Menu

Waarom de iPhone SE nu je aandacht (opnieuw) verdient

Bij de lancering was de iPhone SE een beetje een rariteit, met zijn miniformaat dat aan de eerste iPhones deed denken. Nu beleeft het toestel een tweede jeugd, dankzij iOS 12. Wij leggen een en ander uit.

22.08.2018
Door Cédric

Hoewel ze steeds zeldzamer worden, liggen kleine telefoons zoals de iPhone SE uitstekend in de hand en blijven ze heel praktisch. Dat er wereldwijd grote vraag naar is, hoeft dan ook niet te verbazen.

Vanwaar de letters SE? Toen het toestel gelanceerd werd, in maart 2016, stonden ze voor “Special Edition”. Het was toen de iPhone van de 9e generatie, die onmiddellijk een overrompelend verkoopsucces werd. De meest betaalbare van alle iPhones is ook nu nog heel populair. Op twee jaar tijd is zijn prijs met bijna 50% gedaald: zonder abonnement kost hij € 299 en mét een Orange-abonnement slechts € 59.

Met zijn technische gegevens maakt hij nog altijd indruk, want hij verschilt niet zo heel veel van de iPhone 6S:

- Een IPS-scherm van 4 inch met een quasi HD-resolutie (640 x 1136 pixel)
- Een fotosensor van 12 megapixel achteraan, 4K-compatibel
- Vooraan een sensor van 1,2 megapixel met HD 720p
- 4G met een snelheid tot 150 Mbit/s
- De Touch ID vingerafdruksensor
- Een lichtgewicht: slechts 113 gram
- Een batterij van 1.624 mAh (die het toch comfortabel lang uithoudt door de beperkte schermafmetingen)

Apple heeft zijn toestel sinds 2016 licht aangepast. Het is nu verkrijgbaar met 32 GB en 128 GB aan geheugen (de versies met 16 en 64 GB worden niet langer verkocht). En dat is alleen maar toe te juichen. Bij de lancering werkte de telefoon met iOS 9.3, daarna kreeg hij telkens een update naar een recentere versie van het Apple-systeem. Momenteel is versie 11.4 van kracht en vanaf eind september komt er wel degelijk een update naar iOS 12.

Het model dat wij getest hebben, beschikte al over de bètaversie van iOS 12, die bedoeld is voor testers. Apple wil ons op die manier een goed beeld geven van de toekomstige prestaties. iOS 12 zal modellen als de iPhone SE, 6 en 6S, die door iOS 11 trager waren geworden, immers een flinke boost geven, met 40% prestatiewinst en tot 70% voor het fototoestel.

Onze tests wijzen uit dat dit absoluut geen loze beloften zijn. Bij de lancering in 2016 functioneerde de iPhone SE al bijzonder vlot en na de nieuwste update is dat ook voor deze versies het geval. De interface functioneert nog sneller, de overgang van de ene naar de andere app vraagt nog minder tijd en het fototoestel werkt nu zelfs nauwkeuriger (en sneller). Na een beetje oefenen maakt je foto’s van heel hoge kwaliteit.

In tegenstelling tot talrijke Android-modellen die ouder dan 2 jaar zijn, blijft de iPhone SE evolueren, met nieuwe functies, en iOS 12 (waarvan wij de bètaversie hebben getest) betekent een echte verjongingskuur.

Als je een kleine en lichte smartphone zoekt, voor een zeer redelijke prijs, dan is dit de iPhone die je zoekt. Vooral in combinatie met een iPad van een groter formaat, aangezien beide toestellen gegevens delen en uitwisselen zonder dat je ernaar hoeft om te kijken. Als je niet per se het nieuwste van het nieuwste nodig hebt, dan mag je deze iPhone niet laten liggen. Want na 2 jaar is hij nog geen sikkepit verouderd. Eigenlijk wordt hij er alleen maar beter op.

De iPhone SE is in de Orange Shop verkrijgbaar in grijs of roze, vanaf €9 met abonnement.