Menu
Blog

Voor jou getest: de Samsung Galaxy Trend

Tech

De Galaxy Trend kost amper 190 euro: dan wordt het allicht moeilijk wedijveren met pakweg de S4. En toch… We liepen er enkele dagen mee rond en waren gecharmeerd.

21.08.2013 Cédric Godart

Voor eerste stapjes in de wereld van de smartphones bestaan er toestellen van minder dan 200 euro. Erg bescheiden wat technologie aangaat, dat klopt, maar je kan alvast proeven van geëvolueerde applicaties. De Galaxy Trend is zo'n instapmodel: hou er dus rekening mee dat er veel uitgebreidere telefoons bestaan.

Dit Galaxy-instapmodel is uitgerust met een processor van 1 GHz en behoort daarmee tot de "middengewichtsklasse". Hij is vrij compact (10,57 mm dik) en kan aansluiten op de 2G et 3G+ hogesnelheidsnetwerken, met een uitstekende netwerkverbinding. Heb je geen forfait voor mobiel internet, dan kan je gebruik maken van Wi-Fi, overigens compatibel met de nog snellere "n" netwerken.

De opslagcapaciteit is dunnetjes: amper 4 GB. Wil je foto's, film en muziek bijhouden, dan raden we aan een extra geheugenkaart aan te schaffen: 16 GB is economisch een uitstekende oplossing (30 euro).

Het scherm (4") is nagenoeg identiek aan dat van de iPhone 5, maar de resolutie is wat lager (480x800 pixels) en ligt dus dichter bij de iPhone 4(S). Ook het geheugen van Galaxy Trend is niet fenomenaal. Je voelt 'm meteen vertragen als je veel applicaties tegelijk inlaadt. Geduld is dan een mooie deugd. En het is ook een goede gewoonte een app meteen weer te sluiten als je ermee klaar bent.

Positief is dan weer dat je niet meer op zoek moet naar kabels: alles is standaard, zoals altijd bij Samsung (Bluetooth, micro-USB, jack 3,5 mm voor de hoofdtelefoon…).

Wat mag je verwachten?

  •  Wat apps aangaat: de courante apps slagen probleemloos in de test: bank, Facebook, Instagram, games (als ze niet té modern zijn). 3D-games wegen op de batterij en veroorzaken vertragingen.
  •  Het fototoestel van 5 megapixels geeft in openlucht overwegend goede resultaten. Het wordt echter kantje- boordje zodra de lichtsterkte afneemt. Via de frontale camera kun je face-to-face dialogeren in video en "selfies" (zelfportretten) maken, voor zover je kan leven met de kwaliteit van 0,3 megapixel.
  •   Het walkmangeluid is vrij goed (zelfde regelingen als op alle toestellen van Samsung). Het volume bevredigt echter niet. En verwacht ook niet dat de Trend je lekker hapervrije video levert: daarvoor is deze processor niet stoer genoeg.
  •  De autonomie mogen we "zeer correct" noemen. Wij konden onze testdag probleemloos afronden.
  •   Het scherm is groter dan je zou denken. Wij ondervonden geen bijzonder probleem bij het schrijven: de resolutie is er prima op afgestemd.

Samsung gebruikt op al zijn toestellen dezelfde Touchwiz interface: zelfde pictogrammen, de typische meteo-widget. Merktrouw wordt bij Samsung dus beloond als je voor je nieuwe toestel gaat: je bent er meteen mee weg. En vermits de Trend minder geëvolueerde functies heeft dan de diverse modellen binnen Galaxy S4 (Mini, Active enz.), is hij ook weer makkelijker hanteerbaar.

Bij de lancering van de Galaxy Trend was hij uitgerust met Android 4.0. Versie 4.1.2 Jelly Bean zou deze zomer verkrijgbaar zijn. Wij voerden deze update pas uit nadat we het toestel al twee dagen getest hadden en – geloof ons maar – je krijgt er twee concrete voordelen mee: een betere autonomie en een vlottere overgang van de ene naar de andere applicatie. Update: Vele onder jullie hebben ons aangeduid dat de update nog niet toegankelijk is. Contacteer Samsung om bijkomende informatie te bekomen. Kennelijk is de update niet voor iedereen toegankelijk, maar het is niet duidelijk waarom.

Besluit

Voor minder dan 200 euro vonden we zijn afwerking in degelijk plastic prima in orde. Idem voor het discrete gewicht (120g) in onze jaszak. Zijn prestaties zijn op alle criteria voldoende, maar het is vooral een model om de overstap naar de smartphone te maken. Stop er een extra geheugenkaart in, en je hebt je perfecte maatje voor muziek en mobiel internet, weliswaar met beperktere fotovermogens dan zijn – duurdere – grote broers. Alles zit er standaard op, en je zult niet lang hoeven te zoeken naar een vriend of collega met een micro-USB-lader als je droog zou vallen! En nu is de Samsung Galaxy Trend maar 179,99€ in onze online webshop! En meer goed nieuws? Je krijgt er een SkullCandy Navigator headset t.w.v. 99.90€ gratis bij!

Tags

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.