Menu
Blog

Waarom de Huawei P Smart de beste verrassing is van begin 2018

Tech

Pas aangekondigd en al gelanceerd: de P Smart van Huawei, die zo sterk opschuift naar de grote toppers dat iedereen hem onweerstaanbaar vindt. Ook al door zijn prijs: € 259. Wat heeft hij ons te bieden?

07.02.2018 Cédric Godart

Je zou denken dat alle Belgen meteen voor het nieuwste en duurste gaan als ze een smartphone kiezen, maar dat klopt niet. In ons land is het momenteel vooral boeiend om te zien hoe het segment tussen 200 en 300 euro evolueert. Dat bracht veel fabrikanten op het idee om hun meest aantrekkelijke smartphones in die prijscategorie uit te brengen. Er was maar één probleem: tot nu toe staken die een beetje pover af bij de toppers (Galaxy S8, Huawei P10, iPhone 8, enz.).
Bij het begin van dit jaar wil Huawei de markt op zijn kop zetten met de eerste exemplaren van de Huawei P Smart. Iedereen die het toestel van ons mocht bewonderen, had dezelfde reactie: “Ongelooflijk dat dit niet duurder is!” Inderdaad!
Huawei wou een grote slag slaan … met hetzelfde recept als OnePlus, dat met zich met zijn smartphones erg populair heeft gemaakt. Daar zijn drie redenen voor: ze zijn minder duur, even krachtig als de toppers en vallen met hun design in de smaak bij de consumenten. Met zijn P8 en P9 is ook Huawei er sinds enkele jaren in geslaagd om Samsung en Apple naar de kroon te steken, met sterk concurrerende toestellen. En met de P Smart doet het merk opnieuw een meesterzet voor al wie geen onbeperkt budget heeft, maar wel een hoogwaardige smartphone wil.

Autopsie: heel goede score
De technische gegevens liegen niet: de P Smart heeft alles in huis om prima te presteren. Denk aan een immersief scherm (Fullview noemt Huawei het randloze scherm) met een 18:9-verhouding, zodat het toestel veel aangenamer in de hand ligt. In deze prijscategorie is dit ook het enige Dual Camera-systeem (dus met dubbele fotosensor). Dankzij dit extraatje maakt de P Smart portretten van een vrij verbluffende kwaliteit (zeker als je naar de prijs kijkt).
Wat ons ook opvalt: qua vorm lijkt dit toestel sterk op een iPhone X. Het toestel is niet alleen heel dun, het scherm meet ook 5,65 inch. Voor de chip van zijn P Smart koos Huawei een Kirin 659-processor met 3 GB aan RAM-geheugen. Standaard zit er slechts 32 GB opslagruimte in het toestel, maar die wat krappe capaciteit breid je met een extra geheugenkaartje gemakkelijk uit tot 256 GB.
Toen we de doos openmaakten, verwachtten we ons aan een wat oudere versie van Android. Maar dat bleek fout gedacht: de P Smart wordt meteen met Android 8 geleverd. Hij beschikt ook over een vingerafdruklezer en een batterij van 3000 mAh, die het bij ons gemiddeld meer dan een volledige dag uithield. Zoals bij veel Android-apparaten die tegenwoordig worden verkocht, kan je de P Smart tegelijk met twee simkaarten gebruiken.
Door te vertrekken van het design en de kenmerken van de P10 wou Huawei indruk maken en dat is goed gelukt.

Ten slotte zit er nog een vrij praktische nieuwigheid op dit toestel. De HUAWEI P Smart die je bij Orange vindt, kan via Bluetooth tegelijk twee audio-apparaten aansturen. Eerlijk gezegd, dat maakt een groot verschil, onder andere voor wie met de auto rijdt en bijvoorbeeld zowel muziek streamt als een handenvrije functie met een apart oortje gebruikt.

Ontdek de online shop

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.