixelcamera, die discreet is weggewerkt in een druppelvormige inkeping in het scherm. En ook die sensor breekt alle records, zelfs in vergelijking met veel duurdere toestellen.

Lite, maar veel moois onder de motorkap

De P30 Lite heeft 128 GB aan geheugen aan boord, wat tegenwoordig de norm zou moeten zijn (maar vaak niet gehaald wordt). De processor is een Kirin 710 met acht kernen en 4 GB aan RAM-geheugen. De batterij van 3.240 mAh houdt het langer uit dan een volledige dag. Met de meegeleverde lader verloopt het laden met 18 W op ongeveer 1 uur en 40 minuten.
Het scherm beslaat 90% van de oppervlakte en er zijn weinig toestellen die hiermee kunnen wedijveren in deze prijscategorie. Eerlijk gezegd, deze smartphone biedt je heel veel moois voor je geld.

P30 Lite, al vanaf minder dan 220 euro

Je vindt de P30 Lite van Huawei in onze online shop in het zwart, blauw en wit, voor 329,99 euro zonder abonnement. Met een Koala-abonnement neem je hem mee voor € 49. En als je voor Arend gaat, betaal je maar € 49.

Alles wat je moet weten over de nieuwe Huawei P30 en P30 Pro